Najpotupnejšia ruská prehra od začiatku vojny? Šojgu nariadil stiahnutie vojsk z Chersonu

Vladimir Putin utrpel najponižujúcejšiu porážku od chvíle, čo rozpútal masívnu vojnu proti Ukrajine. V 259. deň invázie ruské ozbrojené sily potvrdili, že sa sťahujú z Chersonu, jedinej oblastnej metropoly, ktorú sa im od 24. februára podarilo obsadiť. Kým v Moskve zaznievajú rozhorčené hlasy označujúce ústup za katastrofu, Kyjev reaguje prekvapujúco vlažne.

09.11.2022 16:39 , aktualizované: 18:45
cherson, ukrajina, vojna na ukrajine Foto:
Vojaci ruskej armády stoja pri svojich nákladných autách na Námestí slobody v Chersone na Ukrajine. Archívna snímka.
debata (444)

Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak upozornil, že by bolo predčasné robiť závery z ohláseného stiahnutia Rusov z Chersonu. Časť ruských síl podľa neho v oblasti zostáva a do regiónu prúdia ďalší ruskí vojaci. „Kým nad mestom Cherson nebude viať ukrajinská vlajka, nemá zmysel o ruskom ústupe hovoriť,“ dodal. Ukrajinskí predstavitelia už minulý týždeň varovali, že môže ísť o nastraženú pascu a tvrdenie Rusov o sťahovaní je možno len taktickým manévrom.

Ruskí jastrabi, ktorí už dávnejšie kritizujú vedenie armády z príliš váhavého postupu inváznych síl, v ohlásenom sťahovaní z Chersonu vidia zdrvujúcu prehru. „Odovzdanie Chersonu je najväčšou geopolitickou porážkou Ruska od rozpadu Sovietskeho zväzu,“ napísal na komunikačnej platforme Telegram prokremeľský politológ Sergej Markov známy svojimi radikálnymi názormi. „Politické dôsledky tejto obrovskej porážky budú naozaj veľké. Hlavným dôvodom tejto porážky je odmietnutie skutočnej vojny a katastrofálne oneskorenie potrebných rozhodnutí,“ dodal.

Vzdanie sa strategicky významného prístavu pri ústí Dnepra do Čierneho mora neoznámil samotný šéf Kremľa, ktorý iba pred štyridsiatimi dňami Chersonskú oblasť spolu s ďalšími troma ukrajinskými regiónmi slávnostne pripojil k Rusku. Nevďačnú úlohu poslov zlých správ vzali na seba veliteľ inváznych jednotiek na Ukrajine Sergej Surovikin a minister obrany Sergej Šojgu.

„Po komplexnom vyhodnotení súčasnej situácie sa navrhuje zaujať obranu pozdĺž ľavého brehu rieky Dneper,“ povedal Sergej Surovikin. Cherson, ktorý mal pred vojnou takmer tristotisíc obyvateľov, sa nachádza na pravom brehu rieky.

Ukrajine sa ešte koncom leta podarilo vyradiť z prevádzky všetky tri mosty cez Dneper, ktorými Rusi zásobovali svoju asi dvadsaťtisícovú vojenskú posádku na pravom brehu rieky. Plátanie rozbitých mostov vrátane toho najdôležitejšieho, 1 300 metrov dlhého Antinovského mosta, okupačné jednotky už dávnejšie vzdali. Koncom októbra kolaborantská správa nariadila evakuáciu civilistov, ktorých prepravovali na východný breh Dnepra kompy.

VIDEO: Rusko nedokázalo zničiť ani jeden HIMARS, tvrdí Ukrajina
Video

Ofenzívu v Chersonskej oblasti ohlásil Kyjev už koncom augusta. Front sa odvtedy na severe regiónu posunul o desiatky kilometrov smerom k Chersonu. Pád oblastného centra na čoraz viac izolovanom západnom brehu veľtoku bol odvtedy len otázkou času.

