263. deň: V Chersone odhalili vyše 400 ruských vojnových zločinov. Americký generál: Ukrajinci potiahnu až na Krym

Vyšetrovatelia odhalili v oslobodenej Chersonskej oblasti vyše 400 ruských vojnových zločinov a našli telá vojakov i civilistov, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý zároveň žiada flotilu námorných dronov, aby eliminoval ruské útoky z Čierneho mora. Penzionovaný americký generál Ben Hodges odhadol, že ukrajinské sily by do januára budúceho roka mohli oslobodiť Melitopoľ a Mariupoľ a pustiť sa do oslobodzovania Krymu. Vladimir Putin rozvíja hlbšie ekonomické a vojenské styky s Iránom. Od Teheránu dostáva drony, ktoré používa na Ukrajine.

13.11.2022 07:30 , aktualizované: 21:51
Rusko, Ukrajina, vojna Foto: ,
Zhorené vojenské auto po ťažkých bojoch medzi ukrajinskými vojakmi a ruskými útočníkmi v Mykolajivskej oblasti na Ukrajine, sobota 12. novembra 2022.
debata (950)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 263. deň
  • Ruské ostreľovanie si v sobotu vyžiadalo šesť mŕtvych
  • Vyšetrovatelia odhalili v Chersonskej oblasti vyše 400 ruských vojnových zločinov
  • Boje v Donecku sú peklo, odolávame hroznému tlaku, uviedol Zelenskyj
  • ISW: Ústup z Chersonu podkopal Putinovu autoritu
  • Americký generál: Ukrajinci do januára obsadia Melitopoľ a Mariupoľ
  • Do Poľska ušlo pred vojnou už 7,7 milióna Ukrajincov
  • Rusi prišli už o 81-tisíc vojakov

VIDEO: Chersončania vítajú ukrajinských vojakov ako osloboditeľov.

Video
Po ôsmich mesiacoch ruskej okupácie sú...
Po ôsmich mesiacoch ruskej okupácie sú...
+3Po ôsmich mesiacoch ruskej okupácie sú...

21:50 Vyšetrovatelia odhalili v oslobodenej Chersonskej oblasti vyše 400 ruských vojnových zločinov a našli telá vojakov i civilistov, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Stabilizovať“ sa podľa neho podarilo 226 obcí, v ktorých žije viac ako 100-tisíc obyvateľov. Aj naďalej pokračujú zatýkanie ruských vojakov a žoldnierov, dodal Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom prejave.

„Snažíme sa obnoviť komunikácie, internet, televíziu. Robíme všetko pre to, aby sme čo najskôr obnovili dodávky elektriny a vody,“ uviedol ukrajinský prezident. „Znovu začne fungovať aj doprava a poštové služby, sanitky aj zdravotníctvo,“ dodal. Obyvateľov Chersonskej oblasti však znovu varoval, aby boli veľmi opatrní, pretože situácia v regióne je stále veľmi nebezpečná. „Po prvé, sú tam míny. Bohužiaľ jeden z expertov pri ich odstraňovaní zomrel a ďalší štyria utrpeli zranenia. Vyzývam všetkých obyvateľov Chersonu, aby boli opatrní a ihneď informovali o všetkých nebezpečných predmetoch,“ doplnil.

20:25 Na Slovensku pediatri zaočkovali od marca do septembra 1 147 detí, ktoré ušli pred vojnou z Ukrajiny. Išlo najmä o povinné očkovania v SR, ktoré museli absolvovať, ak chceli zostať na Slovensku, informuje Všeobecná zdravotná poisťovňa.

V rámci vakcín, ktoré sú na Slovensku povinné, pediatri zaočkovali 667 ukrajinských detí kombinovanou vakcínou proti záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu, hepatitíde B, detskej obrne a hemofilovým invazívnym infekciám, proti pneumokokovým infekciám zaočkovali 383 detí a proti osýpkam 388. Z nepovinných očkovaní bolo 30 ukrajinských detí zaočkovaných proti rotavírusom, dve deti zaočkovali proti besnote a dve proti hepatitíde A, zaočkovali aj 135 detí proti ochoreniu COVID-19.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) ešte v marci avizoval, že deti prichádzajúce z Ukrajiny, ktoré chcú zostať na Slovensku, by mali absolvovať povinné očkovania.

19:40 Gubernátor Chersonskej oblasti Jaroslav Januševyč vyzval obyvateľov oslobodených častí ukrajinského regiónu, aby sa evakuovali do bezpečnejších miest. Januševyč to napísal na telegrame. Výzva súvisí s vysokým rizikom nepriateľským útokov.

„Obyvatelia Chersonu a ďalších oslobodených obcí v regióne! Na pravom brehu Chersonskej oblasti existuje stále vysoká pravdepodobnosť nepriateľských útokov. Keď ruská armáda uteká, začína zo zúfalstva bojovať s civilistami. Videli sme to v mnohých oslobodených oblastiach,“ napísal Januševyč. „Preto vám dôrazne odporúčame evakuovať sa do bezpečnejších oblastí,“ dodal s tým, že sa ľudia majú obrátiť na miestne úrady, keď budú potrebovať akúkoľvek pomoc. Zverejnil aj telefónne čísla, kam je možné zavolať.

Počas dnešného dňa bola v meste počuť delostrelecká paľba, ani to ale neodradilo davy jasajúcich ľudí, ktorí sa opäť s vlajkami zhromaždili na hlavnom chersonskom námestí. „Teraz sme šťastní, ale všetci sa bojíme bombardovania z ľavého brehu,“ citovala agentúra Reuters jednu z miestnych obyvateliek.

18:43 Ruskom dosadený predstaviteľ juhoukrajinského mesta Nova Kachovka obvinil ukrajinské sily z toho, že na vodnej elektrárni Kachovka a jej priehrade spôsobili „obrovské škody“. Ako informuje spravodajský portál CNN, Vladimir Leontiev to v nedeľu vyhlásil v ruskej štátnej televízii s tým, že opravy podľa neho budú trvať najmenej rok. „Napriek značnému poškodeniu elektráreň pokračuje v prevádzke. Je zrejmé, že v takejto situácii, pri takomto ostreľovaní, ju bude pravdepodobne treba zakonzervovať,“ povedal.

Leontiev tiež vyhlásil, že ukrajinské útoky poškodili ďalšiu infraštruktúru vrátane Kachovského hlavného kanála a Severokrymského kanála.

Ukrajina tvrdí, že elektráreň neostreľovala. CNN upozorňuje, že ruské tvrdenia sa nedali nezávisle overiť.

Proruskí predstavitelia anektovanej Chersonskej oblasti tvrdia, že evakuovali obyvateľov a ruské sily odtiaľ ustupujú v dôsledku hrozby záplav. Podľa nich by ukrajinský útok na Kachovskú priehradu mohol byť zničujúci. Ukrajina viní Rusko, že ničí kritickú infraštruktúru v celej Chersonskej oblasti a vytvára hystériu, aby odôvodnilo nútené sťahovanie ľudí z Chersonu.

18:10 Niektoré sankcie proti Rusku môžu zostať v platnosti aj po dosiahnutí mierovej dohody s Ukrajinou, uviedla americká ministerka financií Janet Yellenová, informuje agentúra Reuters.

Yellenová uviedla, že eventuálna mierová dohoda bude zahŕňať aj prehodnotenie ekonomických sankcií, ktoré Spojené štáty a ich spojenci, uvalili na Rusko. „Predpokladám, že v kontexte nejakej mierovej dohody bude možná a primeraná úprava sankcií,“ povedala Yellenová.

Peniaze, dolár, jen, euro, libra Čítajte viac Na Rusko uvalili Briti najviac sankcií, predbehlo aj Líbyu a Irán

17:22 Kambodža a Japonsko sú ďalšími štátmi, ktoré pomôžu Ukrajine pri odmínovaní jej územia, informovala britská stanica BBC.

Spresnila, že Kambodža v koordinácii s japonskými úradmi vyšle do Poľska špecialistov na odmínovanie, ktorí následne vyškolia ukrajinských pyrotechnikov v ďalších zručnostiach.

Zámer kambodžskej vlády potvrdil aj ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, ktorý tento týždeň v Kambodži absolvoval sériu rokovaní venovaných aj tejto téme. V jednom zo svojich tvítov pripomenul, že „Kambodža v minulosti dlho trpela vojnou a má veľa skúseností s odmínovaním“.

Nášľapné míny v Kambodži sú pozostatkom bojkov medzi Červenými Khmérmi, vládou a ďalšími aktérmi, ktoré sa odohrávali najmä v 70. a 80. rokoch minulého storočia. Od roku 1979 tam výbušniny zabili alebo zranili vyše 64 000 ľudí.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj koncom týždňa v jednom zo svojich videoposolstiev uviedol, že ruské jednotky nastražili na ukrajinskom území tisíce mín a zanechali tam aj nevybuchnutú muníciu.

