Irán po prvý raz vyrobil hypersonickú balistickú strelu, tvrdí veliteľ

Irán po prvý raz vyrobil hypersonickú balistickú strelu. Podľa iránskej agentúry Fars o tom informoval veliteľ letectva a protivzdušnej obrany iránskych Revolučných gárd Amír Alí Hádžízádeh. Oznámenie Teheránu pravdepodobne zvýši obavy ohľadom iránskeho vojenského arzenálu, uviedla agentúra Reuters. Ako však podotýkajú západní vojenskí experti, Irán často vo vyjadreniach o schopnostiach svojho arzenálu preháňa.

10.11.2022 10:26 , aktualizované: 18:28
debata (2)

„Táto hypersonická balistická strela dokáže čeliť protileteckým štítom a bude schopná prejsť všetkými systémami protiraketovej obrany,“ uviedol iránsky generál. Hypersonická zbraň dokáže vyvinúť rýchlosť aspoň päťkrát vyššiu, ako je rýchlosť zvuku. Vo svojom arzenáli ju majú Čína, Rusko, Spojené štáty, ale aj ďalšie svetové veľmoci.

Jaroslav Naď Čítajte viac Naď odmieta porušenie sankcií, Krúpa očakáva k téme vývozu ďalšie kroky

Ako poznamenala agentúra Reuters, Teherán pre svoje tvrdenia nepredložil žiadne dôkazy a neobjavili sa ani správy, že by krajina podobnú raketu testovala. Obavy z iránskych balistických rakiet však prispeli k rozhodnutiu administratívy bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa odstúpiť v roku 2018 od jadrovej dohody známej pod skratkou JCPOA. Tú okrem Iránu o tri roky skôr podpísali práve USA, Rusko, Čína, Francúzsko, Británia a Nemecko a ako garant EÚ.

Šéf MAAE vyjadril obavy

Oznámenie Iránu, že vyvinul hypersonickú strelu, zvyšuje „obavy“ z jadrového programu krajiny, uviedol vo štvrtok pre agentúru AFP generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi.

„Vidíme, že všetky takéto oznámenia zvyšujú obavy, ako aj pozornosť verejnosti voči iránskemu jadrovému programu,“ povedal Grossi, ktorý sa zúčastňuje na klimatickej konferencii OSN (COP27) v egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch. Podľa neho to však nemá „akýkoľvek vplyv“ na rokovania o jadrovom programe islamskej republiky.

Správa MAAE tvrdí, že Irán navýšil v uplynulých mesiacoch svoje zásoby vysoko obohateného uránu. Podľa agentúry Irán stále nedostatočne spolupracuje s MAAE na dohľade nad svojimi jadrovými zariadeniami. Do Teheránu by mala v novembri pricestovať delegácia agentúry, ktorá bude rokovať o prípade, keď boli objavené vzorky uránu na pracoviskách, ktoré Irán neoznačil za jadrové, uviedla dnes agentúra AP.

Irán drony manévre Čítajte viac Rusko za bojové drony poskytlo Iránu 140 miliónov eur a západné zbrane, píše Sky News

Irán minulý týždeň informoval o úspešnom teste novej trojstupňovej vesmírnej rakety Ghaím-100, ktorá je podľa štátnych médií určená na vynesenie satelitov na obežnú dráhu. Irán tvrdí, že satelity používa na civilné účely vrátane vedeckého výskumu. Na Západe však panuje ohľadom tohto tvrdenia skepsa, pretože technológia, ktorá slúži na vynášanie satelitov do vesmíru, môže byť použitá na vývoj striel dlhého doletu, poznamenala agentúra AP.

Agentúra AFP pripomína, že hypersonické strely dokážu na rozdiel od balistických lietať v nižších vrstvách atmosféry a rýchlejšie dosiahnuť cieľ. Lídrom v oblasti vývoja týchto striel je v súčasnosti Rusko, za ním nasledujú Čína a Spojené štáty. Hypersonické rakety sa tiež dajú ovládať, čo komplikuje ich zameranie.

Skúšku hypersonickej strely vlani uskutočnila aj Severná Kórea.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #iránsky jadrový program #hypersonické rakety