„Chápem, že je to veľmi ťažké rozhodnutie. Zároveň zachováme predovšetkým životy našich vojakov a celkovú bojaschopnosť skupiny vojsk,“ hlásil generál Surovikin ministrovi obrany.

„Okrem toho sa uvoľní časť síl a prostriedkov, ktoré budú použité na aktívne operácie vrátane útočných, v iných smeroch v operačnej zóne,“ citovala ho agentúra TASS.

Surovikin povedal, že od augusta stratili ozbrojené sily Ukrajiny pri útokoch na chersonskom fronte viac ako 9,5 tisíca vojakov. „Ako viete, útočiaca strana utrpí väčšie straty ako tá, ktorá je v defenzíve. V tomto prípade sú naše straty sedem až osemkrát menšie ako straty nepriateľa,“ konštatoval generál, čím potvrdil štvorciferné straty na ruskej strane.

VIDEO: Surovikin zavelil: Civilisti preč z Chersonu. Rusi evakuujú tisíce ľudí
Video

Šojgu generálov návrh schválil. „Súhlasím s vašimi závermi a návrhmi. Pre nás je život a zdravie ruských vojakov vždy prioritou,“ povedal minister. „Začnite sťahovanie vojsk a prijmite všetky opatrenia na zaistenie bezpečnej prepravy vojakov, zbraní i techniky za rieku Dneper,“ nariadil. Veliteľ mu potvrdil, že sa tak stane „v najbližšom ča­se“.

Ruské jednotky začali boj o Cherson 24. februára, hneď v prvý deň invázie. Mesto dobyli 3. marca. Pomohlo im, že miestne ukrajinské vedenie nevyhodilo včas do vzduchu mosty, ako to urobili obrancovia v Kyjevskej oblasti, čím zastavili postup agresorov smerom na metropolu.

Z chersonského frontu v stredu od rána prichádzali dramatické správy. Podľa nich Rusi zvádzali ťažké boje o mesto Snihurivka, ktoré je významným oporným bodom brániacim ukrajinskému postupu na Cherson. Okupačné sily podľa hlásení ruských vojnových spravodajcov vyhodili do povetria niekoľko mostov a pripravovali ústup.

Agentúra RIA Novosti citovala starostu Snihurivky Jurija Barabašova, ktorý uviedol, že miestni obyvatelia videli v centre mesta ťažkú techniku a odohrávajú sa tam prudké boje. „Hovorili, že okolo sa pohybujú tanky a podľa ich informácií sa na okraji mesta vedú ťažké boje,“ uviedol starosta.

Zástupca ruských okupačných úradov v Chersonskej oblasti Kirill Stremousov na Telegrame informoval, že ukrajinské sily sa neúspešne pokúsili postúpiť na troch úsekoch frontu vrátane Snihurivky. Situácia však podľa neho bola „v tejto fáze plne pod kontrolou“. Spravodajský portál denníka Kommersant podvečer informoval o úmrtí Stremousova, ktorý sa údajne stal obeťou dopravnej nehody.

Nova Kachovka Čítajte viac Predstaviteľ ruskej okupačnej správy v Chersone Stremousov zomrel pri nehode

Šéf ukrajinskej Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim zrejme s odkazom na zachytený rozhovor medzi ruskými vojakmi naznačil, že ukrajinské sily už Rusov z regiónu vytlačili. „Ruskí vojaci sa sťažujú, že ich už odtiaľ vyhnali,“ uviedol Kim podľa agentúry Reuters.

Poradca šéfa ukrajinskej správy Chersonskej oblasti Serhij Chlaň v stredu podľa agentúry Ukrinform uviedol, že Rusi zničili na pravom brehu Dnepra niekoľko mostov vrátane toho na ceste medzi Snihurivkou a Chersonom. Podľa neho ide o známku toho, že sa chystajú na ústup. „Pod tlakom našich ozbrojených síl sa okupanti pripravujú a robia všetko pre to, aby to nevyzeralo ako totálne zrútenie frontu, ale (…) ako plánovaný ústup,“ povedal Chlaň.

© Autorské práva vyhradené

444 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Cherson