262. deň: Rusi pri ústupe v Chersone zničili sedem mostov, z toho štyri cez Dneper

Satelity spoločnosti Maxar odhalili poškodenie veľkej priehrady Nova Kachovka pri Chersone. Jej pretrhnutie by zaplavilo mesto aj široké okolie. Ukrajina tvrdí, že sa výbuchom na hrádzi je ruská strana. Ruský denník Izvestija zverejnil dokonca video zachytávajúce explóziu.

12.11.2022 06:30 , aktualizované: 21:47
Ukrajina, Rusko, Nova Kachovka Foto:
Nova Kachovka - Na satelitnej snímke spoločnosti Maxar Technologies sa nachádza poškodená časť Kachovskej priehrady v meste Nova Kachovka v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny v piatok 11. novembra 2022. FOTO TASR/AP
debata (352)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 262. deň
  • Ukrajinskí vojaci vstúpili do Chersonu
  • Zelenskyj: Rusi v Chersone zničili všetku kritickú infraštruktúru
  • Podľa Kyjeva Rusko vo vojne prišlo už o 80-tisíc vojakov
  • Minister Duleba: Vojna pokračuje
  • Rusi za nové centrum okupovanej Chersonskej oblasti vybrali Heničesk
Ukrajinský vojak nastupuje do zhabaného ruského...
Príslušníci ukrajinskej národnej gardy opravujú...
+5Toto opravené ruské obrnené vozidlo už môže...

VIDEO: Chersončania vítajú ukrajinských vojakov ako osloboditeľov.

Video

21:46 Na sociálnej sieti twitter sa šíria zábery z oslobodeného ukrajinského mesta Cherson, na ktorých príslušník ukrajinskej armády ukazuje staršej žene videá z frontu.

Nebolo by na tom nič zvláštne, keby „bábuška“ videá horiacich ruských tankov z rôznych miest nesledovala s úprimnou radosťou a so slovami „aké nádherné“.

„Ale tento horí len tak troška,“ povedala ukrajinskému vojakovi na jeden zo záberov. „To preto, lebo (Rusi) hneď bežali po hasiaci prístroj,“ odvetil vojak.

21:06 Francúzsky herec Gérard Depardieu, známy obdivovateľ ruského prezidenta Vladimíra Putina a majiteľ ruského pasu, uzavrel svoje ruské produkčné centrum nazvané PTS ZhD. Dôvodom je „pauza v projektoch“, krok nijako nesúvisí s vojnou na Ukrajine, informovala ruská agentúra TASS s odvolaním sa na hercovho producenta Arna Frilliho.

Centrum malo podľa Frilliho slúžiť „na rozvoj audiovizuálnych projektov, ale bez aktívnej činnosti je tento systém k ničomu, pretože si vyžaduje výdavky aj v čase odstávky“. Frilli dodal, že nová štruktúra by mohla byť otvorená, keď budú známe konkrétnejšie údaje o určitých projektoch.

Francúzsky herec Gérard Depardieu Čítajte viac Neprijateľný a šialený exces! Obdivovateľ Putina, Gérard Depardieu, odsúdil inváziu na Ukrajinu

Francúzsky herec vlani oznámil, že chce nakrútiť film o pilotoch letky Normandie Niemen, čo bol jediný francúzsky útvar, ktorý počas druhej svetovej vojny bojoval proti Nemcom vo východnej Európe. Frilli však teraz povedal, že práce na snímke sa tiež prerušujú. „Ide o rusko-francúzsky projekt po tom, čo začala kríza, sa francúzska strana z projektu stiahla, stále ale dúfame, že ho budeme môcť realizovať,“ uviedol Frilli.

20:12 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj potvrdil, že ukrajinská armáda ovláda už viac ako 60 lokalít v oslobodenej časti Chersonskej oblasti. Informoval, že ruské jednotky „pred útekom zničili všetku kritickú infraštruktúru“. Avizoval však, že Ukrajina všetko obnoví, „aj keď to nejaký čas trvá“.

Vo svojom príhovore sa Zelenskyj vrátil aj k piatkovému oslobodeniu mesta Cherson a vyhlásil, že ukrajinské ozbrojené sily oslobodia všetky okupované územia.

„Dnes sa všetci spolu cítime povzbudení. Neviem, či je ešte niekto, kto si nepozrel video s obyvateľmi Chersonu, ako vítajú ukrajinských obrancov,“ uviedol Zelenskyj, pričom poznamenal, že takýchto privítaní bude ešte veľa, „v tých mestách a dedinách, ktoré sú stále okupované“. Zdôraznil: „Na nikoho nezabúdame, nikoho neopustíme. Rovnako to bude aj v Heničesku a Melitopole“.

19:14 V ruských radoch je panika, ale vojna sa ešte zďaleka neskončila, povedal poradca ukrajinského ministra obrany Jurij Sak. „Vždy sme verili, že oslobodíme Cherson. A teraz sme presvedčení, že Rusi začínajú chápať, že nikdy nedokážu zvíťaziť v tejto vojne. Vidíme v ich radoch paniku," konštatoval poradca.

„Samozrejme je to veľmi dôležitý moment, ale je príliš skoro na oddych … pretože vojna sa zďaleka neskončila," dodal Sak. Podľa jeho slov sú ukrajinskí vojaci opatrne optimistickí a začínajú stabilizačné opatrenia v Chersone. Informuje o tom portál Sky News.

17:01 Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Oleksij Arestovyč podľa agentúry Unian vyhlásil, že poškodený Antonivský most cez rieku Dneper v Chersone nevyhodili do povetria Rusi, ale zničil ho zásah raketou vypálenou ukrajinskými jednotkami z raketometu HIMARS počas prenasledovania kolóny ustupujúcich ruských vojsk.

Mimoriadnu silu explózie na moste vysvetľoval tým, že raketa buď zasiahla vozidlo s muníciou, alebo nálože, ktoré na moste rozmiestnili Rusi.

Rusi pri svojom ústupe z mesta dovedna zničili sedem mostov z toho štyri cez Dneper, vrátane cestného a železničného mosta na priehrade Kachovskej vodnej elektrárne.

16:29 Dobrú náladu obyvateľom Chersonu po odchode ruských okupantov nekazilo ani to, že sú takmer bez vody, bez elektriny a bez internetového spojenia.

cherson Čítajte viac V Chersone zavládla eufória. Ľudia oslavujú: Sme slobodní, nie sme otroci

15:31 Ruské okupačné sily pri svojom úteku zo západného brehu rieky Dneper v Chersonskej oblasti vážne poškodili alebo úplne zničili sedem mostov, z toho štyri cez Dneper, vrátane cestného a železničného mosta na priehrade Kachovskej vodnej elektrárne, uviedol dnes server Ukrajinska pravda s odvolaním sa na satelitné snímky. Rusi pri ústupe zničili aj kľúčový Antonivský most.

Kerčský most / Krymský most / Čítajte viac Kerčský most sa vráti do plnej prevádzky až o rok, tvrdí Londýn

14:07 V médiách zaznievajú dohady, že Ukrajinci sa vo svojej protiofenzíve proti ruskému agresorovi po čiastočnom dobytí Chersonu zamerajú na oslobodenie Melitopoľu v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny.

Americký denník The New York Times píše, že Ukrajinci nedávajú najavo žiadne známky, že by sa na zimu chystali zastaviť svoju ofenzívu. Stále častejšie sa podľa denníka objavujú náznaky, že Ukrajinci sa pripravujú na novú pozemnú ofenzívu medzi dvoma frontami (pri Chersone na juhu a Bachmute na východe), a to cez Záporožskú oblasť smerom na Melitopoľ. Rusi by tak mohli prísť o celú južnú časť Ukrajiny, ktorú dobyli po invázii z 24. februára.

