Ostalo pri chcení. Samit G20 bude bez Putina, Zelenskyj tak má dvere otvorené

Ruský prezident Vladimir Putin sa nezúčastní na samite lídrov skupiny G20, ktorý sa budúci týždeň uskutoční na indonézskom ostrove Bali. Vo štvrtok to pre agentúru AFP uviedla predstaviteľka ruského veľvyslanectva v Indonézii.

10.11.2022 06:52 , aktualizované: 07:03
Vladimir Putin Foto: ,
Šéf Kremľa Vladimir Putin.
debata (11)

„Môžem potvrdiť, že ruskú delegáciu na G20 povedie (ruský minister zahraničných vecí) Sergej Lavrov," uviedla vedúca odboru protokolu Julija Tomská z ruského veľvyslanectva v Indonézii.

To, že Putina na tomto samite nahradí Lavrov potvrdil pre AFP ešte jeden nemenovaný zdroj, ktorý zároveň nevedel povedať, či sa šéf Kremľa na samite nezúčastni aspoň virtuálne.

Svoju účasť už skôr podľa médií potvrdil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ale podmienil ju Putinovou neprítomnosťou. Ukrajina sa už od februára bráni ruskej invázii.

Rozhodnutie ohľadom Putina bolo prijaté po niekoľkých mesiacoch špekulácií o účasti šéfa Kremľa na samite skupiny G20, ktorý sa uskutoční 15. – 16. novembre na Bali. Indonézia, ktorá tento samit hostí, presadzuje neutrálnu zahraničnú politiku a odmietla výzvy západných krajín, ktoré žiadali, aby Putina na tento samit nepozvala.

Marian Repa aktual Čítajte viac Terorista Putin

Lavrov, ktorý má Putina na samite nahradiť, v júli odišiel zo stretnutia ministrov zahraničných vecí G20 na Bali po tom, čo zahraniční predstavitelia tvrdo odsúdili Rusko za jeho vojenskú inváziu na Ukrajinu, pripomína AFP.

G20 tvoria krajiny skupiny G7 (Británia, Kanada, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Japonsko a USA) a ďalej Argentína, Austrália, Brazília, Čína, India, Indonézia, Mexiko, Rusko, Saudská Arábia, JAR, Južná Kórea, Turecko a EÚ. Ukrajina členom nie je, na summit však dostala pozvánku.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #summit G20