Taliban zakázal Afgankám navštevovať verejné kúpele, vystačiť si majú s kúpeľňami

Afganské ženy majú zakázané navštevovať verejné kúpele, potvrdilo podľa agentúry AFP afganské islamistické hnutie Taliban. Už skôr tento týždeň sa na verejnosť dostala informácia, že Taliban zakázal Afgankám vstup do záhrad, zábavných parkov a tiež aj telocviční a posilňovní.

13.11.2022 17:53
taliban Foto:
Afganské ženy stoja pred zábavným parkom v Kábule vo štvrtok 10. novembra 2022. Taliban ženám zakázal vstup nielen do parkov, ale aj telocviční čí verejných kúpeľov.
debata

Afganské ženy sú pod vládou Talibanu stále viac odrezané od vzdelania a verejného života. Potom, čo sa hnutie vlani v auguste dostalo opäť k moci, ihneď vyhlásilo, že by ženy nemali opúšťať domov bez mužského príbuzného a musia si zahaľovať tvár. Ženy boli tiež vylúčené z väčšiny zamestnaní vo verejnej správe a zakázané bolo vzdelávanie dievčat zodpovedajúce druhému stupňu základných škôl a na stredných školách. Taliban pritom pôvodne sľúbil, že jeho vláda nebude taká tvrdá, ako tomu bolo pri predchádzajúcom vládnutí islamistického hnutia v rokoch 1996 až 2001.

„Telocvične a posilňovne sú pre ženy uzavreté, pretože ich tréneri boli muži a niektoré z nich boli spoločné (pre mužov aj ženy),“ citovala agentúra AFP hovorcu ministerstva pre šírenie cnosti a predchádzaniu neresti.

Kúpeľne im budú stačiť

Ako hovorca Muhammad Akif Sádek Muhádžir dodal, hamamy, tradičné verejné kúpele, ktoré boli vždy rozdelené podľa pohlavia, sú teraz pre ženy tiež zakázané. „V každom dome je teraz kúpeľňa, takže to pre ženy nebude žiadny problém,“ doplnil.

afganistan lietadlo evakuácia Čítajte viac Účet za Afganistan, rok po odchode: Dvestotisíc mŕtvych, biliónové náklady a návrat Talibanu

Na sociálnych sieťach sa objavili zábery, ktorých pravdivosť nemohla byť overená, na ktorých sa skupina žien sťažuje práve na zákaz chodenia do telocviční a posilňovní. „Bola to telocvičňa len pre ženy, všetky trénerky boli ženy,“ hovorí jedna zo žien. „Nemôžu nám zakázať úplne všetko. Nemáme právo vôbec na nič?“ dodáva.

Podľa aktivistov sú zákazy namierené proti ženám pokusom, ako im zabrániť v zhromažďovaní sa a organizovaní protestov proti vláde Talibanu. Spravodajca OSN pre Afganistan nedávno informoval Radu OSN pre ľudské práva (UNHRC), že sa stav ľudských práv v krajine za uplynulý rok zhoršil a krajina smeruje k autoritárskemu režimu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban