264. deň: Ukrajinci si zobrali späť už polovicu územia. Zelenskyj: Cherson je začiatok konca vojny

Ukrajinská armáda oslobodila už viac ako polovicu územia, ktorého sa zmocnili ruské vojská počas invázie. Volodymyr Zelenskyj navštívil Cherson, ktorý opätovne ovládla ukrajinská armáda. Stiahnutie ruskej armády označil za „začiatok konca vojny". Ministri zahraničných vecí EÚ oficiálne odklepli výcvik 15-tisíc ukrajinských vojakov, začať sa má do pár týždňov.

14.11.2022 05:45 , aktualizované: 21:33
Zelenskyj Foto:
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas návštevy Chersonu na Ukrajine v pondelok 14. novembra 2022.
debata (510)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 264. deň
  • Ukrajinci dobyli späť už vyše polovicu okupovaného územia
  • Rusi tvrdia, že dobyli strategickú obec Pavlivka
  • Zelenskyj navštívil oslobodený Cherson
  • Prezident Ukrajiny ocenil vojakov a poďakoval sa spojencom za podporu
  • Európska únia oficiálne schválila výcvik 15-tisíc ukrajinských vojakov
  • Podceniť teraz Rusko by bola chyba, varuje Stoltenberg
  • Briti: Zima a tma budú pre vojakov na fronte veľkou výzvou
  • Ukrajina bude pokračovať v protiofenzíve, tvrdí ISW
  • EÚ na boj s hladom vo svete vyčlenila 210 miliónov eur

VIDEO: Zásah, útek a zásah. Ruskí okupanti sa neschovajú.

Video
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas...
Obyvatelia oslobodeného Chersonu počas návštevy...
+10Obyvatelia oslobodeného Chersonu počas návštevy...

21:33 Rusko nie je v takej pozícii, aby si diktovalo podmienky mierových rokovaní zameraných na ukončenie vojny na Ukrajine. Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko takto v pondelok reagoval na tvrdenia Moskvy o tom, že požiadavkám Kyjeva na stiahnutie všetkých svojich síl nevyhovie. Informuje o tom stanica Sky News.

„Ukrajinský vzorec na mier ostáva rovnaký: okamžité ukončenie vojny, stiahnutie všetkých ruských vojakov, obnova ukrajinskej územnej celistvosti, kompenzácia škôd a poskytnutie účinných záruk neopakovania agresie,“ uviedol Nikolenko. „Za iných podmienok nie je možné dosiahnuť trvalý mier,“ dodal.

Sky News pripomína, že ruské ministerstvo zahraničných vecí predtým v priebehu pondelka oznámilo, že neprijíma ukrajinské podmienky na začatie mierových rokovaní.

19:25 Európska únia a jej členské štáty poslali Ukrajine počas vojny vojenské vybavenie v hodnote najmenej osem miliárd eur. V pondelok to povedal šéf európskej diplomacie Josep Borrell. Na tlačovej konferencii po stretnutí ministrov zahraničných vecí EÚ v Bruseli uviedol, že daná suma predstavuje zhruba 45 percent toho, čo Kyjevu poskytli Spojené štáty. Borrell tiež uviedol, že EÚ bude „pokračovať v medzinárodnej izolácii Ruska“ a bude pokračovať v zavádzaní „reštriktívnych opatrení“ voči ruskej ekonomike. Na svojej webstránke o tom informuje televízia CNN.

18:25 Ukrajinská armáda oslobodila viac ako polovicu územia, ktorého sa zmocnili ruské vojská po invázii z 24. februára, napísala agentúra Unian s odvolaním sa na výskumníka, ktorý sledoval postup vojsk na základe správ z otvorených zdrojov. Agentúra Unian súčasne pripomenula, že v súčasnosti sa najtvrdšie boje odohrávajú pri Bachmute v Donbase na východe krajiny, kde ruské vojská pokračujú v útokoch.

Od Rusov sa podarilo oslobodiť skoro 78 000 štvorcových kilometrov, čo predstavuje 52,2 percenta územia dobytého Ruskom od februárového vpádu. Okupovaných doteraz zostáva skoro 71 000 štvorcových kilometrov, ktorých sa Rusko zmocnilo po 24. februári. Ide o časť Mykolajivskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti, niekoľko dedín v Charkovskej oblasti a tú časť okupovaného Donbasu obsadenú po februárovej invázii.

Ak by sa do výpočtov zahrnuli aj územia okupované Ruskom od roku 2014, potom v ruských rukách zostáva pätina Ukrajiny, približne 120-tisíc kilometrov štvorcových, uviedla agentúra Unian a dodala, že v takom prípade sa počas ukrajinskej protiofenzívy podarilo oslobodiť 39 percent územia.

18:06 Väčšina členských krajín EÚ súhlasí s rokovaniami o príprave deviateho balíka sankcií voči Rusku a zhoda je aj na pokračovaní poskytovania pomoci Ukrajine pri obrane voči ruskej agresii, informoval šéf slovenskej diplomacie Rastislav Káčer v rámci zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli.

Káčer pripomenul, že sa pred zasadnutím Rady ministrov bilaterálne stretol s líderkou bieloruskej opozície Sviatlanou Cichanovskou. Dodal, že aj ostatní ministri zdôraznili, že sloboda a demokracia v Bielorusku je pre EÚ kľúčová a treba ju podporovať.

Hlavnou témou rokovaní bola vojna na Ukrajine a vzťahy EÚ s Ruskom. Káčer uviedol, že aj napriek úspechom ukrajinskej armády je situácia na Ukrajine komplikovaná. Koniec konfliktu je v nedohľadne, aj preto diplomati EÚ svojho rezortného ukrajinského kolegu Dmytra Kulebu uistili, že Únia bude pokračovať v dodávkach vojenských technológií a materiálu na Ukrajinu.

„Budeme pokračovať aj vo finančnej pomoci Ukrajine a takisto sme zdôraznili, že je dôležité sa pozrieť na humanitárne aspekty po cielenom ničení ukrajinskej infraštruktúry a s ohľadom na to, čo môže priniesť zima," vysvetlil Káčer.

Z pohľadu prípravy deviateho balíka sankcií voči Rusku Káčer uviedol, že Rada ministrov sa zhodla na tom, že sankcie EÚ sú úspešné a ich udržanie je potrebné. „Väčšina členských štátov, s výnimkou jedného, vyjadrila pochopenie pre diskusie o deviatom sankčnom balíku,“ uviedol minister, podľa ktorého sa ešte nehovorilo o samotnom obsahu tohto balíka.

17:40 Americký prezident Joe Biden označil opätovné získanie mesta Cherson ukrajinskou armádou za „dôležité víťazstvo“ pre Kyjev. Uviedol to na indonézskom ostrove Bali v predvečer začiatku summitu skupiny G20.

„Nemôžem urobiť nič iné, iba zatlieskať odvahe, odhodlaniu a schopnostiam ukrajinského ľudu a ukrajinskej armády,“ povedal Biden. Dodal, že USA budú naďalej pomáhať Ukrajincom brániť sa pred ruskou agresiou.

Americký prezident zároveň uviedol, že Washington sa nebude zapájať do žiadnych rokovaní medzi Kyjevom a Moskvou o ukončení vojny bez schválenia Ukrajiny.

Šéf Bieleho domu tiež počíta s tým, že boje sa počas nadchádzajúcich zimných mesiacov „trochu spomalia“.

17:23 Rusko zaradilo mená stoviek kanadských občanov na svoju „čiernu listinu“. Medzi Kanaďanmi, ktorým Moskva zakázala vstup do Ruska, je aj herec Jim Carrey či spisovateľka Margaret Atwoodová, uviedli agentúry TASS a AP. Ide o odpoveď na kanadské sankcie proti Rusku.