Zelenskyj citoval časť odborníkov, podľa ktorých by ich likvidácia mohla trvať desaťročia. Informoval, že na Ukrajine bolo ruskými vojakmi zamínovaných asi 300 000 kilometrov štvorcových územia. Momentálne treba míny a muníciu zneškodniť ešte na viac ako polovici tohto územia.

16:25 Mestské podniky v Chersone, oslobodenom v piatok ukrajinskou armádou, pracujú na obnove kľúčovej infraštruktúry. Tú ale Rusi pri svojom ústupe zamínovali. Väčšina domov zostáva bez elektriny a vody, uviedli dnes miestni predstavitelia v ukrajinskej televízii. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj skôr podľa agentúry Interfax-Ukrajina uviedol, že pri odstraňovaní mín utrpel zranenie ukrajinský ženista, a vyzýval obyvateľov k opatrnosti, než pyrotechnici dokončia svoju prácu.

Úrady sa podľa gubernátora Chersonskej oblasti Jaroslava Januševyča rozhodli z bezpečnostných dôvodov ponechať v platnosti zákaz vychádzania od 17. hodiny do ôsmej rána a tiež zákaz odchádzať a vstupovať do mesta. „Nepriateľ zamínoval všetky objekty kritickej infraštruktúry,“ povedal Januševyč. „Snažíme sa, aby sme sa s tým vysporiadali počas pár dní, a potom otvoríme mesto,“ prisľúbil.

V najbližšej dobe majú v Chersone podľa gubernátora začať fungovať miesta, odkiaľ bude možné bezplatne zavolať najbližším; Januševyč podľa agentúry Reuters spomínal ešte dnešok, podľa agentúry Unian hovoril o 48 hodinách. Očakáva tiež, že začnú fungovať mobilné siete.

„Dúfam, že v najbližšom čase začne fungovať mobilné spojenie a že budem mať dobrú správu pre všetkých: ľudia budú môcť bezplatne zavolať svojim blízkym,“ povedal šéf oblastnej správy. „Dúfame, že počas dvoch dní rozmiestnime po celom meste centrá, kde sa ľudia budú môcť bezplatne pripojiť k spojeniu,“ povedal.

Hlavnou úlohou sa ale javí očistenie kritickej infraštruktúry od min. Prioritu má obnova dodávok elektriny. Dodávky plynu už fungujú, poznamenal gubernátor.

14:34 Ruské ostreľovanie si v sobotu podľa zástupcu šéfa úradu ukrajinského prezidenta Kyryla Tymošenka vyžiadalo šesť mŕtvych. Na komunikačnej platforme Telegram napísal, že štyria ľudia zomreli a jeden utrpel zranenia v Doneckej oblasti.

Dvaja ľudia zahynuli v Chersonskej oblasti. V Dnipropetrovskej oblasti podľa Tymošenka dvaja ľudia utrpeli zranenia.

14:10 Ukrajinské železnice spustili na počesť oslobodenia mesta Cherson na juhu krajiny predaj symbolických cestovných lístkov do viacerých miest, ktoré sú naďalej pod kontrolou ruských síl. Toto gesto má predstavovať symbol viery v ozbrojené sily Ukrajiny a nádej v oslobodenie spod okupácie.

„Dnes si môžete objedať lístky na prvé tri vlaky z Kyjeva do piatich miest: už oslobodeného Chersonu, ako aj do Mariupola, Donecka, Luhanska a Simferopolu,“ uviedol v aplikácii Telegram prevádzkovateľ ukrajinských železníc.

Tieto lístky bude možné využiť po tom, ako sa ukrajinskej armáde podarí mestá opätovne získať. „Akonáhle bude doprava obnovená, predstavitelia železníc pošlú (cestujúcim) správu s dátumom a lokalitou,“ oznámili železnice. Cena lístkov sa pohybuje od 1000 hrivien (približne 26 eur).

13:25 Do ruských škôl sa od septembra budúceho roka vráti povinný prípravný vojenský výcvik známy zo sovietskych čias, ktorý bol ukončený v roku 1993.

Russia Putin Čítajte viac Návrat do čias sovietskych: Ruských žiakov opäť čaká povinný vojenský výcvik

12:27 Penzionovaný americký generál Ben Hodges, ktorý velil americkým pozemným silám v Európe, odhadol, že ukrajinské sily by do januára budúceho roka mohli oslobodiť Melitopoľ a Mariupoľ a pustiť sa do oslobodzovania Krymu, anektovaného Ruskom na jar 2014.

