Biden si vydýchol. Demokrati získali Nevadu a obhájili väčšinu v Senáte

Demokratická strana v kongresových voľbách uhájila doterajšiu väčšinu v Senáte, a má dokonca šancu získať jedno kreslo navyše oproti predchádzajúcemu volebnému obdobiu. Rozhodujúci mandát v prospech strany vládnuceho prezidenta Joea Bidena zabezpečila súčasná demokratická senátorka Catherine Cortezová Mastová, ktorá podľa projekcií agentúry AP v Nevade zvíťazila nad republikánskym kandidátom Adamom Laxaltom. Biden v prvej reakcii uviedol, že ho výsledok "neuveriteľne potešil".

13.11.2022 06:17 , aktualizované: 09:20
mastová Foto: ,
Senátorka Catherine Cortezová Mastová po boku guvernéra Nevady Steva Sisolaka počas volebnej noci v utorok 8. novembra 2022 v Las Vegas.
debata (106)

Víťazstvo Cortezovej Mastovej, ktorá v priebehu sčítania na svojho republikánskeho rivala mierne strácala, znamená, že demokrati majú už teraz istých 50 senátorských hlasov. Toľko ich mali aj v posledných dvoch rokoch a väčšinu im zabezpečovala viceprezidentka Kamala Harrisová, ktorá je z titulu svojej funkcie predsedníčkou Senátu a môže rozhodovať pri rovnosti hlasov. Demokrati teraz môžu oslavovať bez ohľadu na to, akým výsledkom sa skončí 6. decembra druhé kolo volieb do Senátu v Georgii. Pokiaľ by tam bol znovuzvolený senátor Raphael Warnock, mali by demokrati v hornej komore Kongresu dokonca 51 zástupcov.

Priaznivci Andyho Oglesa sa v utorok 8....
Novozvolená guvernérka štátu Massachusetts...
+6Bývalý prezident Donald Trump pózuje na...

„Neuveriteľne ma to potešilo. Myslím, že to odráža kvalitu našich kandidátov,“ komentoval obrat v Nevade prezident Biden, ktorý sa v Kambodži zúčastňuje na summite Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN). „Teraz sa sústredíme na Georgiu. Tam vidíme svoju pozíciu priaznivo. A viem, že som bláznivý optimista,“ dodal.

Šéf demokratov v Senáte Chuck Schumer uviedol, že voliči odmietli nedemokratický a autoritársky smer, ktorý razia republikánski priaznivci bývalého prezidenta Donalda Trumpa, odmietajúci uznať porážku v prezidentských voľbách z roku 2020. „Amerika ukázala, že verí v našu demokraciu,“ uviedol.

Zostala šanca na Snemovňu

Republikáni majú ale šancu získať väčšinu v Snemovni reprezentantov, kde majú podľa amerických médií zatiaľ istých 211 kresiel. Do väčšiny im tak chýba sedem mandátov. Podľa poslednej projekcie spoločnosti Edison Research demokrati obsadia v dolnej komore najmenej 205 kresiel. Vo zvyšných obvodoch zatiaľ nemožno s presnosťou povedať, kto vyhrá.

Biden Čítajte viac Biden o voľbách: Američania potvrdili, že chcú zachovať demokraciu

Bez ohľadu na to, aké zloženie nakoniec bude mať Snemovňa reprezentantov, nakoniec kongresové voľby skončili pre stranu vládnuceho prezidenta najlepším výsledkom za posledných 20 rokov, uviedla stanica BBC. Voliči totiž často zvolenému prezidentovi v polovici jeho mandátu skomplikujú vládnutie tým, že v priebežných voľbách zveria jednu alebo obe komory Kongresu do rúk opozície. Stalo sa to demokratickému prezidentovi Barackovi Obamovi aj jeho republikánskemu nástupcovi Trumpovi.

Aj pred terajšími voľbami sa očakávalo, že voliči vzhľadom na vysokú infláciu a nízku popularitu prezidenta Bidena vládnucu stranu citeľne potrestajú. Výsledky sú ale sklamaním pre republikánov a vrhajú tieň na plány exprezidenta Trumpa, ktorý sa čoskoro chystá oznámiť svoju kandidatúru v budúcich prezidentských voľbách v roku 2024.

trump Čítajte viac Trump sa snaží všetkými cestami zablokovať svoju výpoveď k útoku na Kapitol

Podľa agentúry AP v Nevade zvíťazil kandidát demokratov na post štátneho tajomníka Cisco Aguilar. V hlasovaní porazil republikána Jima Marchanta, ktorý odmietal v Nevade v prezidentských voľbách v roku 2020 potvrdiť výhru Joea Bidena. Marchant patrí medzi zástancov nepodloženej domnienky šírenej Trumpom, že posledné prezidentské voľby sprevádzali podvody a nezrovnalosti. Úrad štátneho tajomníka je tretím najvyšším postom v štáte a medzi jeho úlohy patrí aj dohľad nad konaním volieb.

106 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kongres #voľby do Kongresu