Dramatické voľby v USA. Stále nie je jasné, ktorá strana získala v Kongrese väčšinu

O väčšine v oboch komorách Kongresu USA stále nie je rozhodnuté. Hoci demokrati výrazne obmedzili očakávané straty, republikáni ešte majú šancu získať kontrolu nad Snemovňou reprezentantov i Senátom. O jednom senátorovi za štát Georgia sa však rozhodne až v decembri. Informuje TASR, ktorá informácie prevzala od denníka The Guardian, televízie CNN a agentúry Reuters.

09.11.2022 05:30 , aktualizované: 21:45
voľby do Kongresu Foto: ,
Úradujúci floridský republikánsky guvernér Ron DeSantis drží svojho syna Masona pri oslave víťazného znovuzvolenia na volebnej nočnej párty v Tampe na Floride v utorok 8. novembra 2022.
debata (75)

V 100-člennom Senáte majú obe strany po 48 kresiel. V štáte Aljaška nie je známy víťaz, je však jasné, že sa rozhodne medzi súperiacimi republikánskymi kandidátkami, takže ich strana bude mať najmenej 49 mandátov.

Pozornosť priťahujú tri nerozhodnuté štáty – Arizona, Nevada a Georgia, keď v štáte Wisconsin podľa stredajších výsledkov porazil súčasný republikánsky senátor Ron Johnson demokratického vyzývateľa Mandelu Barnesa.

V Arizone po sčítaní 70 percent hlasov vedie demokrat Mark Kelly, v Nevade sa po sčítaní 80 percent hlasov blíži k víťazstvu republikán Adam Laxalt. Konečný pomer síl v Senáte tak môže byť známy až po druhom kole hlasovania v Georgii 6. decembra.

Súčasný demokratický senátor Raphael Warnock súperí s republikánom Herschelom Walkerom. Warnocka delí od 50 percent hlasov potrebných na víťazstvo v prvom kole len 0,8 percenta, zostáva však sčítať zhruba 10 000 hlasov, čo konečný výsledok nezmení.

Voliči v utorok rozhodovali o obsadení 35 kresiel v 100 člennom Senáte a všetkých 435 v Snemovni reprezentantov. Na väčšinu v snemovni je tak potrebných 218 kresiel. Podľa prognóz amerických médií zatiaľ majú republikáni v snemovni istých 230 a demokrati 187 kresiel.

Priaznivci Andyho Oglesa sa v utorok 8....
Novozvolená guvernérka štátu Massachusetts...
+6Bývalý prezident Donald Trump pózuje na...

Republikánska väčšina v Kongrese by mohla výrazne poškodiť pozíciu súčasného demokratického prezidenta Joea Bidena, keďže Snemovňa reprezentantov môže znemožniť prijatie akejkoľvek významnej legislatívy.

V súčasnej Snemovni reprezentantov majú väčšinu demokrati. V stočlennom Senáte, kde má každý štát dvoch zástupcov, sú sily medzi demokratmi a republikánmi vyrovnané, demokrati síce majú len 48 zástupcov, spolupracujú s nimi však dvaja nezávislí senátori. V prípade rovnosti hlasov rozhoduje hlas viceprezidentky, teda teraz demokratky Kamaly Harrisovej.

Predovšetkým na Floride sa republikánom darilo – úradujúci guvernér Ron DeSantis tam bez problémov svoj post vo voľbách obhájil. V tomto americkom štáte uspel aj vplyvný republikánsky senátor Marco Rubio. Nedá sa však konštatovať, že by sa takýto jednoznačný trend v prospech republikánov dal vypozorovať aj v ďalších amerických štátoch.

Pri obsadzovaní kresiel v Senáte, o ktoré sa zvádzal boj v utorkových voľbách, zodpovedali prvé výsledky predvolebným prognózam. V štátoch Indiana, Kansas, Kentucky a Oklahoma sa presadili republikáni a naopak v Colorade, New Yorku a Illinoise uspeli demokratickí kandidáti.