„Raketomety HIMARS budú zakrátko strieľať z Chersonu. Prístupy ku Krymu sú na dosah ruky. To oslabí ruskú obranu, zatiaľ čo ľavé krídlo protiofenzívy do januára obsadí Melitopoľ a Mariupoľ. Následne začne rozhodujúca fáza ťaženia – oslobodzovanie Krymu," napísal Hodges na twitteri, kde zverejnil aj mapku s dostrelom rôznych rakiet HIMARS z Chersonu.

11:39 Ukrajinské jednotky počas soboty zabili 650 ruských vojakov a zničili štyri desiatky kusov nepriateľskej techniky, uviedol ukrajinský generálny štáb, podľa ktorého Rusko od začiatku vojny prišlo o takmer 81-tisíc vojakov.

11:10 Boje v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny sú podľa prezidenta Volodymyra Zelenského „peklo“. Ukrajinské sily tam čelia tvrdému odporu. „Každý deň sa tam odohrávajú mimoriadne urputné bitky,“ vyjadril sa Zelenskyj a poznamenal, že ukrajinské sily „odolávajú hroznému tlaku útočníkov a zachovávajú naše obranné línie“. Informuje o tom spravodajský portál Sky News.

Zelenskyj tiež uviedol, že ruské sily počas úteku z už oslobodeného mesta Cherson zničili všetku tamojšiu kritickú infraštruktúru vrátane zásob vody a elektriny. Ukrajinskí vojaci sa pri oslobodzovaní tiež museli vysporiadať s takmer 2 000 mínami, nástražnými drôtmi a nevybuchnutou muníciou, dodal.

10:55 Kvôli strate ukrajinského mesta Cherson vyjadrili výhrady voči Kremľu aj informačné kanály spojené so žoldnierskou Vagnerovou skupinou. Podľa analytikov amerického Ústavu pre štúdium vojny (ISW) to môže svedčiť o tom, že vplyv „jastrabov“ ďalej rastie. Niektorí blogeri tvrdili, že Kremeľ „predal“ Cherson, a písali, že ruské vedenie sa pravidelne vzdáva územia bez toho, aby sa pýtalo ľudí. Silnejúca kritika ústupu z Chersonu kontrastuje s doterajšou celkovou podporou vojnových blogerov pre toto rozhodnutie, upozornil ISW.

Ruské vojenské velenie sa podľa analytikov snaží – prevažne neúspešne – zjednotiť rozdielne jednotky, pozostávajúce z vojakov s rozdielnou úrovňou zručností a vybavenia v zomknutejšiu vojenskú silu. Ide hlavne o integráciu vojsk separatistickej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky do ruských ozbrojených síl. Pokusy zjednotiť separatistické milície, vojakov s profesionálnym kontraktom, dobrovoľníkov, mobilizovaných záložníkov a žoldnierov vytvárajú prostredie náchylné k vnútorným konfliktom, myslia experti ISW.

10:13 Do Poľska prišlo cez štátne hranice z Ukrajiny od začiatku invázie Ruska už vyše 7,7 milióna ľudí, oznámila v nedeľu ráno na Twitteri poľská Pohraničná stráž (SG).

Podľa SG jej príslušníci vykonali v priebehu soboty približne 25 200 pohraničných kontrol ľudí vstupujúcich na poľské územie z Ukrajiny. Poľsko a Ukrajina zdieľajú viac než 500-kilometrovú hranicu.

Pohraničná stráž tiež tweetovala, že v sobotu odišlo z Poľska na Ukrajinu zhruba 24 800 ľudí. A z poľského územia na ukrajinské prešlo od začiatku vojny už dovedna 5,89 milióna osôb.

9:40 Ústup ruských vojsk z Chersonu, jediného oblastného centra dobytého Rusmi pri invázii na Ukrajinu, vyvoláva podľa analytikov amerického Ústavu pre štúdium vojny (ISW) bezprecedentnú kritiku namierenú proti ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi a budí ideologický rozkol medzi Putinom a radikálnymi stúpencami vojny.

Ústup z Chersonu podkopal dôveru nacionalistov v Putinove sľuby a jeho schopnosť ich splniť, píše ISW. Analytici ako príklad uvádzajú príspevok ideológa Alexandra Dugina, ktorý prezidenta za ústup z Chersonu otvorene kritizoval.

Pre Putina bude čoraz ťažšie získať si časť svojich radikálnych stúpencov kvôli neschopnosti dosiahnuť sľubované ciele zvrhnúť ukrajinskú vládu a zmocniť sa celej krajiny, ako už predtým vyhodnotili experti ISW.

