V Chersone zavládla eufória. Ľudia oslavujú: Sme slobodní, nie sme otroci

Posledných osem mesiacov museli žiť pod ruskou okupáciou. Mnoho miestnych zažilo mučenie, prežívalo v otrasných podmienkach, teraz ale v uliciach ukrajinského Chersonu zavládla eufória, opísal spravodajca americkej televíznej stanice CNN, ktorý bol jedným z prvých západných novinárov, ktorý sa dnes do mesta dostal. Dobrú náladu obyvateľom podľa neho nekazilo ani to, že sú takmer bez vody, bez elektriny a bez internetového spojenia.

12.11.2022 16:29 , aktualizované: 17:43
cherson Foto:
Po ôsmich mesiacoch ruskej okupácie sú obyvatelia ukrajinského Chersonu opäť slobodní.
debata (391)

„Sme slobodní, nie sme otroci, sme Ukrajinci," povedala reportérovi Nicovi Robertsonovi jedna z miestnych žien, Oľga. Na hlavnom chersonskom námestí niektorí spievali ukrajinskú hymnu, zatiaľ čo druhí skandovali Sláva Ukrajine. Prechádzajúcich ukrajinských vojakov vítali zakaždým s jasotom a na všetkých budovách sa snažili vztýčiť ukrajinské vlajky.

Po ôsmich mesiacoch ruskej okupácie sú...
Po ôsmich mesiacoch ruskej okupácie sú...
+3Po ôsmich mesiacoch ruskej okupácie sú...

Cherson, ležiaci na západnom brehu Dnepra blízko ústia do Čierneho mora, bol prvým väčším mestom, ktorého sa Rusi zmocnili po svojom februárovom vpáde na Ukrajinu. V piatok ruské ministerstvo obrany oznámilo, že dokončilo stiahnutie ruských síl z pravého brehu rieky Dneper, na ktorom leží práve aj Cherson. Následne sa do mesta dostali prví ukrajinskí vojaci a miestni ľudia začali oslavovať.

Ľudia objímajú vojakov

„Mali sme hrôzu z ruskej armády, báli sme sa vojakov, ktorí mohli kedykoľvek prísť k nám domov, len otvoriť dvere a kradnúť, unášať ľudí, mučiť ich," uviedla Oľga. Teraz ale ľudia konečne vyšli slobodne do ulíc, zaplavili centrálne námestie a mohli sa obliecť do ukrajinských vlajok. „Ľudia tu objímajú vojakov. Všetci sa prišli pozrieť von, ako to vyzerá, keď ste konečne slobodní,“ popísal atmosféru spravodajca CNN.

Video

Náladu v oslobodenom meste priblížil aj reportér britskej televíznej stanice Sky News Alex Rossi. Ľudia sa podľa neho začali schádzať k oslavám už od skorého rána. Ako popísal, miestni ľudia s nadšením a slzami v očiach objímali všetkých novo prichádzajúcich, od vojakov po novinárov. Armáda sa podľa neho teraz snaží v meste sprevádzkovať internet, aby sa obyvatelia Chersonu konečne po niekoľkých mesiacoch mohli spojiť so svojimi blízkymi a povedať im, že sú v poriadku.

Rusi mesto, ktoré je správnym strediskom rovnomennej oblasti, okupovali od 2. marca. Na jeseň sa ukrajinský región pokúsili anektovať po narýchlo usporiadanom hlasovaní, ktorého výsledky svet neuznal. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok uviedol, že Rusko ďalej mesto považuje za svoju súčasť.

Vrátila sa polícia i rozhlas

Do Chersonu sa vrátili aj príslušníci ukrajinskej polície, ako aj vysielacie spoločnosti, informuje na facebooku šéf ukrajinskej polície Ihor Klymenko s tým, že v Chersone sa nachádza už okolo 200 policajtov, ktorí zriaďujú kontrolné stanovištia a zhromažďujú dôkazy o možných vojnových zločinoch ruských síl. Dodal, že policajné tímy pracujú okrem toho na identifikácii a zneškodnení nevybuchnutej munície. Jeden ženista utrpel podľa jeho slov v sobotu zranenia počas prác na odmínovaní tamojšej administratívnej budovy.

Ukrajinský dozorný orgán pre komunikácie uviedol, že v Chersone sa obnovilo štátne televízne a rozhlasové vysielanie. Poradca tamojšieho starostu Roman Holovňa povedal, že zo susednej Mykolajivskej oblasti začína do Chersonu prúdiť humanitárna pomoc a zásoby. Situáciu v meste v ukrajinskej štátnej televízii opísal ako „humanitárnu katastrofu“. Obyvateľom podľa jeho slov chýba voda, lieky aj potraviny.

Ukrajina, Rusko, Nova Kachovka Čítajte viac 262. deň: Rusi pri ústupe v Chersone zničili sedem mostov, z toho štyri cez Dneper

Predseda energetického podniku Chersonoblenerho, ktorý pred vojnou zabezpečoval dodávky elektriny, ohlásil, že „do každej obce v Chersonskej oblasti sa okamžite po oslobodení a získaní povinného povolenia do armády“ znova zavádza elektrina.

Ukrajinská armáda uviedla, že dohliada na „stabilizačné opatrenia“ v okolí Chersonu, aby zaistila jeho bezpečnosť.

banksy Čítajte viac Britský umelec Banksy kresbami skrášlil zničenú Boroďanku

Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl v sobotu poznamenal, že ruské sily po odchode z Chersonu posilňujú svoje bojové línie na východnom brehu rieky Dneper. Približne 70 percent Chersonskej oblasti zostáva pod kontrolou ruských síl.

391 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Cherson