Biden o voľbách: Američania potvrdili, že chcú zachovať demokraciu

Američania vo voľbách vyslali jasnú správu, že chcú zachovať demokraciu, povedal prezident Spojených štátov Joe Biden na tlačovej konferencii vo chvíli, keď sa sčítavajú posledné hlasy z utorkových volieb do Kongresu.

09.11.2022 23:23
Biden Foto: ,
Joe Biden v Bielom dome 9. novembra 2022.
debata (55)

Republikánska strana neuspela tak, ako dúfala. „Červená vlna“ sa nekonala, povedal demokratický prezident. Poďakoval voličom a sľúbil, že je v druhej polovici mandátu pripravený spolupracovať s republikánmi bez ohľadu na výsledky volieb. Šéf Bieleho domu tiež zopakoval, že zvažuje ďalšiu kandidatúru na funkciu prezidenta USA.

„Bol to dobrý deň pre demokraciu a dobrý deň pre USA,“ povedal Biden. „Zatiaľ nepoznáme všetky výsledky, ale obrovská červená vlna sa nekonala,“ uviedol. Výsledky Demokratickej strany sú podľa Bidena najlepšie za mnoho rokov.

voľby do Kongresu Čítajte viac Dramatické voľby v USA. Stále nie je jasné, ktorá strana získala v Kongrese väčšinu

Biden sľúbil, že bez ohľadu na výsledky volieb je pripravený spolupracovať s opozíciou, pokiaľ to bude zmysluplné. Šéf Bieleho domu dodal, že je „otvorený všetkým dobrým nápadom“. Na otázku novinárov Biden uviedol, že veria, že demokrati a republikáni sa aj v budúcnosti zhodnú na krokoch proti Rusku za jeho agresiu Ukrajiny.

Voliči vyberali celú Snemovňu reprezentantov a tretinu Senátu, rovnako ako guvernérov v 36 štátoch. Po sčítaní veľkej časti hlasov zatiaľ stále nie je jasné, ktorá strana získala väčšinu v dvoch komorách amerického Kongresu. Zatiaľ je situácia vyrovnaná a je možné, že si demokrati nakoniec viedli lepšie, než sa pôvodne predpokladalo.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Republikánska smršť sa nekonala. Trump opäť nevyhral

Biden v stredu tiež zopakoval, že má v úmysle sa opäť uchádzať o funkciu prezidenta USA vo voľbách o dva roky. Úspech Demokratickej strany vo voľbách ho podľa jeho slov povzbudil, rozhodnutie chce prijať spolu s manželkou Jill a prebrať ho s rodinou počas sviatkov. S rozhodnutím sa neponáhľa, oznámi ho na začiatku budúceho roka, povedal.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #voľby v usa #voľby do Kongresu