259. deň: Ruskí vojaci podľa Amnesty International unášali ukrajinských civilistov vrátane detí

Ruskí vojaci v predchádzajúcich mesiacoch unášali ukrajinských civilistov vrátane detí do Ruska alebo ďalej na územia kontrolované Moskvou, uvádza sa vo vyhlásení ľudskoprávnej organizácie Amnesty International (AI). AI tiež potvrdila prípady svojvoľného zadržiavania, mučenia a ďalších prejavov neprimeraného zaobchádzania. Deti boli počas únosov oddeľované od svojich rodičov.

09.11.2022 05:00 , aktualizované: 22:13
Ukrajina Rusko vojna Charkov útok uarus Foto: ,
Zničený ruský tank v nedávnych bojoch v slnečnicovom poli v dedine Kamianka v Charkovskej oblasti, kde nedávno prevzala kontrolu ukrajinská armáda.
debata (422)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 259. deň
  • Minister Šojgu prikázal ruskej armáde, aby sa stiahla z mesta Cherson
  • Zelenskyj: Na východe Ukrajiny trvajú zúrivé boje
  • OSN bude rokovať o rezolúcii o odškodnení Ukrajiny Ruskom
  • Družicové snímky svedčia o zväčšovaní pohrebísk v blízkosti mesta Mariupoľ
  • Sean Penn daroval svojho Oscara Zelenskému
  • Správa Amnesty International: Ruskí vojaci unášali ukrajinských civilistov vrátane detí
Vojaci ukrajinskej Národnej gardy ostreľujú z...
Pes prechádza okolo zničených ruských tankov v...
+13Vojaci ukrajinskej Národnej gardy opravili...

VIDEO: Rusko nedokázalo zničiť ani jeden HIMARS, tvrdí Ukrajina.

Video

22:13 Rusko je pripravené vrátiť sa k rokovaniam s Ukrajinou, povedala novinárom podľa agentúry RIA Novosti hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová. Moskva je zároveň podľa nej pripravená vziať do úvahy „súčasnú realitu“. „Sme rovnako ako predtým otvorení rozhovorom. Nikdy sme ich neodmietali. Sme pripravení ich viesť s ohľadom na terajšiu realitu,“ vyhlásila Zacharovová.

Server Ukrajinská pravda označil jej výrok za nečakaný. Ukrajina v minulosti kritizovala, že Rusko v priebehu rokovaní, ktoré viedlo na jar s Kyjevom, odmietalo vziať do úvahy vývoj situácie a trvalo na svojich ultimátach z čias pred plnohodnotnou inváziou.

Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničia Oleh Nikolenko v reakcii na vyhlásenie Zacharovovej uviedol, že Rusku v skutočnosti nejde o mier na Ukrajine a že chce len získať čas na preskupenie svojich jednotiek, na získanie nových zbraní alebo na výcvik nedávno mobilizovaných vojakov.

Nikolenko podotkol, že hoci Rusko navrhuje rokovania, naďalej útočí na civilistov. Na facebooku napísal, že zatiaľ čo čítal správu o údajnej ochote Rusov rokovať, na mobilný telefón mu prichádzali nové upozornenia o leteckom poplachu kvôli vyslaniu ruských rakiet na Ukrajinu. „Tí, ktorých naozaj zaujímajú mierové rozhovory, neničia mestá a dediny a nezabíjajú civilistov. Ruskí činitelia začínajú ponúkať rokovania vždy, keď ruskí vojaci čelia porážke,“ povedal Nikolenko.

20:40 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa v stredu britskému premiérovi Rishimu Sunakovi poďakoval za úlohu, ktorú Spojené kráľovstvo zohráva pri podpore Ukrajiny i za kľúčový prínos pre NATO v rozhodujúcich časoch. TASR o tom informuje na základe Stoltenbergovho vyjadrenia na sociálnej sieti.

„V nebezpečnom svete je o to viac dôležité, že Severná Amerika a Európa stoja pri sebe v NATO,“ povedal. Zároveň sa musí viac investovať do spoločnej obrany. „Som úplne presvedčený, že Spojené kráľovstvo bude aj naďalej príkladom v oblasti výdavkov na obranu,“ dodal.

Sunak na začiatku stretnutia povedal, že NATO je „základným kameňom bezpečnosti Spojeného kráľovstva“. Stoltenberg je prvým zahraničným lídrom, ktorý sa stretol s novým britským premiérom Sunakom, pripomína agentúra AFP. Šéf NATO ešte predtým navštívil mesto Lydd na juhu Anglicka, kde britská armáda a niekoľko ďalších členov NATO poskytujú výcvik ukrajinskej armáde.

19:54 Rusko od budúceho školského roka zavedie v školách kurz základnej vojenskej prípravy, povedal dnes podľa agentúry TASS ruský minister školstva Sergej Kravcov. Námestník ruského ministra obrany Valerij Gerasimov odporučil, aby sa tomuto kurzu venovali žiaci posledné dva roky stredoškolského vzdelávania (teda vo veku zhruba od 16 do 18 rokov) po dobu 140 hodín ročne.

„So začiatkom špeciálnej vojenskej operácie (vojny na Ukrajine, pozn. ČTK) je táto otázka obzvlášť pálčivá. Zavedenie takéhoto predmetu v školách umožní zabezpečiť systematickú prípravu obyvateľov k možnému stretu s nepriateľom,“ povedal líder prokremeľskej strany Spravodlivé Rusko Sergej Mironov, ktorý prišiel s návrhom na zavedenie predmetu.

Už v tomto školskom roku pribudol žiakom v Rusku nový predmet, ktorý sa oficiálne volá „Rozhovory o tom, čo je dôležité“. Predmet má podľa ministerstva priviesť školákov „k láske k vlasti, k hrdosti za vlasť a k patriotizmu“. Nie je síce súčasťou školských osnov, ak ho ale dieťa nenavštevuje, hrozí mu podľa rodičov vylúčenie, uviedol dnes web Nastojaščeje vremja.

18:10 Británia počas zimy zvýši svoju podporu pre ukrajinských vojakov. Uviedol to v stredu britský minister obrany Ben Walllace.

Wallace s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom navštívil výcvik ukrajinských vojakov v meste Lydd na juhovýchode Anglicka. Británia tiež oznámila, že Ukrajine dodá ďalších 12.000 balení výbavy do mimoriadne chladného počasia. Obsahuje spací vak, bivakovací vak a termopodložku, píše stanica Sky News.

„Ukrajina neustále zaznamenáva zisky na východe krajiny a pomaly ale isto sa blíži k Chersonu na juhu,“ povedal. „Je to tvrdý boj,“ dodal britský minister.

17:25 Ruský minister obrany Sergej Šojgu nariadil v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny stiahnutie ruských vojsk z pravého brehu Dnepra. Kyjev zareagoval skepticky. „Kým nad mestom Cherson nebude viať ukrajinská vlajka, nemá zmysel o ruskom ústupe hovoriť,“ povedal Reuters predstaviteľ ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak. „Ukrajina neprikladá ruským vyhláseniam pozornosť, slová a činy sa líšia,“ dodal.

16:45 Ruskí vojaci v predchádzajúcich mesiacoch unášali ukrajinských civilistov vrátane detí do Ruska alebo ďalej na územia kontrolované Moskvou, uvádza sa vo vyhlásení ľudskoprávnej organizácie Amnesty International (AI).

AI tiež potvrdila prípady svojvoľného zadržiavania, mučenia a ďalších prejavov neprimeraného zaobchádzania. Deti boli počas únosov oddeľované od svojich rodičov. Vyhlásenie AI je výsledkom rozhovorov s 88 civilistami z Charkovskej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti vo východnej časti Ukrajiny. Väčšina z nich uviedla, že v dôsledku nátlaku nemali inú možnosť, ako ísť do Ruska alebo oblastí kontrolovaných Ruskom. AI to označila za vojnové zločiny. Medzinárodné právo zakazuje hromadné deportácie či prevozy jednotlivcov, vrátane civilistov, z okupovaných území, píše DPA.

Nemecká pobočka AI na sociálnej sieti uviedla, že vo štvrtok 10. novembra zverejní svoju novú správu o týchto únosoch civilistov na Ukrajine.

„Zoznam vojnových zločinov, ktorých sa dopúšťajú ruské ozbrojené sily na Ukrajine, sa neustále rozširuje,“ povedala pre DPA Janine Uhlmannsieková, koordinátorka AI pre Európu a strednú Áziu.

16:40 Ruský minister obrany Sergej Šojgu nariadil v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny stiahnutie ruských vojsk z pravého brehu Dnepra, uviedol podľa agentúry TASS jeho rezort. Na pravom brehu rieky leží stredisko oblasti Cherson, jedno z najväčších miest, ktoré sa ruským vojskám podarilo počas invázie na Ukrajinu dobyť.

cherson, ukrajina, vojna na ukrajine Čítajte viac Najpotupnejšia ruská prehra od začiatku vojny? Šojgu nariadil stiahnutie vojsk z Chersonu

15:30 Poskytovanie finančnej podpory Ukrajine už v uplynulých mesiacoch sprevádzali isté komplikácie, čo v lete vyvolalo kritiku zo strany ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ten teraz v reakcii na nové oznámenie poďakoval únii za „skutočnú solidaritu“. „Spoločne odolávame ruskej agresii, spoločne znovu vybudujeme Ukrajinu, spoločne budeme v EÚ,“ napísal na Twitteri.

15:20 Európska komisia (EK) navrhla bezprecedentný podporný balík pre Ukrajinu vo výške 18 miliárd eur na rok 2023. Pomoc bude vo forme vysoko zvýhodnených pôžičiek, ktoré sa budú od budúceho roka vyplácať v pravidelných splátkach, informuje spravodajca TASR.

Komisia spresnila, že stabilná, pravidelná a predvídateľná finančná pomoc – v priemere 1,5 miliardy eur mesačne – pomôže pokryť významnú časť krátkodobých finančných potrieb Ukrajiny na rok 2023. Tie ukrajinské orgány a Medzinárodný menový fond odhadujú na tri až štyri miliardy za mesiac.

Podpora, ktorú ponúka EÚ, by musela byť spojená s podobným úsilím iných veľkých darcov, aby sa pokryli všetky finančné potreby Ukrajiny na budúci rok.

15:00 Niekoľko tisíc obyvateľov Kyjeva už podpísalo petíciu, ktorou vyzýva mestské orgány, aby pred koncoročnými sviatkami nestavali v meste vianočný strom. Navrhujú, aby peniaze vyhradené na tento účel poputovali radšej armáde a ľuďom vysídleným v dôsledku vojny s Ruskom.

Informovala o tom v stredu agentúra Reuters. Doplnila, že vianočný strom, ktorý v posledných rokoch stával pred Katedrálou svätej Sofie v centre Kyjeva, bol označovaný za „hlavný“ vianočný/novoročný strom Ukrajiny.

14:35 Ukrajinci a Rusi zvádzajú ťažké boje o mesto Snihurivka, ktoré je významným opevneným bodom brániacim ukrajinskému postupu na strategicky dôležitý prístav Cherson. Ruské sily podľa ukrajinských úradov v oblasti vyhodili do povetria niekoľko mostov a pripravujú ústup.

Ruská agentúra RIA Novosti citovala starostu Snihurivky Jurija Barabašova, ktorý uviedol, že miestni obyvatelia videli v centre mesta ťažkú techniku a že sa tu odohrávajú prudké boje. „Hovorili, že okolo sa pohybujú tanky a podľa ich informácií sa na okraji mesta vedú ťažké boje,“ uviedol starosta.

Šéf ukrajinskej Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim zrejme s odvolaním sa na zachytený rozhovor medzi ruskými vojakmi naznačil, že ukrajinské sily už Rusov z oblasti vytlačili. „Ruskí vojaci sa sťažujú, že už ich odtiaľ vyhnali,“ uviedol Kim podľa agentúry Reuters.

Ukrajinská armáda od augusta vedie ofenzívu v snahe vytlačiť Rusov z ich predmostí na pravom brehu Dnepra a oslobodiť samotný Cherson. Ten je jedinou oblastnou metropolou, ktorú ruské sily ovládli od začiatku invázie. Okupačné úrady v Chersonskej oblasti už niekoľko dní vykonávajú nútenú evakuáciu civilného obyvateľstva.

Poradca šéfa ukrajinskej správy Chersonskej oblasti Serhij Chlaň podľa agentúry Ukrinform uviedol, že Rusi zničili na pravom brehu Dnepra niekoľko mostov, vrátane toho na ceste medzi Snihurivkou a Chersonom. Podľa neho ide o známku toho, že sa chystajú k ústupu. „Pod tlakom našich ozbrojených síl sa okupanti pripravujú a robia všetko pre to, aby to nevyzeralo ako totálne zrútenie frontu, ale ako plánovaný ústup,“ povedal Chlaň.

