Rusi ďalej tvrdo útočia, nad Dniprom explodovali drony

Ruská armáda za posledných 24 hodín zaútočila na Ukrajine siedmimi raketami a vykonala 32 vzdušných úderov, uviedol v rannom súhrne situácie na bojisku ukrajinský generálny štáb. Ukrajinské územie ruskej jednotky tiež ostreľovali zo salvových raketometov. Dnipro, metropolu Dnepropetrovskej oblasti, v noci na stredu podľa oblastnej správy zasiahli bezpilotné lietadlá, ktoré po náraze explodovali.

09.11.2022 12:05
Vojna na UA / Streľba / Paľba / Ostreľovanie / Foto: ,
Ukrajinskí vojaci ostreľujú ruské pozície v meste Bachmut.
debata (6)

Ukrajinské sily podľa správy amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) pravdepodobne postúpili severovýchodne od mesta Svatove v Luhanskej oblasti. Ruské zdroje tvrdia, že Ukrajinci posilnili ofenzívu pri Kreminne, ktorú so Svatove spája dôležitá cesta. Podľa ukrajinského generálneho štábu ruské jednotky pokračujú v útokoch okolo Bachmutu, Avdijivky na východe Doneckej oblasti a Novopavlivky na juhu.

„(Rusko) pokračuje v ostreľovaní kritickej infraštruktúry a civilných budov. Za posledných 24 hodín nepriateľ podnikol sedem raketových a 32 vzdušných útokov a ďalších viac ako 70 útokov salvovými raketometami,“ napísalo ukrajinské velenie. Rusko podľa neho zasiahlo viac ako 35 obcí v Sumskej, Charkovskej, Luhanskej, Doneckej, Záporožskej, Chersonskej a Mykolajivskej oblasti.

„Drony v Dnipre zasiahli logistickú spoločnosť. Zranení sú štyria jej zamestnanci. Všetci sú v nemocnici. Traja sú zranení vážne,“ napísal v stredu ráno na Telegrame šéf Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko. Zásah podľa neho spôsobil rozsiahly požiar na ploche zhruba 3 000 metrov štvorcových, ktorý sa do rána podarilo uhasiť. Plamene zničili sklady logistickej firmy.

VIDEO: Rusko nedokázalo zničiť ani jeden HIMARS, tvrdí Ukrajina
Video

Rezničenko tiež uviedol, že Rusko ostreľovalo okolie Nikopolu salvovými raketometmi. Nikopol leží na brehoch Dnepra, oproti Záporožskej jadrovej elektrárni okupovanej ruskou armádou. Tento útok si nevyžiadal žiadne obete.

VIDEO: Ruský vrtuľník MI-35 nasadený vo vojne na Ukrajine
Video

Informácie o útokoch nemožno nezávisle overiť. Rusko opakovane aj napriek dôkazom a svedectvám tvrdí, že neútočí na civilné ciele. Moskva v posledných týždňoch zosilnela zásahmi najmä na energetickú a ďalšiu infraštruktúru.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine