Trump sa snaží všetkými cestami zablokovať svoju výpoveď k útoku na Kapitol

Bývalý americký prezident Donald Trump podal žalobu na výbor americkej Snemovne reprezentantov vyšetrujúci útok na Kapitol zo 6. januára minulého roka. Snaží sa tak zablokovať predvolanie, ktoré požaduje, aby do 14. novembra vypovedal pod prísahou. Informovala o tom dnes agentúra AP.

12.11.2022 09:15
trump Foto: ,
Bývalý prezident USA Donald Trump počas prejavu vo svojom sídle Mar-a-Lago v Palm Beach na Floride v deň volieb v utorok 8. novembra 2022.
debata (2)

Trump sa snaží zablokovať zásielku požadujúcu jeho výpoveď na útok na Kapitol

„Dlhodobý precedens a prax hovoria, že deľba moci bráni Kongresu nútiť prezidenta k výpovedi,“ uviedol Trumpov právny zástupca David A. Warrington. Dodal, že Trump sa túto záležitosť snažil s výborom riešiť. Výbor sa však podľa neho ďalej držal „politickej cesty“, takže Trump musel do tohto sporu medzi výkonnou a zákonodarnou mocou zapojiť moc súdnu.

USA Trump Voľby Kongres Čítajte viac Trump bez dôkazov opäť hovorí o možných volebných podvodoch

Výbor minulý mesiac v predvolaní uviedol, že zhromaždil dostatok presvedčivých dôkazov o tom, že Trump osobne organizoval a dohliadal na snahy zvrátiť výsledok prezidentských volieb z roku 2020 a zabrániť pokojnému odovzdaniu moci. „Uvedomujeme si, že predvolanie bývalého prezidenta je významný a historický krok,“ napísali v liste Trumpovi demokratický predseda výboru Bennie Thompson a republikánska podpredsedníčka Liz Cheneyová s tým, že to „neberú na ľahkú váhu“.

Predvolanie okrem výpovede požaduje poskytnutie radu dokumentov, vrátane záznamov týkajúcich sa osobnej komunikácie medzi Trumpom a zákonodarcami a aj extrémistickými skupinami. Žaloba uvádza, že bývalí prezidenti síce v minulosti v reakcii na kongresové zásielky súhlasili s výpoveďou či odovzdaním dokumentov, ale „žiadny prezident ani bývalý prezident k tomu nikdy nebol prinútený“.

donald trump Čítajte viac Na všetkých kričí. Trump zúri nad výsledkami volieb a kritizuje vlastných kandidátov
2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #útok na kapitol