„V odpovedi na pokračujúcu prax režimu premiéra Justina Trudeaua prijímať sankcie proti vedeniu Ruska, politikom, zákonodarcom, podnikateľom, expertom, novinárom, umelcom a tiež proti všetkým, ktorých kanadské rusofóbne úrady pokladajú za nepohodlných, sa na základe reciprocity zakazuje stovke občanov Kanady vstup do krajiny," uviedlo ruské ministerstvo zahraničia.

Trudeau dnes ohlásil, že Kanada poskytne Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc vo výške 500 miliónov dolárov, aby sa krajina mohla brániť „brutálnej a neospravedlniteľnej invázii“, a zavedie ďalšie sankcie proti Rusom, vrátane policajtov a vyšetrovateľov, prokurátorov, sudcov a dozorcov, ktorí sa podieľajú na „hrubom a systematickom porušovaní ľudských práv voči predákom ruskej opozície“. Kanada od ruského vpádu na Ukrajinu postihla sankciami už viac ako 1 400 fyzických a právnických osôb.

16:50 Za podporu a pomoc ukrajinským utečencom zo strany mesta sa v Košiciach poďakoval nový veľvyslanec USA v SR Gautam Rana. Išlo o jeho prvú návštevu metropoly východu Slovenska po tom, ako sa v auguste ujal diplomatickej funkcie.

V rámci programu sa stretol s košickým primátorom Jaroslavom Polačekom, s ktorým hovoril aj o ekonomike a rozvoji partnerstiev. „Jedným z cieľov nášho veľvyslanectva je pravidelne cestovať na východ Slovenska. Hľadáme možnosti ako prehlbovať partnerstvá a spoluprácu s ľuďmi po celom Slovensku, nielen v Bratislave,“ povedal Rana po stretnutí novinárom.

zväčšiť Veľvyslanec USA na Slovensku Gautam Rana počas... Foto: TASR, František Iván
Gautam Rana Veľvyslanec USA na Slovensku Gautam Rana počas tlačovej konferencie v Košiciach 14. novembra 2022.

Veľvyslanec zároveň vyzdvihol činnosť Amerického centra v Košiciach, ktoré pôsobí v budove Štátnej vedeckej knižnice na Hlavnej ulici a je súčasťou celosvetovej siete American Spaces. „Poskytujeme možnosti naučiť sa anglicky a zároveň prebieha množstvo programov, ktoré pomáhajú prehlbovať porozumenie a spoluprácu medzi USA a obyvateľmi východného Slovenska,“ povedal. Poukázal na možnosti študovania i cestovania v Spojených štátoch.

16:20 Tento rok sa možno prvýkrát po desiatich rokoch neuskutoční každoročná tlačová konferencia ruského prezidenta Vladimíra Putina, ktorá sa od roku 2012 koná vždy v decembri. Server RBK s odkazom na nemenované zdroje uviedol, že Kremeľ uvažuje o posunutí akcie do budúceho roka, konečné rozhodnutie ale ešte neprijal.

O posunutí konferencie sa špekuluje v čase, keď ruskú armádu na Ukrajine stíha podľa médií jedna čiastková porážka za druhou.

Putin vlajka ruská Čítajte viac Putin velebil národnú vlajku, vojnu na Ukrajine nespomenul

Svoju veľkú tlačovú konferenciu Putin organizuje od roku 2001. Ak na ňu tento rok nedôjde, bude to prvýkrát od roku 2005, kedy sa počas Putinovho pôsobenia v úrade prezidenta v danom roku konferencia neuskutoční. Každoročné vystúpenie pred novinármi sa nekonalo ani medzi rokmi 2009 a 2011, kedy bol Putin vo funkcii premiéra.

Vlani Putin odpovedal na otázky novinárov zhruba štyri hodiny. Chválil ruskú ekonomiku a povedal tiež, že Rusko vníma ako hrozbu možné rozširovanie NATO smerom na východ. Najdlhšia bola Putinova tlačová konferencia v roku 2008, kedy prezident odpovedal na otázky novinárov štyri hodiny a 40 minút.

