Za vlaňajšiu nehodu lietadla v Indonézii môžu technické problémy aj piloti

Vlaňajšiu tragickú nehodu indonézskeho lietadla, pri ktorej zahynulo všetkých 62 ľudí na palube, spôsobili technické problémy a nedostatočné reakcie zo strany pilotov. Vo štvrtok to uviedli tamojší vyšetrovatelia. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

10.11.2022 13:08
debata

Lietadlo indonézskej leteckej spoločnosti Sriwijaya Air havarovalo 9. januára v Jávskom mori neďaleko ostrova Laki. Portál na sledovanie letov FlightRadar uviedol, že nadmorská výška lietadla približne štyri minúty po odlete klesla za necelú minútu o viac než 10.000 stôp (vyše tri kilometre).

Indonézsky Národný výbor pre bezpečnosť dopravy (KNKT) poukázal na to, že automatický systém nastavenia výkonu motorov, ktorým Boeing 737–500 disponoval, sa pokazil, čím sa lietadlo odklonilo od vytýčeného smeru.

Vyšetrovatelia sa tiež domnievajú, že piloti nedostatočne kontrolovali monitory a ukazovatele v kokpite, preto si zmenu smeru nevšimli včas a neboli schopní rýchlo zareagovať. V správe expertov sa tiež uvádza, že za nehodu čiastočne môže aj nedostatočný výcvik a smernice pre pilotov, ktorí nevedia, ako sa majú v podobných situáciách správať.

Agentúra AFP pripomína, že Indonézia sa skladá z tisícok menších či väčších ostrovov, preto sa vo veľkej miere spolieha na leteckú dopravu. Tamojšia letecká bezpečnosť však nie je na vysokej úrovni – len od roku 2014 sa tam stali tri tragické nehody dopravných lietadiel.

debata chyba
Viac na túto tému: #indonézia #zrútenie lietadla