Demokrati 49, republikáni 49. V Arizone obhájil svoj post demokratický senátor

Demokratický senátor za americký štát Arizona Mark Kelly v utorkových voľbách do Senátu obhájil svoju funkciu, píše agentúra Reuters.

12.11.2022 08:26
Senátor Mark Kelly Foto: ,
Senátor Mark Kelly
debata (3)

Demokrati aj republikáni tak teraz majú v tejto komore Kongresu po 49 kreslách. O tom, či si demokrati súčasnú tesnú väčšinu udržia, rozhodnú výsledky zo štátov Nevada a Georgia.

„S pokorou prijímam dôveru, ktorú do mňa voliči nášho štátu vkladajú, aby som pokračoval v práci,“ uviedol bývalý astronaut Mark Kelly na twitteri. Je manželom Gabby Giffordsovej, ktorá v roku 2011, keď bola členkou Snemovne reprezentantov, prežila pokus o atentát. Kelly vo volebnom klání porazil republikána Blakea Mastersa, ktorého kandidatúru podporil bývalý americký prezident Donald Trump. Britská BBC o Mastersovi píše, že nemá politické skúsenosti a patrí k republikánom, ktorí opakujú nepravdivé tvrdenia o tom, že prezidentské voľby v roku 2020 sprevádzali podvody.

donald trump Čítajte viac Na všetkých kričí. Trump zúri nad výsledkami volieb a kritizuje vlastných kandidátov

Na to, aby demokrati získali v stočlennom Senáte väčšinu, im stačí už len jedno kreslo, pretože viceprezidentka Kamala Harrisová má dva hlasy. Strana amerického prezidenta Joea Bidena v utorkových voľbách napriek historickým trendom utrpela pomerne malé straty, čo pre republikánov, ktorí očakávali veľké zisky, znamenalo šok. Zloženie oboch komôr amerického Kongresu bude mať zásadný vplyv na to, ako sa Bidenovi po dva zostávajúce roky v úrade bude dariť presadzovať jeho program. Republikáni pravdepodobne ovládnu Snemovňu reprezentantov.

O konečnom výsledku senátnych volieb v Georgii sa rozhodne až 6. decembra, keď sa uskutoční druhé kolo hlasovania. Stretne sa v ňom súčasný senátor, demokrat Raphael Warnock, s republikánom a niekdajším hráčom amerického futbalu Herschelom Walkerom. Očakáva sa, že obe strany teraz v tomto štáte povedú intenzívnu kampaň na podporu svojich kandidátov.

V Nevade je zatiaľ rozdiel medzi oboma kandidátmi do Senátu veľmi tesný.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Mark Kelly #Senát #Kongres