Čína k Taiwanu poslala bombardéry. Lavrov kritizuje USA: Militarizujete Áziu

Dovedna 36 stíhačiek a bombardérov čínskej armády preletelo v sobotu v blízkosti Taiwanu, oznámilo v noci na nedeľu taiwanské ministerstvo obrany. Ide o súčasť už dlhotrvajúceho vojenského zastrašovania demokratického Taiwanu Čínskou ľudovou republikou, ktorá tento ostrov považuje za súčasť svojho územia, analyzuje agentúra AP.

13.11.2022 11:38 , aktualizované: 12:45
Čínske stíhacie lietadlo Ťien-16 Foto:
Čínske stíhacie lietadlo Ťien-16 (J-16) na zábere zo septembra 2021 počas medzinárodnej leteckej výstavy.
debata (27)

Desať z uvedených lietadiel preletelo priamo ponad Taiwanský prieliv, ktorý oddeľuje Taiwan od pevninskej Číny, spresnilo ministerstvo. Bolo medzi nimi aj šesť strojov typu Šen-jang Ťien-11 (Shenyang J-11) a štyri stíhacie lietadlá Ťien-16 (J-16).

VIDEO: Čo ak Čína zaútočí? Taiwan chce byť pripravený

Video
Pozrite si z neho video taiwanskej Military News Agency z vojenského cvičenia Chan Kchuang.

Taiwanské ozbrojené sily zistili v sobotu juhozápadne od ostrova aj prítomnosť štyroch čínskych ľahkých stíhačiek Čcheng-tu Ťien-10 (Chengdu J-10), jedno protiponorkové bojové lietadlo Jün-8 (Y-8) a tri bombardéry Chung-6 (Hong-6), spresnilo ministerstvo obrany Taiwanu na svojej webovej stránke. Okrem toho boli zistené aj tri čínske drony.

Peking považuje Taiwan za súčasť čínskeho územia, a to aj napriek tomu, že tento ostrov má vlastnú nezávislú vládu. Čínska komunistická vláda upozorňuje, že na Taiwane nebude tolerovať „separatistické aktivity“ a v nevyhnutnom prípade nevylučuje ani možnosť vojenského zásahu.

čína, vojaci, vojačky, armáda, vojenská prehliadka, Čítajte viac Čínsky prezident vyzval armádu, aby sa pripravila na vojnu

Komunistická strana Číny v závere svojho októbrového XX. zjazdu doplnila do straníckych stanov vyhlásenie o „rezolútnom odpore voči separatistom, ktorí sa usilujú o nezávislosť Taiwanu, a o ich odstrašení“.

Lavrov kritizoval USA, NATO i Západ

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyhlásil, že Západ „militarizuje“ juhovýchodnú Áziu v snahe obmedziť vplyv Moskvy a Pekingu. Vyjadril sa tak na tlačovej konferencii na záver summitu Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) v kambodžskom meste Phnom Pénh.

Lavrov kritizoval USA za ich konanie v regióne, ktorý Rusko aj Západ považujú za potenciálny priestor strategických geopolitických bojov v nadchádzajúcich desaťročiach. „Spojené štáty a ich spojenci v NATO sa snažia ovládnuť tento priestor,“ povedal Lavrov novinárom na letisku v Kambodži pred odletom na summit G20 na Bali.

Počúvajte pravdu, víkendový podcast Čítajte viac Čína bude pri Taiwane napínať svaly. Hrozí ukrajinský scenár?

Stratégia šéfa Bieleho domu Joea Bidena v oblasti Indo-Pacifiku je podľa neho pokusom obísť „inkluzívne štruktúry“ pre regionálnu spoluprácu a jej súčasťou má byť „militarizácia tohto regiónu so zjavným zameraním sa na obmedzenie ruských a čínskych záujmov v Ázijsko-pacifickom regióne“.

Biden lídrom juhovýchodnej Ázie na summite povedal, že Washington sa zaviazal vybudovať „Indo-Pacific, ktorý je slobodný a otvorený, stabilný a prosperujúci a odolný a bezpečný“. Hoci USA ani Rusko nepatria do 10-členného združenia ASEAN, na rokovaniach v Phnom Pénh sa zúčastnili viacerí svetoví lídri. Biden v nedeľu avizoval, že na stretnutí s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom načrtne „červené línie“.

biden Čítajte viac Biden sľúbil Ázii prehĺbenie spolupráce, pomýlil si Kambodžu s Kolumbiou
27 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Taiwan