16:05 Titul Matka-hrdinka zriadil Putin v polovici augusta. Jeho udelenie sprevádza peňažná odmena vo výške jedného milióna rubľov (takmer 16-tisíc eur).

Vladimir Putin Čítajte viac Putin obnovil titul známy zo ZSSR, odteraz má Kadyrov za ženu Matku-hrdinku

kotva=„ZOVM“ *]16:02 Ruská armáda tvrdí, že obsadila strategickú obec Pavlivka vo východoukrajinskej Doneckej oblasti, ktorá by mohla slúžiť ako východisko pre ďalšie vojenské operácie Moskvy. V pondelok to uviedlo ruské ministerstvo obrany na sociálnej sieti.

Moskva tvrdí, že túto obec, ktorá sa nachádza asi 60 kilometrov juhozápadne od mesta Doneck a má asi 2000 obyvateľov, získala po niekoľkých dňoch ťažkých bojov.

VIDEO: Masaker v Pavlivke. Rusi skončili v ‚ohnivom vreci‘
Video

„Dobytie Pavlivky otvára odrazový mostík pre ďalšiu ofenzívu ruských jednotiek v Donbase,“ napísal ruský rezort obrany v príspevku na sociálnej sieti Telegram. Dodal, že dobytie tejto obce pomôže ruskej armáde v boji o mesto Vuhledar, ktoré sa nachádza severne od Pavlivky.

Boj o Pavlivku vyvolal v Rusku určitú kontroverziu, píše AFP. Príslušníci ruskej 155. námornej brigády z Ďalekého východu sa totiž sťažovali na veľké bojové straty priamo gubernátorovi ruského Prímorského kraja Olegovi Kožemjakovi.

Blato Čítajte viac Útok utopený v blate a krvi. Velitelia nás obetovali, sťažujú sa ruskí vojaci

Gubernátor následne uviedol, že sťažnosť postúpil vojenským prokurátorom, no trval na tom, že správy o stratách boli zveličené. Zverejnil tiež videá, ktoré mu zaslalo niekoľko vojakov bojujúcich o Pavlivku, ktorí priznali straty, no tvrdili, že sú v dobrej nálade.

„Bohužiaľ zaznamenávame straty. Minimalizujeme ich, ale… toto je vojna,“ povedal jeden z vojakov.

15:32 Členské štáty Európskej únie oficiálne odklepli výcvikovú misiu na podporu ukrajinskej armády, oznámilo české predsedníctvo v Rade EÚ. Cieľom je poskytnúť výcvik až 15 000 Ukrajincov, predovšetkým na základni v Poľsku. Výcvik sa začne do pár týždňov.

Definitívnu pečiatku na jej spustenie dali pri rokovaní v Bruseli ministri zahraničných vecí EÚ. Tréning má okrem Poľska prebiehať aj v Nemecku. Aké ďalšie krajiny sa do projektu zapoja, zatiaľ nie je celkom jasné. Podľa vysoko postaveného úniového činiteľa, ktorý o veci minulý týždeň hovoril s novinármi, väčšina členských štátov únie prejavila ochotu prispieť.

Rozpočet misie je viac ako 100 miliónov eur a Ukrajinci by pri nej mali získať okrem iného zručnosti potrebné na obsluhu zbraňových systémov dodávaných krajinami EÚ. Dostať by sa im malo aj ďalšieho výcviku podľa potrieb ukrajinskej armády. Predbežne sa počíta s dvojročným trvaním misie, EÚ ju ale bude môcť predĺžiť.

15:20 Americký prezident Joe Biden a jeho čínsky náprotivok Si Ťin-pching sa zhodli na tom, že jadrová vojna by nikdy nemala nastať a že ju ani nemožno vyhrať. Zdôraznili tiež svoj odpor voči použitiu alebo hrozbe použitia jadrových zbraní na Ukrajine.

Oznámil to Biely dom po prvej schôdzke oboch prezidentov na indonézskom ostrove Bali.

Odpálenie medzikontinentálnej balistickej rakety Čítajte viac Pár hodín atómovej vojny by bolo strašných ako celá druhá svetová

15:02 Poľsko mení svoj prístup k Ukrajincom, ktorí utiekli z domu kvôli ruskej agresii. Denník Rzeczpospolita napísal, že sa vláda vo Varšave chce zamerať na pomoc ľuďom vo vnútri Ukrajiny, postavia napríklad kontajnerové domčeky pre 20-tisíc ľudí. Aj úrady v Kyjeve sa snažia zabrániť odlivu obyvateľov.

Do Poľska prišlo od začiatku vojny už 7,6 milióna Ukrajincov, ale 5,8 milióna ich Poľsko zase opustilo.

Ukrajinská vláda sa snaží zabrániť tomu, aby z krajiny odchádzali ďalšie rodiny. „Ukrajina si je vedomá veľkého úbytku obyvateľov a demografických problémov, aké to pre ňu môže znamenať,“ cituje Rzeczpospolita sociológa Piotra Dlugosza z Pedagogickej univerzity v Krakove. Ukrajinci preto podľa neho vytvárajú rôzne stratégie, ako zabrániť ďalšiemu vyľudňovaniu krajiny. Poľsko ako jeden z najbližších spojencov Ukrajiny sa nebude usilovať o to, aby v ňom zostalo čo najviac jej obyvateľov. Bude sa snažiť vytvoriť podmienky na to, aby sa Ukrajinci vracali do vlasti a pomohli pri jej obnove, povedal Dlugosz.

SR hranice Ukrajina vojna pomoc utečenci Michalovce KEX Čítajte viac Rizikový scenár: Zima na Ukrajine vyženie na Slovensko 700-tisíc ľudí

Poľsko prvý komplex z kontajnerových domčekov postavilo v Ľvove na západnej Ukrajine, ďalšie vznikli v Kyjevskej a Černihivskej oblasti. Súčasťou komplexu je umyváreň, ošetrovňa, sklady a jedáleň. Sú v regiónoch, kde sa nebojuje. Avšak Rusko v posledných týždňoch útočí na ukrajinskú energetickú infraštruktúru, zasiahnuté boli aj miesta vzdialené stovky kilometrov od frontu.

Poľské úrady uvádzajú, že sa pripravujú na všetky situácie, ktoré môžu nastať s nadchádzajúcou zimou aj vývojom na bojisku.

14:25 Miestni obyvatelia podľa AFP uvádzajú, že ruskí vojaci pri ústupe z Chersonu „brali všetko“. „Vybielili nám obchody,“ povedala pre AFP 30-ročná predavačka Viktorija Dybovská.

cherson Čítajte viac Mália sa im práčky a WC misy? Rusi vyrabovali Cherson, ukradli aj zvieratá zo zoo

14:04 Podceňovať Rusko by bola chyba, pretože stále ešte kontroluje rozsiahle časti Ukrajiny, povedal na tlačovej konferencii generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. Ukrajinu podľa neho čakajú ťažké mesiace a o podmienkach rokovaní o ukončení vojny by mal rozhodovať Kyjev a nie Moskva, dodal šéf NATO citovaný agentúrami Reuters a AFP.

„Je na Ukrajine, aby rozhodla, aké podmienky sú prijateľné. Na nás je, aby sme ju podporili,“ povedal Stoltenberg. Úlohou NATO je nenechať Ukrajinu s prázdnymi rukami, dodal šéf obrannej aliancie, ktorá Kyjevu dodáva zbrane, ale do konfliktu sa priamo nezapojila.

„Nadchádzajúce mesiace budú ťažké,“ povedal Stoltenberg. „Cieľom Putina je nechať Ukrajinu tento rok v zime, v tme a v chlade,“ dodal. Rusi v posledných týždňoch cielia svoje útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru.

Jens Stoltenberg Čítajte viac Stoltenberg: NATO sa nenechá zastrašiť vyhrážkami Ruska

13:46 Európska únia pred samitom organizácie G20 na indonézskom ostrove Bali ohlásila zintenzívnenie podpory ľuďom, ktorých najviac postihuje neistota v dodávkach potravín. V rámci nového balíka humanitárnej pomoci únia poskytne celkovo 210 miliónov eur 15 krajinám Informovala o tom v pondelok Európska komisia na svojej internetovej stránke.

„Ruská vojna na Ukrajine má veľký vplyv na globálne dodávky potravín. Krajiny, ktoré už predtým boli zraniteľné, sa dostali do dramatickej situácie. Musíme konať, aby sme predišli hladu v niektorých najchudobnejších oblastiach sveta," uviedla šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

pekar Čítajte viac Poľnohospodári počítajú úrodu. Bola dobrá a obilia máme aj na vývoz, ceny pečiva vyženú hore energie

Z balíka novej potravinovej pomoci v regióne západnej a strednej Afriky dostane 2 milióny eur Burkina Faso, jeden milión Mali, 2 milióny Niger, jeden milión Čad a 4 milióny Stredoafrická republika. V regióne východnej a južnej Afriky je pre Sudán určených 9 miliónov eur, pre Južný Sudán 6 miliónov, pre Etiópiu 10 miliónov a pre Somálsko tiež 10 miliónov. Na Blízkom východe Európska únia pomôže Jemenu sumou 35 miliónov eur, Sýrii čiastkou 15 miliónov a Libanonu sumou 5 miliónov. Na pomoc Afganistanu Európska únia vyčlenila 75 miliónov a na pomoc Venezuele 30 miliónov eur.

13:28 Výcviková misia pre ukrajinských vojakov, ktorú sa dnes chystajú spustiť zástupcovia členských krajín Európskej únie, sa začne do niekoľkých týždňov. Pri príchode na rokovanie ministrov zahraničia v Bruseli to uviedol šéf úniovej diplomacie Josep Borrell.

Ministri dnes odsúhlasia začatie tréningovej misie asi dva a pol mesiaca po tom, čo Borrell predložil prvotný návrh na rokovanie v Prahe. Misia na podporu ukrajinskej armády podľa neho bola pripravená v rekordnom čase. „Bude spustená a bude funkčná za niekoľko týždňov,“ povedal Borrell novinárom.

Výcvik až 15 000 Ukrajincov sa bude odohrávať v Poľsku, prispievať k nemu zrejme bude aj mnoho ďalších členských štátov EÚ. Borrell uviedol, že mnoho krajín je ochotných sa do projektu zapojiť. Ktoré to sú, zatiaľ nie je úplne jasné.

Únia svoju výcvikovú operáciu spúšťa po takmer deviatich mesiacoch vojny v momente, keď si Kyjev pripísal ďalší úspech v podobe vytlačenia ruských okupantov z mesta Cherson. Borrell tento vývoj označil za veľmi dobrú správu a odmietol špekulácie o tom, že by Západ mohol Ukrajinu tlačiť do vyjednávania s Moskvou. „Ukrajina sa rozhodne, čo urobiť. Našou povinnosťou je podporovať ju," uviedol.

13:18 Najväčší nárast záujmu firmy zaznamenali po tom, čo ruský prezident Vladimír Putin 21. septembra vyhlásil v Rusku čiastočnú mobilizáciu.

Mariupol, Ukrajina, kryt, vojna Čítajte viac Po začiatku Putinovej invázie v Rusku prudko stúpol dopyt po súkromných bunkroch

13:05 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil stiahnutie ruskej armády z Chersonu na juhu Ukrajiny ako „začiatok konca vojny“. Uviedol to počas návštevy znovuzískaného mes­ta.

