Návrat do čias sovietskych: Ruských žiakov opäť čaká povinný vojenský výcvik

Do ruských škôl sa od septembra budúceho roka vráti povinný prípravný vojenský výcvik známy zo sovietskych čias, ktorý bol ukončený v roku 1993. V nedeľnej správe o situácii na Ukrajine zverejnenej na Twitteri to uviedol britský rezort obrany, ktorý sa odvoláva na stredajšie oznámenie ruského ministra školstva Sergeja Kravcova, informuje agentúra DPA a denník The Guardian.

13.11.2022 13:26
Russia Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin počas návštevy vojenského výcvikového strediska.
debata (236)

Daný program, ktorého cieľom je zaviesť minimálne 140 hodín vojenského výcviku za akademický rok, podporuje ministerstvo obrany v Moskve. Podľa Londýna je cieľom zvýšiť ochotu mladých ľudí ohľadom vojenskej služby a mobilizácie. Žiaci, ktorí sa blížia k dosiahnutiu veku, keď majú absolvovať povinnú vojenskú službu, tak majú získať príslušné vojenské schopnosti.

Rusko, vojna na Ukrajine, Ukrajina, Čečensko, dobrovoľníci Čítajte viac Vagnerovci verbujú do vojny na Ukrajine aj Afgancov s výcvikom západných armád

Tieto kroky sú tiež zrejme súčasťou „širšieho projektu, ktorý má ruskej populácii vštepiť ideológiu vlastenectva a dôvery vo verejné inštitúcie“.

Britské ministerstvo pripomína, že niekdajší podobný program zahŕňal prípravu na možný útok chemickými či jadrovými zbraňami, prvú pomoc a tiež manipuláciu a streľbu z pušiek typu Kalašnikov.

„Ruskí predstavitelia sa pokúsili tento výcvik obnoviť v roku 2014 po invázii na Krym. Dúfali, že táto iniciatíva zvýši kvalitu brancov. O osem rokov neskôr sa zmenilo len málo a kvalita ruských brancov je naďalej slabá, s nízkou morálkou a obmedzeným výcvikom,“ uviedol britský rezort obrany s odvolaním sa na tajné služby.

Dodal, že návrh tohto vojenského výcvikového programu má byť vypracovaný do konca tohto roku a následne bude prechádzať schvaľovacím procesom.

Rusko, Ukrajina, vojna Čítajte viac 263. deň: V Chersone odhalili vyše 400 ruských vojnových zločinov. Americký generál: Ukrajinci potiahnu až na Krym

VIDEO: Vladimir Putin na stretnutí s ruskými žiakmi

Video
236 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sovietsky zväz #vojna na Ukrajine #povinná vojenská príprava