Pelosiová obhájila

Vo voľbách tiež predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová porazila svojho republikánskeho vyzývateľa Johna Dennisa, informuje CNN, ktorá počas volebnej noci zverejňuje priebežné výsledky volieb. Pelosiová a Dennis kandidovali vo voľbách v 11. obvode štátu Kalifornia.

CNN pripomína, že 82-ročná Pelosiová sa rokmi vypracovala na jednu z najvýraznejších tvárí Demokratickej strany a ako predsedníčka Snemovne reprezentantov získala veľký vplyv. Je ostrou kritičkou republikánov a v dôsledku toho sa stala vo Washingtone veľmi polarizujúcou osobnosťou.

Pelosiová Čítajte viac Pelosiová priznala, že brutálny útok na manžela ovplyvní jej plány

Demokrati amerického prezidenta Joea Bidena obhájili posty guvernérov v dôležitých štátoch New York, Kalifornia a Pensylvánia. Vyplýva to z prognóz vplyvných amerických médií, informuje agentúra AFP.

V New Yorku si zaistila znovuzvolenie demokratická kandidátka, vôbec prvá žena na poste newyorskej guvernérky Kathy Hochulová. Podarilo sa jej poraziť silného republikánskeho vyzývateľa Leeho Zeldina, spojenca exprezidenta USA Donalda Trumpa. Ďalší mandát si zaistil aj demokratický guvernér najľudnatejšieho štátu USA – Kalifornie – Gavin Newsom, ktorý porazil republikánskeho súpera Briana Dahleho s vysokým, vyše 20-percentným náskokom.

Veľkú radosť mali demokrati aj z víťazstva svojho kandidáta Josha Shapira v súboji o post guvernéra v Pensylvánii, patriacej medzi štáty, ktoré majú kľúčový význam pre víťazstvo vo voľbách do Kongresu. Shapiro s vyše desaťpercetným náskokom porazil príslušníka krajne pravicového krídla Republikánskej strany Douga Mastriana. Pri voľbe guvernérov zaznamenali podľa očakávaní úspechy demokrati v štátoch Maryland a Massachusetts.

Trumpov favorit získa Ohio

Republikán J. D. Vance, ktorého podporil bývalý prezident Donald Trump, bol podľa odhadov amerických médií zvolený za senátora za štát Ohio. Agentúra AFP to označuje za prvé veľké volebné sklamanie pre demokratického prezidenta Joea Bidena.

Politický nováčik Vance, ktorý sa dostal do povedomia verejnosti ako autor bestselleru „Hillbilly Elegy“ (Americká elégia), ktorá rozpráva o jeho spomienkach na detstvo v Apalačskom pohorí, podľa projekcií porazil demokrata Tima Ryana.

Hoci Vance v minulosti Trumpa kritizoval, neskôr svoj postoj zmenil a získal Trumpovu podporu. V predvolebnej kampani vystupoval ako bojovník proti elitám a brojil tiež proti drogám, nelegálnej migrácii a demokratom.

DeSantis má opäť Floridu

Republikánsky guvernér Ron DeSantis na Floride obhájil mandát, v utorkových voľbách podľa projekcií amerických televízií CNN, Fox News a NBC porazil demokrata Charlieho Crista. V Arkansase podľa agentúry AP bola guvernérkou zvolená bývalá hovorkyňa minulého amerického prezidenta Donalda Trumpa Sarah Huckabeeová Sandersová. V Texase podľa NBC a Fox News podľa očakávania obhájil mandát republikánsky guvernér Greg Abbott, zatiaľ čo v Pensylvánii sa guvernérom podľa projekcií stane demokrat Josh Shapiro. Demokrati v Massachusetts a Marylande podľa AP získali späť dva guvernérské posty držané republikánmi.

DeSantis je považovaný za možného kandidáta na prezidenta vo voľbách v roku 2024 a najväčšieho republikánskeho súpera bývalého prezidenta Trumpa. Florida je označovaná za takzvaný „swing state“, kde voliči niekedy dávajú prednosť republikánom a inokedy demokratom.

DeSantis, ktorý bol v roku 2018 tesne zvolený za guvernéra, je na Floride populárny a v prieskumoch verejnej mienky viedol proti svojmu demokratickému vyzývateľovi.

V Texase podľa projekcií republikánsky guvernér Abbott podporovaný Trumpom porazil demokrata Beto O ’Rourkea, a obhájil tak mandát. V kľúčových otázkach pre voličov, najmä v otázke migrácie na hraniciach s Mexikom a ekonomiky, sa podľa prieskumov verejnej mienky Abbott a republikáni prejavovali ako odborne zdatnejší. Niektorí republikáni považujú Abbotta za možného kandidáta v budúcoročných prezidentských voľbách.

Novým guvernérom Pensylvánie sa podľa odhadov stane demokrat Josh Shapiro. Podľa projekcií porazil Trumpovho republikánskeho stúpenca Douga Mastriana. Taktiež Pensylvánia je považovaná za takzvaný swing state. Shapiro sa vo svojej kampani zameral okrem iného na ochranu demokracie. Mastriano medzitým šíril Trumpove nepravdivé tvrdenia o ukradnutých prezidentských voľbách v roku 2020. V minulosti tiež vystupoval proti koronavírusovým opatreniam a je silným odporcom potratov.

V Massachusetts bola podľa AP guvernérkou zvolená generálna prokurátorka Maura Healeyová a v Marylande spisovateľ Wes Moore, uviedla agentúra AP. Healeyová je prvou otvorene homosexuálnou zvolenou guvernérkou v štáte Massachusetts, Moore sa stane prvým černošským guvernérom v Marylande, píše AP.

Senátne kreslo v Pensylvánii získal kandidát zotavujúci sa z mŕtvice

Boj o senátne kreslo v americkom štáte Pensylvánia vyhral v utorkových voľbách do Kongresu USA demokrat John Fetterman, ktorý porazil republikána Mehmeta Oza podporovaného exprezidentom Donaldom Trumpom. TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian.

Fetterman, zotavujúci sa z mŕtvice, ktorá ho postihla počas predvolebnej kampane, nahradí v Senáte republikána Pata Toomeyho.

Demokratická strana šéfa Bieleho domu Joea Bidena si tak v Senáte, hornej komore Kongresu, zaistila ďalšie kreslo, čím zvýšila svoje šance na udržanie si tesnej väčšiny na ďalšie dva roky.

Americkí voliči v utorkových voľbách rozhodovali o novom zložení celej Snemovne reprezentantov, tretiny Senátu a tiež o nových guvernéroch v 36 štátoch a troch teritóriách.

Exit poll: Väčšina voličov nechce, aby Biden v roku 2024 znova kandidoval

Viac než dve tretiny voličov, ktorí sa zúčastnili na utorňajších voľbách do Kongresu USA, nechcú, aby sa súčasný prezident Spojených štátov Joe Biden v roku 2024 opätovne uchádzal o post šéfa Bieleho domu. Vyplýva to z prvých výsledkov exit pollu, ktorý pre stanicu CNN a ďalšie spravodajské weby uskutočnila spoločnosť Edison Research.

Viac ako sedem z desiatich nezávislých voličov a približne deväť z desiatich voličov Republikánskej strany uviedlo, že si nepraje, aby bol Biden v roku 2024 súčasťou prezidentskej kampane. Menej než šesť z desiatich voličov Demokratickej strany si myslí, že by mal Biden znova kandidovať.

Takmer šesť z desiatich nezávislých voličov má na Bidena negatívny názor a približne rovnaký počet nesúhlasí s krokmi, ktoré robí ako prezident. Spomedzi demokratických voličov má negatívny postoj voči Bidenovi len jeden z desiatich. Naopak, u republikánskych voličoch je to až deväť z desiatich.

Na exprezidenta Donalda Trumpa majú podľa exit pollu negatívny názor dve tretiny nezávislých voličov a viac ako deväť z desiatich demokratických voličov. Len vyše tri štvrtiny republikánskych voličov majú k nemu kladný postoj.

CNN pripomenula, že nezávislí voliči tvoria zhruba štvrtinu z celkového počtu voličov v USA. Demokratickí voliči predstavujú okolo tretiny a republikánski viac ako tretinu všetkých voličov.

75 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kongres USA #voľby do Kongresu