Nebeskí bojovníci pre Ukrajinu sa nekonajú. USA od dodávky cúvli

Spojené štáty Ukrajine nedodajú vyspelé útočné bezpilotné lietadlá Gray Eagle, o ktoré Kyjev žiadal už niekoľko mesiacov. Pentagon žiadosť odmietol na základe obáv, že dodanie dronov typu Gray Eagle MQ-1C by mohlo ešte vyostriť konflikt na Ukrajine a zároveň signalizovať Moskve, že USA Kyjevu dodávajú zbrane, ktoré mieria aj na pozície vo vnútri Ruska.

10.11.2022 09:21
Gray Eagle MQ-1C Foto: ,
Americké bojové bezpilotné lietadlo Gray Eagle MQ-1C je známe pod prezývkou Nebeský bojovník.
debata (110)

S odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov o tom informoval denník The Wall Street Journal.

Američania už skôr vyjadrili svoje obavy, že by v prípade dodávky týchto bezpilotných lietadiel na Ukrajinu mohlo sofistikované vybavenie týchto strojov padnúť do ruských rúk. Tieto obavy však nehrali hlavnú úlohu v súčasnom rozhodnutí, uviedli predstavitelia, na ktorých sa denník odvoláva.

VIDEO: Ukrajinský dron ničí ruský tank
Video

Hovorca spoločnosti General Atomics, ktorá stroje Gray Eagle vyrába, potvrdil, že boli o rozhodnutí Bidenovej administratívy informovaní. Ďalšie podrobnosti ale odmietol oznámiť. Pentagón ani Biely dom sa k týmto informáciám tiež zatiaľ nevyjadrili.

Bojové bezpilotné lietadlo Gray Eagle MQ-1C je známe pod prezývkou Nebeský bojovník. Je dlhý deväť metrov a rozpätie krídiel má 17 metrov. Je schopný vyvinúť maximálnu rýchlosť 309 kilometrov za hodinu a vo vzduchu vydrží aj cez 30 hodín. Američania drony v minulosti využívali v Iraku a v Afganistane.

Irán drony manévre Čítajte viac Rusko za bojové drony poskytlo Iránu 140 miliónov eur a západné zbrane, píše Sky News
110 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #drony #vojna na Ukrajine