Nad Dallasom sa zrazil bombardér B-17 s historickou stíhačkou, zomrelo šesť ľudí

Nad americkým Dallasom sa v sobotu počas leteckej šou zrazil bombardér B-17 s historickou stíhačkou z čias druhej svetovej vojny Bell P-63 Kingcobra. Pri tragédii zahynulo všetkých šesť ľudí, ktorí boli na palube. Informovali o tom v nedeľu vyšetrovatelia.

12.11.2022 22:12 , aktualizované: 13.11.2022 15:32
Dallas Air Show Crash, havária, zrážka lietadiel Foto: ,
Na tejto fotografii, ktorú poskytol Nathaniel Ross Photography, sa historické vojenské lietadlo zrútilo po zrážke s iným lietadlom počas leteckej show v Dallase v sobotu 12. novembra 2022.
debata (45)

K zrážke dvoch lietadiel využívaných počas druhej svetovej vojny došlo na leteckej prehliadke Wings Over Dallas na letisku v Dallase. Bombardér Boeing B-17 Flying Fortress a stíhacie lietadlo Bell P-63 Kingcobra sa podľa Federálneho úradu pre letectvo (FAA) zrazili okolo 13:20 miestneho času (20:20 SEČ).

Posádku vojnového bombardéra tvorilo päť ľudí, v stíhacom lietadle sedel jeden pilot. Divákom na zemi sa nič nestalo, uviedol na twitteri starosta Dallasu Eric Johnson. Na prehliadku Wings Over Dallas dorazilo asi 4 000 ľudí.

Usporiadatelia prehliadky uviedli, že zatiaľ nevedia, ako k havárii došlo. Podľa nich ani jedno z lietadiel nevykonávalo žiadne riskantné manévre a išlo o dobre udržiavané stroje riadené skúsenými pilotmi.

Niekoľko videí zrážky a zrútenia strojov sa objavilo na twitteri. Je na nich vidieť, ako z lietadiel stúpajú plamene a čierny dym. Príčinu nehody vyšetruje FAA a americký Národný úrad pre bezpečnosť v doprave (NTSB).

Nehody leteckej techniky z druhej svetovej vojny spôsobili v Spojených štátoch v posledných rokoch viaceré úmrtia. V roku 2011 zomrelo pri páde lietadla P-51 Mustang medzi divákmi v Nevade 11 ľudí. Pád bombardéra v Connecticute v roku 2019 spôsobil sedem mŕtvych. NTSB vyšetroval od roku 1982 zhruba dve desiatky havárií, do ktorých boli zapojené lietadlá z druhej svetovej vojny a ktoré stáli život celkovo 29 ľudí.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #zrážka #Dallas