Pri voľbách nedošlo k podvodom, tvrdí brazílske ministerstvo

Počas nedávnych prezidentských volieb v Brazílii nedošlo k žiadnym podvodom, uviedlo vo svojej očakávanej správe brazílske ministerstvo obrany.

10.11.2022 07:33
debata (1)

Správa síce upozornila na isté nedostatky a navrhuje ako volebný systém zlepšiť, ale v žiadnom prípade nedáva za pravdu tvrdením o volebných podvodoch, píše agentúra AP. Tá zaznievala od priaznivcov krajne pravicového exprezidenta Jaira Bolsonara, ktorého vo voľbách porazil Luiz Inácio Lula da Silva.

Armáda sa touto správou prvýkrát vyjadrila k výsledkom volieb. V stredu zverejnený 65-stranový dokument podpísal minister obrany a zástupcovia armády, námorníctva a letectva.

Brazil Elections Čítajte viac Brazílskym prezidentom bude Lula da Silva, tesne porazil Bolsonara

V druhom kole prezidentských volieb na konci októbra zvíťazil Lula s 50,9 percenta hlasov, Bolsonaro dostal 49,1 percenta. Bolsonaro sa k výsledku volieb vyjadril až dva dni po voľbách. Víťazovi nepogratuloval, iba povedal, že bude dodržiavať ústavu. Tisíce jeho stúpencov sa už niekoľko dní schádzajú pred vojenskými objektmi v niekoľkých mestách a žiadajú zásah ozbrojených síl, ktorý by zastavil odovzdanie moci Lulovi. Ten sa ujme úradu 1. januára.

Brazília od roku 1996 používa elektronický hlasovací systém. Odborníci považujú tento systém za menej bezpečný ako ručné sčítavanie papierových hlasovacích lístkov, pretože nezanechávajú kontrolovateľnú papierovú stopu. Domáce úrady ani medzinárodní pozorovatelia nikdy nenašli dôkazy o jeho zneužití na podvody. Časť voličov ho ale využíva ako zámienku na spochybňovanie výsledkov volieb.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #prezidentské voľby #Luiz Inácio Lula da Silva