Stiahnutie Rusov z Chersonskej oblasti je potupné, ale nie prekvapivé

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že sa jeho vojaci pripravujú na stiahnutie z časti okupovanej ukrajinskej Chersonskej oblasti.

10.11.2022 13:30
cherson, ukrajina, vojna na ukrajine Foto:
Vojaci ruskej armády stoja pri svojich nákladných autách na Námestí slobody v Chersone
debata (239)

Tento krok je pre Moskvu potupný, ale zároveň, vzhľadom na situáciu v posledných týždňoch – neprekvapivý, píše vo svojej analýze server CNN.

Ak sa Rusko stiahne, vzdá sa tisícok kilometrov štvorcových území, ktoré zahŕňajú aj jednu z najlepších poľnohospodárskych pôd na Ukrajine.

VIDEO: Cez Dneper! Takto poslal Šojgu Surovikina s armádou na druhý breh rieky.

Video

Podstatnú časť juhukrajinskej oblasti Moskva okupovala takmer od začiatku svojej invázie a pred piatimi týždňami ju vyhlásila za svoje územie. Stiahnutie z pravého brehu rieky Dneper oznámil v stredu pri starostlivo nacvičenej schôdzi ruský minister obrany Sergej Šojgu veliteľovi ruských inváznych síl na Ukrajine Sergeji Surovikinovi. Podľa Šojgua ide o krok, ktorý ochráni životy civilistov.

Slovu ústup sa opatrne vyhýbajú aj ruskí komentátori a ďalší predstavitelia, ktorí „sťahovanie“ jednotiek prezentujú ako múdre vojenské rozhodnutie o preskupení síl na východný breh rieky Dneper. Z týchto pozícií sa ruská armáda môže lepšie brániť ukrajinskej ofenzíve.

V tejto chvíli nie je jasné, ako budú Ukrajinci na oznámenie reagovať. Ukrajinské jednotky na južnej frontovej línii sú vyčerpané a územie pred nimi je najskôr zamínované. Prenasledovanie ruských síl by viedlo k preliatiu ďalšej krvi, rovnako ako akékoľvek boje v husto obývaných oblastiach, ako je oblastná metropola Cherson.

Ukrajina bude „postupovať s veľkou obozretnosťou, bez emócií, bez zbytočného rizika“, povedal v stredu neskoro večer ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pravidelnom videoposolstve. „Postupne sa presúvame na juh, posilňujeme naše pozície. Krok za krokom,“ dodal.

Oznámenie o stiahnutí z Chersonskej oblasti pritom nevyvolalo v Rusku takú vlnu kritiky, ktorú sprevádzali predchádzajúce správy o čiastkovom stiahnutí ruských vojsk z iných oblastí Ukrajiny.

Čečenský vodca Ramzan Kadyrov, ktorý často kritizoval ruské ministerstvo obrany a vojenské velenie, uviedol, že Surovikin zachránil tisíce vojakov a „urobil ťažkú, ale správnu voľbu medzi nezmyselnou obeťou a záchranou drahocenných životov vojakov“. Kadyrov dodal, že v Chersonskej oblasti sa ťažko bojuje, obzvlášť bez zaistených zásobovacích línií.

Ukrajina v lete, keď od spojencov dostala rakety dlhšieho doletu, ako napríklad systém HIMARS od Spojených štátov, začala s ničením čo najväčšieho počtu mostov cez rieky, železničných uzlov a zásobovacích skladov hlboko za ruskými líniami. Rusi sa kvôli tomu uchýlili k pontónovým mostom, v núdzi im slúžili aj potopené železničné vozidlá – dostať muníciu a ďalšie zásoby cez Dneper ale pre nich bolo čím ďalej zložitejšie.

Najväčšia geopolitická porážka Ruska od pádu ZSSR

Nie všetci však stiahnutie ruských síl z Chersonskej oblasti prijali s pokojom. Nekompromisný ruský komentátor Sergej Markov označil chystané stiahnutie za „najväčšiu geopolitickú porážku Ruska od pádu Sovietskeho zväzu“. „Politické dôsledky tejto obrovskej porážky budú nedozerné,“ uviedol.

„Hlavným dôvodom tejto porážky je odmietnutie skutočnej vojny a katastrofálne oneskorenie pri prijatí potrebných rozhodnutí,“ domnieva sa Markov.

Surovikin v októbri, keď sa stal veliteľom jednotiek nasadených na Ukrajine, varoval, že bude treba čeliť ťažkým rozhodnutiam. Jeho vymenovaniu predchádzal debakel v Charkovskej oblasti, kde ukrajinské sily počas jedného týždňa prevalcovali ruské sily a dobyli späť veľkú časť regiónu. Surovikin sa tak mohol obávať, že vývoj v Chersonskej oblasti môže viesť k ďalšej veľkej potupe.

Video
Cez Dneper! Takto poslal Šojgu Surovikina s armádou na druhý breh rieky.

Pokiaľ (a či vôbec) sa ruské jednotky stiahnu na východný breh, uľahčia si tým zásobovanie a do hĺbky obnovia svoju obranu. Akýkoľvek pokus ukrajinských síl prekročiť Dneper by bol nákladný až neúnosný. Rusko si navyše stále udrží kontrolu nad zhruba 60 percentami Chersonskej oblasti, vrátane pobrežia Azovského mora. Kým budú mať jednotky Moskvy pod kontrolou východný breh Dnepra, ukrajinské sily tiež nebudú môcť poškodiť kanál, ktorý privádza sladkú vodu na Krymský polostrov.

Surovikinovou prioritou je podľa všetkého po niekoľkých ťažkých mesiacoch stabilizovať ruské obranné línie. V stredu uviedol, že sily stiahnuté z Chersonu budú slúžiť „v aktívnych operáciách, vrátane útočných, v iných smeroch tejto operačnej zóny“.

Stále existuje možnosť, že stredajšie oznámenie Moskvy má za cieľ Ukrajincov vlákať do pasce a že Rusi nemajú vôbec v úmysle západný breh opustiť. Vysoko postavení ukrajinskí činitelia sú jednoznačne skeptickí. Ale situácia pre ruské sily, zatlačené do zmenšujúcej sa zóny nad riekou, je teraz zo strategického hľadiska v podstate neudržateľná.

239 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Cherson