Nacionalisticky naladení propagandisti, ako je televízny moderátor Vladimir Solovjov, stále častejšie požadujú od Kremľa a vojenského velenia plné zapojenie do vojny proti Ukrajine. Solovjov po ústupe z Chersonu dokonca vyzval na úplnú mobilizáciu a prepustenie neschopných hodnostárov.

Podľa ISW podobná priama kritika Putina je v spoločenstve prívržencov vojny bezprecedentné a hlasné a otvorené Duginove výpady proti Putinovi môžu svedčiť o zmene nálad v prostredí ideológov nacionalizmu.

8:54 Predseda poslaneckého klubu ukrajinskej vládnej strany Sluha národa Davyd Arachamija, ktorý viedol ukrajinskú delegáciu pri jarných rozhovoroch s Rusmi, odhadol, že šanca na rokovania s Ruskom by sa mohla objaviť v druhej polovici budúceho roka, pred blížiacimi sa prezidentskými voľbami v Spojených štátoch v nasledujúcom roku. Teraz Moskva podľa Arachemija nastoľuje otázku rozhovorov, pretože potrebuje čas na obnovu síl.

„Úprimne povedané, myslím si, že to bude až vtedy, keď volebné cykly v Spojených štátoch a Rusku začnú fungovať, teda niekedy v druhej polovici budúceho roka, kedy už sa naštartuje súťaž v prezidentských voľbách v USA. A k tomu v roku 2024 budú voľby aj u (ruského prezidenta Vladimíra) Putina. A všetci budú musieť politicky niečo predviesť,“ vyhlásil v ukrajinskej televízii Arachamija podľa agentúry Unian.

Domnieva sa, že Putin nie je schopný vykázať nejaké vojenské úspechy, a preto Rusko sa najskôr bude snažiť „čosi predviesť národu na diplomatickom fronte“. Teraz ale Rusko znovu nastoľuje možnosť obnovenia mierových rokovaní len preto, že potrebuje čas, aby sa ruské vojská mohli „znova nabiť“.

„Preskupujú sa, majú problémy so zbraňami, s muníciou. Proste potrebujú čas, aby upevnili svoje pozície. Ten čas im nedáme,“ povedal.

7:30 Ukrajina potrebuje flotilu námorných dronov, aby sa dokázala ubrániť ruským raketovým útokom z Čierneho mora, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý zároveň podporil zbierku na ich obstaranie. Ukrajinská vládna nadácia United24 zháňa prostriedky na obstaranie stovky takýchto dronov, z ktorých každý stojí 10 miliónov hrivien (približne 263-tisíc eur).

VIDEO: Ruské rakety Kalibr vystreľované z mora.

Video

„Musíme brániť vody našich morí a pokojné mestá pred ruskými strelami vypálenými z lodí,“ napísal Zelenskyj na sociálnej sieti Telegram. „Námorné drony tiež pomôžu odblokovať koridor pre plavbu civilných lodí vyvážajúcich do sveta obilie,“ zdôraznil. Rusko čoskoro po svojom februárovom vpáde na Ukrajinu začalo blokovať ukrajinské čiernomorské prístavy, čo znemožnilo export ukrajinského obilia. Vďaka dohode, ktorú v júli pomohli dojednať OSN a Turecko, začali potom fungovať tri z týchto prístavov.

„Som si istý, že túto dôležitú oblasť ukrajinskej obrany podporia milióny ľudí,“ napísal Zelenskyj k zbierke.

Ukrajinské vzdušné sily pravidelne hlásia ruské útoky strelami Kalibr z lodí na Čiernom mori. Hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnať predtým povedal, že Ukrajina sa týmto strelám s plochou dráhou letu nevie účinne brániť, pretože jej k tomu chýbajú prostriedky protiraketovej obrany.

Ruský prezident Vladimir Putin hovoril telefonicky so svojím iránskym náprotivkom Ebráhímom Raísím a zhodli sa na prehĺbení politickej, obchodnej a ekonomickej spolupráce medzi oboma krajinami. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na tlačové vyhlásenie Kremľa. Kedy sa telefonát odohral, nie je jasné.

Rusko používa v posledných týždňoch pri svojich útokoch na Ukrajine drony práve iránskej výroby. Ukrajinská rozviedka pritom nedávno uviedla, že by Moskva už tento mesiac mala od Teheránu dostať viac ako 200 dronov Šáhed-136, Mohádžer-6 a Araš-2. Médiá s odvolaním sa na nemenovaných západných predstaviteľov tiež uviedli, že Moskva čaká tiež na dodávku iránskych balistických rakiet.

950 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine