Možnosť voliť predčasne využilo vyše 45 miliónov Američanov, viac ako v minulosti

Viac ako 45 miliónov ľudí v Spojených štátoch pred utorňajšími parlamentnými voľbami využilo možnosť odovzdať hlas predčasne. Uviedol to inštitút pre výskum verejnej mienky US Election Project. Pred štyrmi rokmi takýchto voličov bolo asi 39 miliónov, v roku 2014 len 20,5 milióna.

08.11.2022 21:13
voľby usa volič Foto: ,
Volič na Manhattane v New Yorku počas volieb do oboch komôr Kongresu 8. novembra 2022.
debata (25)

Američania si volia tretinu (35) zo 100 senátorov (každý štát má dvoch senátorov) a všetkých 435 členov Snemovne reprezentantov (miesta sa delia podľa počtu obyvateľov jednotlivých štátov). V 36 štátoch vrátane Floridy sa konajú aj voľby guvernérov či ďalších predstaviteľov úradov.

V skoro všetkých amerických štátoch je možné odovzdať hlas buď vo volebnej miestnosti, alebo ho poslať poštou pred oficiálnym termínom volieb, podmienky sa ale v jednotlivých štátoch líšia. To, že takýmto spôsobom odvolí veľký počet ľudí nemusí znamenať, že celková volebná účasť bude vysoká, píše agentúra DPA. Správanie voličov totiž zmenila napríklad pandémia covidu-19. Pri voľbách, ktoré sa konajú v polovici funkčného obdobia prezidenta, býva tradične nižšia volebná účasť ako pri voľbách, ktoré sú v rovnakom termíne ako tie prezidentské.

Donald Trump Čítajte viac Dovolia ešte republikáni demokratom vyhrať nejaké voľby?

Možnosti odovzdať svoj hlas pred riadnym termínom volieb využil okrem iného aj súčasný americký prezident Joe Biden, ktorý hlasoval spolu s 18-ročnou vnučkou Natalie už na konci októbra.

Trump predpovedal pre republikánov skvelú noc

Bývalý americký prezident Donald Trump v utorok povedal, že v doplňujúcich voľbách do amerického Kongresu volil úradujúceho guvernéra Floridy Rona DeSantisa, ktorý sa uchádza o znovuzvolenie. TASR správu prevzala z webovej stránky stanice CNN.

Exprezident takisto predpovedal skvelú noc pre Republikánsku stranu. „Som presvedčený, že to pre nás bude skvelá noc a je to vzrušujúce,“ povedal.

Trump odvolil krátko po 11.30 miestneho času (17.30 h SEČ) v Palm Beach v štáte Florida. Toto mesto je vzdialené len niekoľko minút cesty od jeho sídla Mar-a-Lago. K volebnej schránke prišiel v sprievode svojej manželky Melanie.

biden Čítajte viac Biden pred voľbami burcuje Američanov, aby bránili demokraciu

Trumpova politická budúcnosť sa môže vo veľkej miere odvíjať od výsledkov utorkových volieb, píše CNN. Exprezident podporuje kandidátov na viaceré kľúčové posty na federálnej úrovni či v jednotlivých štátoch.

Bidenove vystúpenie sa v utorok nečaká

Americký prezident Biden bude sčítanie volieb do amerického Kongresu sledovať v Bielom dome a neočakáva sa, že sa dnes objaví na verejnosti. Podľa jeho hovorkyne urobí vyhlásenie v stredu. Informuje o tom agentúra AP.

Ešte pred obedom miestneho času Biely dom ohlásil takzvanú „pokrievku“, čo je podľa AP výraz, ktorý v žargóne znamená, že prezident strávi deň v prezidentskom sídle a bude čakať na výsledky sčítania volieb. Tie rozhodnú o tom, ktorá strana bude vo zvyšných dvoch rokoch Bidenovho štvorročného mandátu mať väčšinu v Kongrese.

Podľa predvolebných prieskumov majú republikáni veľkú šancu ovládnuť Snemovňu reprezentantov. Očakáva sa však, že o Senát bude súboj s demokratmi tesnejší. Republikánska väčšina v oboch komorách Kongresu by mohla výrazne poškodiť pozíciu demokratického prezidenta, keďže Snemovňa či Senát môžu v podstate znemožniť prijatie akejkoľvek významnejšej legislatívy.

Bidenova hovorkyňa Karine Jean-Pierreová povedala novinárom, že Biden má dnes nabitý program, ktorý zahŕňa prípravu na medzinárodné summity v Ázii a severnej Afrike a sledovanie výsledkov volieb. „Očakávame, že prezident sa k voľbám vyjadrí deň potom,“ povedala Jean-pierreová.

Donald Trump, Pennsylvania Čítajte viac Voľby v USA: Trump ide zachrániť americký sen, Biden demokraciu

Nech už dnešné hlasovanie dopadne akokoľvek, Biely dom zostane až do 02.00 hodiny miestneho času (08.00 SEČ) zaliaty jasným svetlom – hlavne preto, aby sa v ňom mohli pohybovať televízni spravodajcovia, ktorí nakrúcajú reportáže, a ďalší novinári, ktorí pripravujú volebné spravodajstvo. Svetlá reflektorov sa zvyčajne vypínajú okolo 22.00 h, čiastočne preto, že prenikajú do rezidencie, kde žije prezident a prvá dáma.

V Spojených štátoch má právo voliť každý občan starší ako 18 rokov, volieb sa môžu zúčastniť napríklad aj občania Portorika. Vo väčšine štátov nemôžu voliť väzni. Všetci ostatní sa musia pred hlasovaním registrovať na príslušnom úrade.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #voľby v usa #kongresové voľby