Vladimír Rogov z Ruskom dosadenej správy okupovanej časti Záporožskej oblasti uviedol, že Ukrajina posilňuje svoje zoskupenia v záporožskom smere. „Obranná línia silnie každým dňom," vyhlásil podľa agentúry TASS. Obranu podľa neho posilňujú jednotky uvoľnené stiahnutím z Chersonu, ale Ukrajinci nasadzujú dobre vycvičené jednotky, ostrieľané z bojov a posilnené aj „žoldniermi z viac ako 40 krajín“, vrátane 5 000 Poliakov. „Situácia nie je jednoduchá, ale je pod kontrolou. Chlapci tvrdo bránia postavenie. Línia obrany silnie každým dňom,“ povedal.

TASS pripomenul predchádzajúce Rogovovo vyhlásenie, že ukrajinskou prioritou je dobyť Záporožskú jadrovú elektráreň, ktorú od začiatku marca okupujú Rusi. K tejto operácii Ukrajinci podľa Rogova nachystali desiatky obrnených člnov a viac ako 700 príslušníkov špeciálnych jednotiek.

13:23 Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) si vo svojej aktuálnej zvodke udalostí na ukrajinskom bojisku všíma postup ukrajinských síl, dokončujúcich oslobodenie pravobrežnej, západnej časti Chersonskej oblasti, a reakcie ruských vojnových blogerov na stiahnutie z Chersonu. Tá bola zdržanlivejšia, než sa dalo čakať vzhľadom na ostrú kritiku ministerstva obrany za ústup za Dneper.

Časť ruských vojakov zrejme ešte zostáva na západnom brehu, ale ich počet nemožno podľa ISW odhadnúť. Zrejme ustúpia, ale nemožno vylúčiť, že niektorí Rusi si zvolia partizánsky boj v malých skupinách. Analytici však usudzujú, že ruské sily sa pripravili o možnosť udržať územie na západnom brehu. Zničením mostov cez Dneper sa ruské sily pokúšajú zastaviť postup ukrajinských jednotiek do centrálnej časti Chersonskej oblasti. Snímky z družíc tiež potvrdzujú, že ruské vojská vybudovali dve obranné línie južne od Dnepra. Snahy posilniť postavenie na ľavom brehu zrejme budú pokračovať v ďalších dňoch, predpovedal ISW.

12:38 Ukrajinská televízia Hromadske s odvolaním sa na satelitné snímky americkej spoločnosti Maxar Technologies uviedla, že ruské okupačné sily vážne poškodili severnú časť priehrady a aj vráta Kachovskej vodnej elektrárne v Chersonskej oblasti.

Ruský denník Izvestija na svojom webe zverejnil video zachytávajúce vyhodenie cestného mosta na tejto priehrade do povetria. „Na záberoch je vidieť jasný záblesk a následný silný výbuch," napísal denník bez toho, aby spomenul, že inkriminovaný most – podobne ako ďalšie mosty v Chersone a okolí – zničili Rusi pri ústupe za rieku Dneper.

Obe znepriatelené strany sa navzájom opakovane obviňujú z plánov prelomiť priehradu pomocou výbušnín, čo by spôsobilo zaplavenie veľkej oblasti po prúde rieky a najskôr spôsobilo veľké škody v okolí Chersonu.

12:19 Ruské stiahnutie z Chersonu, jedinej oblastnej metropoly dobytej od februára ruskými silami, je verejným priznaním problémov ruskej armády a prináša značné škody na povesti. Uviedlo to britské ministerstvo obrany v pravidelnom situačnom prehľade, zostavovanom na základe poznatkov vojenskej rozviedky.

Britské ministerstvo pripomenulo, že v piatok ruské ministerstvo obrany vyhlásilo, že dokončilo stiahnutie ruských jednotiek z Chersonu a že ruské sily v rámci tohto stiahnutia zničili cestné a železničné mosty cez rieku Dneper. Londýn pokladá za pravdepodobné, že sa Rusko stále pokúša evakuovať sily z iných miest cez Dneper do pozícií na východnom brehu, ktoré sa dajú lepšie hájiť.