14:33 Zástupca šéfa ruskej okupačnej správy v ukrajinskej Chersonskej oblasti Kirill Stremousov dnes zahynul pri dopravnej nehode. Informovala o tom agentúra TASS, ktorá sa odvoláva na miestne úrady. Smrť jednej z najvýraznejších postáv Moskvou dosadenej správy v okupovanej časti Ukrajiny prichádza v čase množiacich sa správ o ruskom ústupe z Chersonskej oblasti.

Nova Kachovka Čítajte viac Predstaviteľ ruskej okupačnej správy v Chersone Stremousov zomrel pri nehode

14:00 V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine zabila tamojšia armáda 77 950 ruských vojakov, informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas utorka prišlo o život 780 ruských vojakov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo aj o 2 801 tankov, 5 666 bojových obrnených vozidiel, 4 227 vozidiel a palivových nádrží, 1 802 delostre­leckých systémov, 393 odpaľovacích raketových systémov, 205 systémov protivzdušnej obrany, 260 vrtuľníkov, 278 lietadiel, 1 483 dronov, 399 striel s plochou dráhou letu, 16 lodí a 159 kusov špeciálnej techniky.

13:40 Budúci summit Severoatlantickej aliancie, ktorý bude hostiť litovský Vilnius, sa bude konať v termíne 11. a 12. júla, oznámil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Litovský minister zahraničia Gabrielius Landsbergis dúfa, že vrcholná schôdzka sa stane oslavou ukrajinského víťazstva nad Ruskom, uviedol na Twitteri.

13:30 Rusko podľa všetkého prišlo od začiatku svojej invázie na Ukrajinu o viac ako polovicu všetkých svojich tankov a použilo väčšinu svojich presne navádzaných striel, povedal námestník amerického ministra obrany Colin Kahl. Vojnu, ktorú Moskva v susednej krajine rozpútala, Kahl označil za „masívny strategický neúspech“, napísal server CNN.

vojna na ukrajine, charkov Čítajte viac Ruská kampaň na Ukrajine je masívnym strategickým fiaskom, uviedol Pentagón

13:20 Tajomník ruskej bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev pricestoval do Teheránu na rozhovory o bezpečnostných témach. So svojím iránskym náprotivkom Alím Šamcháním rokoval okrem iného o „západnom zasahovaní“, uviedla agentúra TASS. Kyjev a západné krajiny v uplynulých dňoch obvinili Irán, že sa chystá dodať Moskve ďalšie prostriedky pre vzdušné údery proti ukrajinskej infraštruktúre.

„Prebraná bola tematika informačnej bezpečnosti a opatrenia proti zasahovaniu západných tajných služieb do vnútorných záležitostí oboch krajín,“ uvádza sa vo vyhlásení ruskej bezpečnostnej rady. Zástupcovia Ruska a Iránu si podľa neho rovnako vymenili názory na množstvo medzinárodných otázok, vrátane situácie na Ukrajine a na Blízkom východe.

Rusko a Irán sa snažia nadviazať tesnejšie vzťahy v reakcii na izoláciu oboch krajín zo strany Západu. Teherán tvrdí, že „Američania a ďalší nepriatelia“ chcú zvrhnúť tamojší režim podnecovaním súčasných protivládnych protestov. Na západné „zasahovanie do vnútorných záležitostí“ Ruska i okolitých krajín sa ruskí predstavitelia sťažujú pravidelne.

13:00 Ukrajinské úrady vytvorili v Charkove „cintorín“ pre zvyšky ruských rakiet a delostreleckých granátov, ktoré invázne sily vystrelili na druhé najväčšie ukrajinské mesto. Nachádza sa na ňom podľa nich vyše tisíc častí rakiet zo systémov Grad, Uragan, Smerč, ale aj balistických striel typu Iskander alebo delostreleckých granátov. Zhromažďujeme ich ako súčasť dôkazov proti Rusku, povedal ČTK hovorca charkovskej prokuratúry Dmytro Čubenko, ktorý zároveň zvyšky rakiet ukázal novinárom.

