Zrútenie dvoch budov v Lille si vyžiadalo jednu obeť

Záchranári našli v troskách dvoch zrútených budov vo francúzskom meste Lille telo, ktoré pravdepodobne patrilo jednému z nájomcov. Budovy sa zrútili ešte v sobotu ráno. V nedeľu o tom informovali tamojší hasiči.

13.11.2022 13:59
lille Foto:
Zrútená budova v Lille v severnom Francúzsku v nedeľu 13. novembra 2022.
debata

Budovy stáli neďaleko od historického hlavného námestia a na ulici, ktorú často navštevujú turisti a veľa ľudí tam chodí – najmä cez víkendy – nakupovať.

Obyvatelia jednej z budov boli evakuovaní už počas noci na sobotu – po tom, čo si muž vracajúci sa domov nadránom všimol praskliny v základoch domu a nahlásil to hasičom a polícii.

Nevedeli nájsť lekára

Spočiatku sa zdalo, že zrútenie budov si nevyžiadalo žiadne obete. Polícia však nevedela nájsť jedného z nájomcov – 45-ročného lekára, ktorý si na víkend prenajal v jednej z budov byt.

Telo lekára objavili záchranári v noci na nedeľu. Podľa ich slov boli pozostatky prevezené do ústavu súdneho lekárstva na ďalšiu identifikáciu.

Miestne úrady v sobotu preverili susedné domy, či sa aj na nich nenachádzajú praskliny, prípadne či v nich neuniká plyn.

Agentúra AP pripomenula tragédiu z roku 2018, keď sa v juhofrancúzskom meste Marseille zrútili dve schátrané budovy, pričom zahynulo osem ľudí. V reakcii na to sa objavila ostrá kritika miestnych úradov i francúzskej vlády. Vtedajší francúzsky minister vnútra Christophe Castaner nariadil celomestský audit budov a inicioval program na zaistenie bezpečnejších podmienok bývania.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #zrútenie budovy #Lille