11:46 Ukrajinský generálny štáb uviedol, že Rusko od vpádu na Ukrajinu pred 262 dňami prišlo už o približne 80 210 vojakov, čo je o 810 viac ako pred 24 hodinami, 2 838 tankov, 5 730 obrnených vozidiel a 1 829 diel.

11:25 Známy streetartový umelec Banksy odhalil svoje najnovšie dielo tancujúcu gymnastku na stene obytnej budovy poškodenej ostreľovaním v ukrajinskom meste Boroďanka.

banksy Čítajte viac Britský umelec Banksy kresbami skrášlil zničenú Boroďanku

10:40 Ruskí okupanti sa pred ukrajinskými raketami neskryjú. Dôkazom toho je nové video ukrajinského ministerstva obrany.

Video

10:31 Do Poľska prišlo z Ukrajiny od začiatku ruskej invázie už vyše 7,67 milióna ľudí, oznámila na Twitteri poľská Pohraničná stráž (SG).

Podľa SG jej príslušníci vykonali v priebehu piatka približne 21 100 pohraničných kontrol ľudí vstupujúcich na poľské územie z Ukrajiny. Poľsko a Ukrajina zdieľajú viac než 500-kilometrovú hranicu.

Pohraničná stráž tiež tweetovala, že v piatok odišlo z Poľska na Ukrajinu zhruba 21 600 ľudí. A z poľského územia na ukrajinské prešlo od začiatku vojny už dovedna 5,87 milióna jedincov.

Koncom októbra schválil Senát – horná komora poľského parlamentu – jednohlasne rezolúciu, v ktorej označil Ruskú federáciu za teroristický režim. Parlament vyzval zároveň medzinárodnú komunitu, aby podporila Medzinárodný trestný súd (ICC) vo vyšetrovaní ľudí zodpovedných za vojnové zločiny na Ukrajine.

9:57 Dočasným oblastným centrom Ruskom okupovanej časti Chersonskej oblasti sa stal Heničesk, okresné mesto ležiace na pobreží Azovského mora. Oznámila to agentúra TASS s odvolaním sa na okupačné úrady. Stalo sa tak potom, čo v piatok ukrajinskí vojaci oslobodili Cherson, ležiaci na pravom, západnom brehu rieky Dneper blízko jej ústia do Čierneho mora.

„Dočasným správnym strediskom Chersonskej oblasti je teraz Heničesk. Sú tam sústredené všetky hlavné úrady,“ uviedol hovorca Rusov dosadené oblastnej správy Alexander Fomin.

Heničesk dobyli ruské jednotky 27. februára, pripomenul TASS. Mesto je známe svojim prístavom a kúpeľmi. Pred vojnou tu podľa dostupných údajov žilo asi 20-tisíc ľudí.

Kremeľ naďalej pokladá Chersonskú oblasť za súčasť Ruska, uviedol v piatok Putinov hovorca Dmitrij Peskov. V stiahnutí z pravého, západného brehu Dnepra vrátane Chersonu nevidí nič ponižujúce.

9:34 Ukrajinskej armáda sa podarilo v uplynulých podarilo vytlačiť z Chersonu ruské jednotky a aspoň čiastočne tak oslobodiť mesto na juhovýchode Ukrajiny. Ukrajinských vojakov po príchode do mesta vítali tisíce ľudí, dokonca zablokovali konvoj, aby si mohli s osloboditeľmi podať ruku alebo sa objať.

„Ukrajinských vojakov prepadli špeciálne Chersonské objímacie sily,“ napísal na twitteri jeden z miestnych obyvateľov.

V Chersone dokonca už aj zaznela ukrajinská hymna po tom, ako Moskva stiahla svoje jednotky na ľavý breh rieky Dnepr. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil piatok za „historický deň“.

7:43 Rusi namiesto Chersonu dočasne ustanovili Heničesk ako administratívne centrum Chersonskej oblasti, ktorú považujú za súčasť Ruska. Informovala o tom agentúra RIA Novosti. Ruskí vojaci opustili Cherson a opevňujú sa na ľavom brehu rieky Dneper. Heničesk je ukrajinské prístavné mesto, ktoré leží na brehu Azovského mora. Hranica s Krymom je odtiaľ dve desiatky kilometrov.