Ukrajina Rusko vojna Charkov útok uarus Čítajte viac Raketový cintorín v Charkove je plný dôkazov proti Rusku

12:30 Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov po návšteve Luhanska informoval, že „v súčasnosti neexistujú konkrétne plány na cestu ruského prezidenta Vladimira Putina na Donbas“. Pripustil však, že „príde čas, keď tam (do Donbasu Putin) pricestuje“.

„Prirodzene, ide o ruské regióny,“ vysvetlil Peskov novinárom v odpovedi na otázku, či sa ruský prezident chystá prísť do momentálne okupovaných regiónov Ukrajiny.

12:20 Ruská armáda za posledných 24 hodín zaútočila na Ukrajine siedmimi raketami a vykonala 32 vzdušných úderov, uviedol v rannom súhrne situácie na bojisku ukrajinský generálny štáb. Ukrajinské územie ruskej jednotky tiež ostreľovali zo salvových raketometov. Dnipro, metropolu Dnepropetrovskej oblasti, v noci na stredu podľa oblastnej správy zasiahli bezpilotné lietadlá, ktoré po náraze explodovali.

Vojna na UA / Streľba / Paľba / Ostreľovanie / Čítajte viac Rusi ďalej tvrdo útočia, nad Dniprom explodovali drony

12:00 Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov v stredu vyhlásil, že vzťahy Moskvy s Washingtonom pravdepodobne zostanú na súčasnej úrovni bez ohľadu na výsledky volieb do amerického Kongresu.

„Vzťahy sú a zatiaľ zostanú zlé,“ vyhlásil Peskov podľa agentúry AFP a dodal, že voľby do amerického Kongresu na nich „nemôžu v podstate nič zmeniť“.

Dmitrij Peskov Čítajte viac Podľa Kremľa sú vzťahy Ruska a USA zlé a takými aj zatiaľ zostanú

11:45 Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov navštívil Donbas, kde viedol školenia pre zástupcov médií a tlačovej hovorkyne. Podľa agentúry TASS to uviedol zástupca šéfa ruskej prezidentskej kancelárie Sergej Kirijenko.

„Vďaka Dmitrijovi Sergejevičovi, ktorý sa práve v noci vrátil z Luhanska, kde viedol školiaci program pre zástupcov médií a tlačových služieb Luhanskej a Doneckej ľudovej republiky,“ uviedol Kirijenko. Dodal, že Peskov sa už vrátil späť.

11:00 Americký herec Sean Penn daroval jedného zo svojich dvoch Oscarov ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému. Stalo sa tak počas Pennovej návštevy Kyjeva.

Na videozázname, ktorý Zelenskyj zverejnil na komunikačnej webovej platforme Telegram, je taktiež vidno, ako udeľuje Pennovi vysoké štátne vyznamenanie Rad za zásluhy. (Viac fotografií si pozrite tu)

Penn (62), známy svojím politickým aktivizmom, v marci nakrúcal na Ukrajine dokumentárny film o ruskej vojenskej agresii. Neskôr vyhlásil, že uvažuje o pridaní sa k ukrajinským silám a zapojení do bojov proti Rusku. Kremeľskí predstavitelia už predtým zaradili Penna a jeho kolegu Bena Stillera na zoznam „nežiaducich osôb“, čo znamená, že títo herci majú teraz zákaz vstupu do Ruska.

VIDEO: Zelenskyj dostal Oscara, Penn vyznamenanie a dosku na chodníku.

Video

10:15 Spojené štáty a Rusko sa podľa očakávania čoskoro stretnú, aby prediskutovali možné obnovenie inšpekcií v rámci kľúčovej zmluvy o jadrovom odzbrojení medzi oboma krajinami, uviedlo v utorok americké ministerstvo zahraničných vecí.

„Dohodli sme sa, že bilaterálny koordinačný výbor (BCC) sa stretne v blízkej budúcnosti podľa podmienok novej zmluvy New START,“ povedal novinárom hovorca ministerstva Ned Price. Odmietol však spresniť dátum či miesto schôdzky, ktorá bude pre výbor prvou od októbra 2021.

Rozhovory tohto druhu sú medzi Washingtonom a Moskvou zmrazené od 24. februára, keď Rusko zaútočilo na Ukrajinu, a to aj napriek skutočnosti, že zmluva New START obmedzujúca počet jadrových zbraní v arzenáli oboch krajín je naďalej v platnosti.

9:32 V blízkosti prístavného mesta Mariupoľ na východe Ukrajiny bolo od júna vykopaných viac ako 1 500 nových hrobov. Informovala o tom britská stanica BBC, pričom pripomenula, že Mariupoľ, ktorý sa nachádza v administratívnom regióne Donecká oblasť, okupujú ruské jednotky už od mája.

Nové hroby vznikli v troch lokalitách: Staryj Krym, Manhuš a Vynohradne. Rozloha týchto pohrebísk sa od jari neustále rozrastá, čo dokazujú aj družicové snímky spoločností Maxar a Planet Labs PBC. Len od júna tam pribudlo ďalších 1 500 hrobov.

Agentúra AP vo svojej stredajšej správe informovala, že od začiatku vojny, ktorú Rusko rozpútalo 24. februára, bolo len na cintoríne v meste Staryj Krym vykopaných viac než 4 600 hrobov.

Odborníci súčasne nedokážu určiť, koľko tiel je v nich pochovaných a kedy k pochovaniu došlo.

Prístavné mesto Mariupoľ začali ruské jednotky obliehať krátko po začiatku invázie na územie Ukrajiny. Úplne ho ovládli až v máji, keď sa ukrajinskí obrancovia mesta vzdali do ruského zajatia.

8:45 Tajomník ruskej Bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev je na návšteve v Iráne. Podľa expertov amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) je pravdepodobným účelom jeho cesty „diskutovať o potenciálnom predaji iránskych balistických rakiet Rusku“, informuje britská stanica BBC.

ISW poukazuje aj na to, že o Patruševovej návšteve informovali najskôr iránske médiá. V stredu ráno však správu o nej vydali aj ruské tlačové agentúry, na ktoré sa odvoláva i agentúra Reuters.

Podľa autorov správy ISW iránska Najvyššia národná bezpečnostná rada „pravdepodobne oznámila príchod Patruševa do Iránu, aby demonštrovala medzinárodnej (nie domácej) verejnosti prehlbujúcu sa spoluprácu medzi Moskvou a Teheránom, a tiež implicitne signalizovala, že vysoký ruský predstaviteľ sa obracia na Irán so žiadosťou o pomoc v súvislosti s udalosťami na Ukrajine“.

Irán drony manévre Čítajte viac Rusko za bojové drony poskytlo Iránu 140 miliónov eur a západné zbrane, píše Sky News

BBC pripomína, že Irán bol minulý týždeň nútený priznať, že dodáva Rusku tzv. kamikadze drony, ktoré ruská armáda využíva na Ukrajine aj na masívne útoky na energetickú infraštruktúru.

Teherán však zároveň ubezpečuje, že tieto drony Rusku dodal pred vypuknutím vojny na Ukrajine. Pre toto svoje tvrdenie však Irán neposkytol dôkazy.

BBC dodala, že ukrajinské vedenie sa obáva, že Irán by mohol do Ruska previezť aj rakety stredného doletu zem-zem.

8:28 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uprostred prudkých bojov v častiach Doneckej a Luhanskej oblasti povedal, že „situácia je komplikovaná pozdĺž celej frontovej línie“. Referuje o tom spravodajský web CNN.

Zelenskyj vo svojom každodennom videoprejave uviedol, že „v niektorých oblastiach pokračujú prudké pozičné boje a situácia je obzvlášť zložitá v Doneckej oblasti“. „Aktivita okupantov tam zostáva na mimoriadne vysokej úrovni, desiatky útokov každý deň,“ podotkol.

Povedal, že ruské sily „utrpeli mimoriadne veľké straty“, ale ich zámer sa nezmenil a naďalej chcú dosiahnuť administratívne hranice Doneckej oblasti. „Neodovzdávame tam ani centimeter našej pôdy. A ďakujem všetkým našim hrdinom, ktorí zastávajú pozície v Donbase,“ dodal Zelenskyj.

Podľa prezidenta v Chersonskej oblasti na juhu ukrajinské jednotky konajú „opatrne, dôkladne a v záujme oslobodenia celého nášho územia“. „Posilňujeme svoje pozície, rozbíjame ruskú logistiku, dôsledne ničíme potenciál okupantov udržať juh našej krajiny v okupácii,“ skonštatoval.

Zelenskyj povedal, že pokračujú práce na obnovení normálneho života v oslobodených oblastiach. Vo dvoch okresoch Charkivskej oblasti má podľa neho „obnovené dodávky plynu a elektriny viac ako tisícka domácností“. Doplnil, že v celej krajine pokračujú opravy energetických zariadení.

8:11 Kerčský most medzi okupovaným Krymom a ruskou pevninou, ktorý zničil mohutný výbuch na začiatku októbra, sa vráti do plnej prevádzky najskôr v septembri budúceho roka. Uviedlo to dnes britské ministerstvo obrany. Výbuch zničil cestnú aj železničnú časť mosta a Rusko pracuje na jeho oprave. Poškodenie tejto infraštruktúry sťažilo pohyb a zásobovanie ruských jednotiek na juhu Ukrajiny.

Video

„Ruské snahy opraviť most na Kryme pokračujú, je ale nepravdepodobné, že bude v plnej prevádzke skôr ako v septembri roku 2023,“ uviedlo britské ministerstvo obrany. Podľa informácií, ktoré dostal ruský prezident Vladimir Putin, práce na opravách cestnej časti mosta budú spôsobovať problémy v doprave do marca. Oprava železničnej časti most je zazmluvnená až do septembra. Ruskí činitelia tvrdia, že by sa most mohlo podariť opraviť skôr.

„Útok na Krymský most narušil logistické dodávky na Krym a na juh Ukrajiny a obmedzil kapacitu prepravy ruského vojenského vybavenia a vojakov,“ dodal Londýn. Výbuch na Kerčskom moste spolu s útokmi na námornú základňu v Sevastopole ďalej znížil vierohodnosť tvrdenia ruských úradov o vojenských úspechoch vo vojne s Ukrajinou.

7:28 Ukrajinská pošta predstavila novú vianočnú známku, ktorá sa tak ako väčšina tých tohtoročných nesie v duchu vojny proti Rusku.

Autorom predlohy je žiak 11. ročníka nemenovanej školy v Mykolajive, ktorý bol nútený opustiť mesto kvôli neustálemu ruskému ostreľovaniu, informuje na svojom twitteti bieloruský informačný kanál Nexta.

5:00 Valné zhromaždenie OSN (VZ OSN) bude na budúci týždeň v pondelok hlasovať o rezolúcii, ktorá vyzýva Rusko, aby sa zodpovedalo za porušenie medzinárodného práva v súvislosti s inváziou na Ukrajinu vrátane zaplatenia reparácií. Z návrhu tejto rezolúcie v stredu citovala AP.

Návrh uznáva potrebu vytvoriť „medzinárodný mechanizmus na odškodnenie za škody, straty alebo zranenia“ vyplývajúce z „nezákonných aktov“ Ruska proti Ukrajine. Ďalej odporúča, aby 193 členských krajín zhromaždenia v spolupráci s Ukrajinou vytvorilo „medzinárodný register“ na dokumentovanie nárokov a informácií o škodách, stratách alebo zraneniach spôsobených Ukrajincom a tamojšej vláde zo strany Ruska.

Ruské právo veta v 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN (BR OSN) zablokovalo tento najvplyvnejší orgán OSN v podniknutí akýchkoľvek krokov, odkedy ruský prezident Vladimir Putin 24. februára nariadil svojim jednotkám začatie invázie na Ukrajinu. Vetá však neplatia na pôde valného zhromaždenia, ktoré už prijalo štyri rezolúcie kritizujúce ruskú inváziu na Ukrajinu.

Na rozdiel od BR OSN rezolúcie prijaté valným zhromaždením nemajú právnu záväznosť. Reflektujú však názor krajín sveta a doposiaľ demonštrovali rozsiahly nesúhlas s ruskou vojenskou inváziou, píše AP.

Návrh rezolúcie spoločne predkladajú Kanada, Guatemala, Holandsko a Ukrajina. Hovorkyňa VZ OSN Paulina Kubiaková v utorok uviedla, že sa o ňom neuskutoční debata, krajiny však môžu poskytnúť stanovisko k svojej voľbe predtým alebo po tom, čo zhromaždenie prijme opatrenia.

422 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #OSN #Ukrajina