Rusko za bojové drony poskytlo Iránu 140 miliónov eur a západné zbrane, píše Sky News

Rusko vyplatilo Iránu za bojové drony 140 miliónov eur v hotovosti a dodalo mu britské a americké zbrane, ukoristené vo vojne na Ukrajine. V utorok to napísala britská spravodajská stanica Sky News, informuje TASR.

08.11.2022 23:15
Irán drony manévre Foto:
Testovanie dronu iránskou armádou počas vojenského cvičenia v Iráne 25. augusta 2022.
debata (31)

Moskva 20. augusta v skorých ranných hodinách letecky tajne prepravila do Teheránu hotovosť, britskú protitankovú raketu NLAW, americkú protitankovú strelu Javelin a protilietadlovú raketu Stinger, povedal nemenovaný zdroj. Zbrane boli súčasťou zásielky britskej a americkej vojenskej techniky určenej pre ukrajinskú armádu, ktorá „padla do rúk Rusom“.

Iránska armáda tak bude môcť skúmať ich technológie a využiť pre svoj arzenál zbraní, domnieva sa zdroj televízie Sky News, ktorý si želal ostať v anonymite. „Pravdepodobne budú reverzne skonštruované a použité v budúcich vojnách,“ povedal.

Ukrajina, Rusko, Hostomeľ, letisko, Mrija Čítajte aj Nový symbol nádeje. Ukrajinci na tajnom mieste stavajú nový Sen

Podľa tohto zdroja Teherán ako protihodnotu dodal Moskve viac ako 160 bezpilotných lietadiel, vrátane 100 bojových dronov Šáhid-136. Zdroj televízie Sky News navyše tvrdí, že Irán sa s Ruskom dohodol na ďalšom predaji dronov v hodnote 200 miliónov eur. Teherán ani Moskva bezprostredne nereagovali na žiadosť Sky News o vyjadrenie.

Ukrajina a jej spojenci tvrdia, že ruská armáda používa pri útokoch na ukrajinskú energetickú infraštruktúru iránske bezpilotné lietadlá. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v októbri takéto tvrdenia poprel.

Volodymyr Zelenskyj Čítajte aj Kyjev pripustil rokovania s Moskvou, podmienkou je obnovenie územnej celistvosti

Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján v sobotu po prvý raz priznal, že Irán Rusku dodal bojové drony. Podľa jeho slov však išlo len o obmedzené množstvo ešte pred začiatkom vojny na Ukrajine. Zároveň poprel ďalšie dodávky zbraní či rakiet v období po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

VIDEO: Ako Ukrajinci ničia Rusom drony z Iránu.
Video
Pozrite si video so zničeným iránskym dronom Mohadžír-6, ktoré zverejnilo ukrajinské letectvo.
31 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Irán #vojna na Ukrajine