7:16 „Vojna na Ukrajine pokračuje“, povedal v sobotu ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba po tom, ako ukrajinské sily opätovne získali kontrolu nad mestom Cherson, informovala agentúra AFP. V Chersone, nachádzajúcom sa na juhovýchode Ukrajiny, zaznela ukrajinská hymna po tom, ako Moskva stiahla svoje jednotky z mesta – prvého veľkého centra, ktoré padlo po februárovom príkaze ruského prezidenta Vladimira Putina na inváziu.

Kuleba počas svojho prejavu na summite Združenia národov juhovýchodnej Ázie (ASEAN) v kambodžskom hlavnom meste Phnom Pénh povedal, že boj za oslobodenie Ukrajiny bude pokračovať.

Kuleba sa predtým počas bilaterálneho stretnutia s austrálskym premiérom Anthonym Albanesom na okraj summitu poďakoval Austrálii za jej podporu; tá poskytla Kyjevu 440 miliónov amerických dolárov prevažne vo vojenskej oblasti.

„Chápem, že každý chce, aby sa táto vojna skončila čo najskôr. My sme určite tí, ktorí si to želajú viac ako ktokoľvek iný,“ povedal Kuleba počas stretnutia s Albanesom.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil piatok za „historický deň“. „Dnes je historický deň. Berieme si Cherson späť. Momentálne sú naši obrancovia na okraji mesta. Naše špeciálne jednotky sú však už v meste,“ napísal Zelenskyj na Telegrame.

Ruské ministerstvo obrany v piatok oznámilo, že z Chersonskej oblasti vrátane mesta Cherson stiahlo viac ako 30 000 vojakov. Na pravom, západnom brehu rieky Dneper, kde sa nachádza mesto Cherson, podľa ruského ministerstva nezostal ani jeden kus ruskej vojenskej techniky či výzbroje.

6:30 Po ruskom ústupe z neďalekého mesta Cherson sú viditeľné nové značné škody na veľkej priehrade Nova Kachovka na juhu Ukrajiny, uviedla v piatok americká spoločnosť Maxar, ktorá sa zaoberá satelitnými snímkami, informovala agentúra AFP.

Spoločnosť uviedla, že na záberoch vytvorených v piatok je vidno aj niekoľko poškodených mostov, ktoré vedú cez rieku Dneper. Ukrajinské jednotky v centre Chersonu vítali tamojší obyvatelia po tom, ako ruské vojenské sily opustili toto mesto.

„Satelitné snímky z piatkového rána odhaľujú nové významné škody na niekoľkých mostoch a priehrade Nova Kachovka v dôsledku ruského ústupu z Chersonu cez rieku Dneper,“ uviedol Maxar.

Spoločnosť dodala, že časti severnej časti priehrady a stavidlá boli „úmyselne zničené“. Začiatkom tohto týždňa Rusko obvinilo Ukrajinu z ostreľovania tejto priehrady.

Obe strany sa opakovane obviňujú, že plánujú pretrhnúť hrádzu pomocou výbušnín, čo by zaplavilo veľkú časť územia po prúde rieky a pravdepodobne by to spôsobilo veľké škody v okolí Chersonu.

Cherson bolo jediné hlavné mesto regiónu, ktoré Rusko dobylo od invázie koncom februára. Kachovská priehrada sa nachádza neďaleko mesta Nova Kachovka.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že Kremeľ nepovažuje ústup z Chersonu za ponižujúci. Stiahnutie sa ruských jednotiek na ľavý breh rieky Dneper podľa neho nijako nemení štatút Chersonskej oblasti, ktorá zostáva subjektom Ruskej federácie.

Bývalý poradca ruského prezidenta Sergej Markov vo štvrtok uviedol, že stiahnutie sa ruskej armády z Chersonu je najväčšou geopolitickou porážkou Ruska od rozpadu Sovietskeho zväzu.

352 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine