Biden pred voľbami burcuje Američanov, aby bránili demokraciu

Americký prezident Joe Biden pred utorkovými voľbami do oboch komôr Kongresu varoval, že víťazstvo republikánov by mohlo oslabiť demokratické inštitúcie krajiny a zmariť mnohé úspechy jeho vlády. TASR správu prevzala z agentúr Reuters a AFP.

08.11.2022 06:47 , aktualizované: 08:06
biden Foto:
Prezident Joe Biden na podujatí predvolebnej kampane pre kandidáta na post guvernéra demokratov v Marylande Wesa Moora na Bowie State University v Marylande v pondelok 7. novembra 2022.
debata (14)

„Cítime v kostiach, že naša demokracia je ohrozená a vieme, že toto je vaša chvíľa na jej obranu," povedal Biden pred jasajúcim davom na pôde univerzity v meste Bowie neďaleko Washingtonu. „Moc je vo vašich rukách,“ dodal.

Podľa predpovedí nestranných analytikov republikáni majú potenciál dosiahnuť v kongresových voľbách úspechy a ovládnuť nielen Snemovňu reprezentantov, ale aj Senát.

Aj keby republikáni podľa AFP získali kontrolu iba nad Snemovňou reprezentantov, zmarilo by to Bidenovu legislatívnu agendu na posledné dva roky jeho prvého funkčného obdobia a potenciálne by to mohlo viesť k oslabeniu podpory Washingtonu Ukrajine, ktorá čelí ruskej invázii.

Trump spomína veľké vyhlásenie

Bývalý americký prezident Donald Trump naznačil, že budúci týždeň oznámi kandidatúru na prezidenta vo voľbách v roku 2024. V Ohiu na pondelkovom mítingu pred dnešnými kongresovými voľbami povedal, že 15. novembra urobí dôležité vyhlásenie. Informovala o tom agentúra Reuters.

Donald Trump Čítajte viac Dovolia ešte republikáni demokratom vyhrať nejaké voľby?

„V utorok 15. novembra urobím v Mar-a-Lago v Palm Beach na Floride veľmi veľké oznámenie,“ povedal Trump svojim priaznivcom na mítingu republikánskeho kandidáta do Senátu USA Jamesa Vance.

Bývalý prezident odmietol oznámiť podrobnosti a dodal, že nechce odvádzať pozornosť od dnešných „veľmi dôležitých, ba dokonca zlomových volieb“.

Trumpov náznak, že sa bude znovu uchádzať o Biely dom, prišiel po jeho prejave, v ktorom sa obul do prezidenta Bidena. Povedal, že Spojené štáty sú pod jeho vedením „krajinou v úpadku“. „Sme krajinou, ktorú už nikde vo svete nerešpektujú a nikto ju nepočúva. Sme krajinou, ktorá sa v mnohých ohľadoch stala terčom posmechu,“ uviedol Trump.

Donald Trump, Pennsylvania Čítajte viac Voľby v USA: Trump ide zachrániť americký sen, Biden demokraciu

Ako pripomenula agentúra AP, Trump minulý štvrtok jasne naznačil, že by sa mohol opätovne uchádzať o post šéfa Bieleho domu. Na mítingu v americkom štáte Iowa vtedy povedal, že v roku 2024 bude „veľmi pravdepodobne znova“ kandidovať.

Američania si budú v utorok 8. novembra voliť všetkých 435 členov Snemovne reprezentantov a 35 zo 100 členov Senátu. V niektorých štátoch sa budú konať aj regionálne voľby či voľby guvernérov.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #voľby do Kongresu