Na Rusko uvalili Briti najviac sankcií, predbehlo aj Líbyu a Irán

Britská vláda zmrazila majetok v hodnote viac ako 18 miliárd libier (20,5 miliardy eur), ktorý vlastnili ruskí oligarchovia, ako aj iné fyzické a právnické osoby sankcionované za inváziu Moskvy na Ukrajinu.

11.11.2022 10:39
debata (149)

Podľa agentúry Reuters Rusko tak predbehlo Líbyu a Irán a stalo sa krajinou, na ktorú Británia uvalila najviac sankcií. Vyplýva to z výročnej správy Úradu pre implementáciu finančných sankcií (OFSI), ktorý je súčasťou britského ministerstva financií.

Hodnota zmrazeného ruského majetku je o šesť miliárd libier vyššia ako hodnota majetku skonfiškovaného v rámci všetkých ostatných sankčných režimov uvalených Britániou.

Medzi sankcionovanými osobami sú ruský miliardár Roman Abramovič a podnikateľ Michail Fridman, ale aj ruský prezident Vladimir Putin, jeho príbuzní a armádni velitelia.

Celkovo Británia doteraz sankcionovala viac ako 1200 jednotlivcov vrátane významných podnikateľov a prominentných politikov a viac ako 120 subjektov v Rusku.

„Na Rusko sme uvalili najprísnejšie sankcie, aké kedy boli (uplatnené), a to ochromuje jeho vojnovú mašinériu,“ uviedol vo vyhlásení Andrew Griffith z britského ministerstva financií. „Náš odkaz je jasný: nedovolíme Putinovi uspieť v tejto brutálnej vojne,“ zdôraznil.

Zmrazený majetok je kombináciou podielov v spoločnostiach a hotovosti na bankových účtoch. Nezahŕňa fyzické aktíva, ako sú nehnuteľnosti alebo aktíva držané v korunných dependenciách, ako sú Guernsey a Jersey.

V desaťročiach po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991 bola Británia cieľom veľkej časti peňažných tokov z Ruska.

Reuters pripomenul, že Európska únia, 27-členný blok s päťkrát väčšou ekonomikou ako britská, v júli uviedla, že v dôsledku vojny na Ukrajine zmrazila ruský majetok v hodnote 13,8 miliardy eur.

Zatiaľ čo ruské aktíva na Západe sú v súčasnosti iba zmrazené, vedú sa diskusie o tom, aké sú možnosti na ich zhabanie. Západní predstavitelia pritom argumentujú, že povojnová obnova Ukrajiny si vyžiada obrovské finančné prostriedky.

149 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine