Kráľovej manželke Camille vytvorili nový monogram

C ako Camilla a R ako Regina. Buckinghamský palác dal vytvoriť monogram s týmito písmenami manželke nového kráľa Karola III. Krstné meno Camilla dopĺňa Regina preto, lebo tak znie v latinčine slovo kráľovná. Monogram v tvare C a R sa bude nachádzať na jej hlavičkovom papieri, pohľadniciach a daroch.

08.11.2022 12:54
Web Camila LOG Foto:
Camilla - manželka britského kráľa Karola III. a jej nový monogram.
debata (1)

„Kráľovná manželka si vybrala svoj monogram z viacerých dizajnových návrhov," informoval Buckinghamský palác. Po nedávnom úmrtí svojej matky kráľovnej Alžbety II. má nový graficky podobný monogram aj nový kráľ Karol III. V hornej časti je tiež britská koruna v rovnakej podobe.

Oba monogramy majú tiež rovnaké písmená, ale sú odlišne znázornené (u Camilly sa trochu „prepletajú", u Karola III. sa len mierne prekrývajú medzi sebou). Čo sa týka kráľa, písmeno C je odvodené od jeho anglického krstného mena Charles a R je prvé písmeno slova Rex, čo v latinčine znamená kráľ.

Autorom monogramu pre Camillu je prestížny britský kaligraf Ewan Clayton, ktorý nielen umelecky tvorí, ale aj v pozícii profesora prednáša na vysokej škole. Mal uľahčenú prácu, pretože jeho úlohou bolo už len navrhnúť tvar dvoch písmen C a R. Základnú podobu monogramu panovníckeho páru vybral Karol III. z viacerých návrhov, ktoré mu poskytli odborníci na heraldiku.

Monogram kráľa Karola III. postupne nahradí všade ten, ktorý používala Alžbeta II. (platí o štátnych orgánoch a inštitúciách). Vzťahuje sa to aj na Kráľovskú poštu (Royal Post) a v jej prípade to potrvá dlhé roky.

„Na poštových schránkach to nebude rýchla zmena. Takmer 70-tisíc z nich, čo je 60 percent z celkového počtu, totiž pochádza z éry panovania Alžbety II. Využívajú sa ešte aj poštové schránky pochádzajúce z obdobia, keď boli pri moci kráľovná Viktória a králi Eduard VII., Juraj V. a Juraj VI. Pôvodné monogramy na nich zostanú dovtedy, kým nebude potrebné pôvodné nahradiť novými," objasnila stanica BBC.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #koruna #kráľovná manželka Camilla