Predstaviteľ ruskej okupačnej správy v Chersone Stremousov zomrel pri nehode

Zástupca šéfa ruskej okupačnej správy v ukrajinskej Chersonskej oblasti Kirill Stremousov zahynul pri dopravnej nehode, informoval gubernátor Vladimir Saldo.

09.11.2022 15:20 , aktualizované: 16:10
debata (47)

Smrť jednej z najvýraznejších postáv Moskvou dosadenej správy v okupovanej časti Ukrajiny prichádza v čase množiacich sa správ o ruskom ústupe z Chersonskej oblasti.

„Dnes zomrel Kirill Stremousov. Zomrel v Chersonskej oblasti pri jazde autom, ktoré malo nehodu,“ uviedol na sieti Telegram Ruskom dosadený gubernátor oblasti Saldo. Bližšie informácie o okolnostiach nehody nezverejnil. Stremousovo úmrtie už skôr potvrdil tiež krymský gubernátor Sergej Aksjonov a šéf Sevastopoľa Michail Razvozžajev.

Oblastný minister zdravotníctva Vadim Ilmijev podľa agentúry Interfax novinárom oznámil, že nehoda sa odohrala na ceste medzi Chersonom a mestom Armjansk, ktorá vedie na Ruskom anektovaný ukrajinský polostrov Krym. Iné zdroje hovoria o nehode pri Heničesku, ktorý sa nachádza tiež blízko Krymu.

Držiteľ ruského pasu Stremousov bol jednou z najvýraznejších verejných tvárí ruskej okupácie Ukrajiny. Na sociálnych sieťach zverejňoval často agresívne vyhlásenia, z ktorých posledné sa objavilo dnes (stredu) ráno. V súvislosti s prudkými bojmi medzi ukrajinskou a ruskou armádou pri meste Snihurivka v ňom napísal, že situácia je „v tejto fáze plne pod kontrolou“.

VIDEO: Surovikin zavelil: Civilisti preč z Chersonu. Rusi evakuujú tisíce ľudí
Video

Na sociálnych sieťach pravidelne zverejňoval tiež videá o situácii na fronte, okrem iného aj v rýchloidúcich vozidlách, pripomenula agentúra Reuters. Vzhľadom na silnejúcu ukrajinskú protiofenzívu v poslednom čase tiež vyzýval civilistov na evakuáciu zo západného brehu Dnepra. Posledné informácie na sociálnych sieťach hovoria o ruskom ústupe z niektorých dlho držaných pozícií na pravom brehu rieky.

Rusko koncom septembra anektovalo Chersonskú oblasť spolu s tromi ďalšími ukrajinskými regiónmi. Stalo sa tak na základe pseudoreferend, ktoré Kyjev aj Západ označili za neplatné. Od začiatku ruskej invázie tento rok vo februári sa na okupovanej Ukrajine odohral rad atentátov na Ruskom menovaných činiteľov. Ruské úrady ich pripisujú ukrajinským odbojárom.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine