Podľa Kremľa sú vzťahy Ruska a USA zlé a takými aj zatiaľ zostanú

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov v stredu vyhlásil, že vzťahy Moskvy s Washingtonom pravdepodobne zostanú na súčasnej úrovni bez ohľadu na výsledky volieb do amerického Kongresu.

09.11.2022 12:03
debata (1)

„Vzťahy sú a zatiaľ zostanú zlé,“ vyhlásil Peskov podľa agentúry AFP a dodal, že voľby do amerického Kongresu na nich „nemôžu v podstate nič zmeniť“.

Peskov uviedol, že Kremeľ analyzuje informácie o výsledkoch hlasovania, ktoré z USA priebežne prichádzajú.

Uznal, že tieto voľby sú dôležité, ale ich význam pre bilaterálne vzťahy a ich budúcnosť v krátkodobom a strednodobom horizonte „netreba zveličovať“.

Na margo nových podozrení zo zasahovania Ruska do volieb v USA, Peskov povedal: „Už sme si na to tak zvykli, že si ich nevšímame“.

Voľby do amerického Kongresu sa konali v utorok. Po zatvorení všetkých volebných miestností – v stredu dopoludnia SEČ – sa začalo sčítavanie hlasov.

Podľa priebežných výsledkov televízie CNN majú republikáni a demokrati v 100-miestnom Senáte po 48 kresiel.

Súčasný Senát je rozdelený v pomere 50:50 medzi obe politické strany. Rozhodujúci hlas má v tomto prípade viceprezidentka USA Kamala Harrisová.

V Snemovni reprezentantov – dolnej komore Kongresu – majú zatiaľ republikáni 198 kresiel a demokrati 178. Na jej ovládnutie treba 218 mandátov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Dmitrij Peskov #voľby do Kongresu