Bombový útok v Istanbule: 6 mŕtvych a 81 zranených. Erdogan hovorí o terorizme

Výbuch na obľúbenej istanbulskej ulici Istiklal v nedeľu zanechal šiestich mŕtvych. Oznámil to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan s tým, že štyria ľudia zomreli na mieste a dvaja v nemocnici. Desiatky ľudí tiež utrpeli zranenia. Viceprezident Fuat Oktay najnovšie informoval o 81 zranených, z ktorých sú dvaja vo vážnom stave.

13.11.2022 16:18 , aktualizované: 19:56
istanbul Foto:
Záchranné zložky na mieste výbuchu na obľúbenej pešej ulici Istiklal Caddesi v Istanbule, nedeľa 13. novembra 2022.
debata (12)

Erdogan, ktorý hovoril pred odchodom na samit G20 v Indonézii, tiež povedal, že výbuch spôsobil bombový útok. Páchatelia „zradného útoku“ budú potrestaní, zdôraznil. Tiež poznamenal, že podľa prvých informácií v útoku „hrala rolu žena“. „Snahy poraziť Turecko a turecký ľud prostredníctvom terorizmu dnes zlyhajú rovnako ako včera a rovnako ako zlyhajú aj zajtra,“ povedal prezident na tlačovej konferencii. „Bolo by nesprávne tvrdiť, že nepochybne ide o teroristický útok, ale prvý vývoj a prvé informácie od môjho guvernéra sú také, že to zaváňa terorizmom,“ dodal.

Vyšetrovaním výbuchu je poverených päť prokurátorov, informovala štátna tlačová agentúra Anadolu.

Turecký Červený polmesiac informoval, že kvôli množstvu zranených boli do okolitých nemocníc prevezené ďalšie zásoby krvi.

„Keď som počul výbuch, skamenel som. Ľudia stuhli a pozerali sa na seba, potom začali utekať preč. Čo iné môžete robiť,“ povedal štyridsaťpäťročný Mehmet Akus, ktorý pracuje v jednej z miestnych reštaurácií.

Explózia sa odohrala v nedeľu o 16.20 h miestneho času (14.20 h SEČ). Video z incidentu zverejnené na sociálnych sieťach zobrazuje výbuch, plamene a ľudí, ktorí sa z pešej zóny snažia utiecť. Na ďalších záberoch z miesta explózie sú sanitky, hasičské autá a polícia. Nateraz nie je jasné, čo výbuch spôsobilo.

Istanbulská Trieda nezávislosti je medzi návštevníkmi i miestnymi obyvateľmi veľmi obľúbená; nachádzajú sa na nej viaceré obchody a reštaurácie, ktoré boli bezprostredne po výbuchu uzavreté.

AP uvádza, že turecká Štátna rada pre monitorovanie vysielania (RTÜK) medzičasom dočasne zakázala médiám informovať o výbuchu a vysielať zábery z miesta nešťastia.

Kondoluje aj Grécko

Viacero zahraničných vlád vyjadrilo Turecku v súvislosti s incidentom sústrasť. Medzi nimi aj susedné Grécko, s ktorým má Ankara napäté vzťahy. Pridal sa aj Egypt, Ukrajina, Azerbajdžan a Pakistan tiež vyjadril sústrasť pozostalým a útok odsúdil. Predseda Európskej rady Charles Michel označil správy prichádzajúce z Istanbulu za strašné, kondoloval obetiam a uviedol, že je v myšlienkach s obyvateľmi Turecka.

Český minister zahraničia Ján Lipavský na twitteri napísal, že ho explózia v Istanbule hlboko šokovala. „Moje myšlienky mieria k obetiam, pozostalým rodinám a všetkým tým, ktorí smútia," uviedol, pričom vyjadril Turecku najhlbšiu sústrasť.

Turecko v rokoch 2015 až 2017 zasiahla séria bombových útokov extrémistickej organizácie Islamský štát a kurdských skupín.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #výbuch #Turecko #Istanbul #bombový útok