Zelenskyj povedal, že „silná ukrajinská armáda“ vytrvalo získava späť územia, ktoré Rusko obsadilo počas invázie na Ukrajinu. Zároveň priznal, že toto úsilie sprevádzajú aj ťažkosti a veľké ľudské obete.

Ukrajinský prezident na hlavnom námestí Chersonu odovzdal medaily vojakom. „Ideme vpred… Sme pripravení na mier, mier pre celú našu krajinu,“ povedal vojakom a obyvateľom mesta, napísala agentúra Reuters.

Zelenskyj zároveň poďakoval Severoatlantickej aliancii a ďalším spojencom za pokračujúcu podporu v boji proti ruskej agresii. Vyzdvihol najmä dodanie raketových systémov z USA, ktoré podľa jeho slov urobili v bojoch „veľký rozdiel“.

12:27 Nemecký kancelár Olaf Scholz uviedol, že na nadchádzajúcom summite zoskupenia G20 v Indonézii bude náročné dosiahnuť spoločné stanovisko k svetovým problémom a vojne na Ukrajine.

„Veľmi tvrdo pracujeme na tom, aby sme zaujali nielen jasné a dôležité stanoviská o všetkých otázkach, ktoré ovplyvňujú svet… ale aj o otázkach mieru a dôsledku ruskej agresie na Ukrajine,“ povedal Scholz na tlačovej konferencii v Singapure.

Dodal, že to bude náročná úloha, ktorá lídrom 20 najsilnejších ekonomík sveta počas summitu na indonézskom ostrove Bali „zaberie veľa času a úsilia“.

11:54 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil mesto Cherson na juhu Ukrajiny, ktoré opätovne ovládla ukrajinská armáda. V piatok sa z Chersonu na rozkaz ruského ministerstva obrany stiahli okupačné vojská. Cherson je hlavným mestom jedného zo štyroch ukrajinských administratívnych území, ktoré pred mesiacom Rusko nelegálne anektovalo. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok na otázku o návšteve ukrajinského prezidenta v Chersone zareagoval slovami, že „toto územie je stále súčasťou Ruskej federácie“.

Zelenskyj v nedeľu v pravidelnom večernom príhovore uviedol, že ukrajinská armáda našla v Chersone dôkazy o ďalších vojnových zločinoch ruských okupantov.

Zároveň obyvateľov mesta požiadal, aby nezabúdali, že situácia je stále veľmi nebezpečná. Dodal, že v oblasti sa snažia rýchlo obnoviť kritickú infraštruktúru, ktorú zničili ruskí vojaci, vrátane dodávok vody a elektriny, internetového spojenia či dopravy.

11:36 Súd v ukrajinskom Dnipre poslal na 12 rokov do väzenia muža zo separatistickej Doneckej ľudovej republiky, ktorý tento rok na jar po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu z tanku ostreľoval obytné domy v Mariupole. Informuje o tom internetový portál Ukrajinska pravda. Podľa súdu sa muž dopustil vlastizrady a bol členom nepovolenej ozbrojenej skupiny.

Muž pôvodom z Donecku s prezývkou Fil bol členom posádky tanku T72, ktorý vypálil najmenej dvadsať striel na výškové domy v Mariupole. Ten ruská armáda a jednotky separatistických proruských republík ovládli v máji.

Ukrajinskí vojaci Fila zajali koncom apríla neďaleko dediny Rivnopil na juhozápade Doneckej oblasti. Ukrajinská pravda píše, že počas vyšetrovania sa ukázalo, že má za sebou „dlhú kariéru“ v ozbrojených skupinách Doneckej ľudovej republiky (DNR). Pripojil sa k nim hneď v roku 2014, keď tento región podporovaný Moskvou vyhlásil nezávislosť na Ukrajine. Pracoval aj u finančnej polície DNR. Potom, čo Rusko tento rok 24. februára vojensky napadlo na Ukrajinu, pôsobil v radoch ruskej armády.

11:00 Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov bol po prílete na summit skupiny veľkých svetových ekonomík G20 prevezený do nemocnice.

Sergej Lavrov Čítajte viac Lavrova mali po prílete na summit G20 hospitalizovať. Vrchol fake news, reagovala Moskva

10:42 V dôsledku nastupujúcej zimy nastanú zmeny v konflikte na Ukrajine. Bude sa podnikať menej útokov a vytvorí sa väčší počet obranných frontových línií. Uviedlo to britské ministerstvo obrany vo svojej pravidelnej správe o situácii na Ukrajine.

Zmeny v spojitosti s denným svetlom, teplotou a počasím budú podľa ministerstva pre bojujúcich vojakov predstavovať „jedinečné výzvy“. Denné svetlo sa zredukuje na menej ako deväť hodín denne v porovnaní s 15 až 16 hodinami počas vrcholného leta. „Výsledkom toho bude menej útokov a viac statických obranných frontov,“ uvádza britský rezort.

Pokles teploty podľa ministerstva zrejme u jednotiek, ktorým chýba dostačujúce zimné oblečenie a vhodné ubytovanie, povedie k nárastu počtu zranení spôsobených chladom a vlhkom.

V dôsledku zimy sa tiež o takmer polovicu skráti tzv. zlatá, hodina (golden hour) – časové okno, počas ktorého sa zachraňujú vážne ranení vojaci. V dôsledku toho narastie riziko stretu s nepriateľom, uvádza rezort obrany.

„Nárast výskytu dažďových zrážok, rýchlosti vetra alebo sneženia bude predstavovať ďalšie výzvy pre už aj tak nízku morálku ruských vojakov… Nácvik základných zručností ako čistenie zbraní musí byť prispôsobený týmto podmienkam, čím sa zvyšuje riziko zlyhávania zbraní,“ uvádza britský rezort obrany.

9:52 Niekoľko zahraničných novinárov, medzi nimi reportéri britskej televízie Sky News a americkej stanice CNN, prišlo na Ukrajine o akreditáciu v súvislosti s reportážami z oslobodeného Chersonu. Píše o tom internetový portál Ukrajinska pravda s odvolaním sa na mimovládnu organizáciu Detektor media a ukrajinský generálny štáb.

Generálny štáb v nedeľu na svojom facebookovom profile uviedol, že „niektorým novinárom, ktorí porušili pravidlá pre pôsobenie médií v oblasti bojových operácií, bolo zrušené povolenie na prácu a ich novinárske preukazy sa považujú za neplatné“. Niektorí novinári podľa neho bez súhlasu príslušných vojenských veliteľov a zástupcov armády pre médiá informovali o dianí v Chersone ešte pred tým, než ukrajinská armáda mesto „stabilizovala“. Generálny štáb neuviedol, pre aké médiá novinári, ktorí prišli o akreditáciu, pracujú.

9:48 Hraničnými priechodmi prešlo v uplynulom týždni od 7. do 13. novembra na Slovensko 17 758 ľudí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo 739 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 18 686 ľudí. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva vnútra SR.

„Ministerstvo vnútra na dennej báze sleduje a vyhodnocuje udalosti týkajúce sa vojny na Ukrajine a jej dosahu na Slovensko. Z hľadiska príchodu a odchodu odídencov z Ukrajiny je situácia dlhodobejšie stabilná bez výrazných zmien,“ uviedol. Predchádzajúci týždeň od 31. októbra do 6. novembra prešlo podľa MV z Ukrajiny do SR 19 079 osôb.

Celkový počet osôb, ktoré vstúpili na územie SR od februárového vypuknutia vojny na Ukrajine, je 957 060. Dočasné útočisko udelili 100 585 ľuďom. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo od 24. februára 731 989 osôb.

7:20 Zastavenie alebo dlhšie spomalenie bojových operácií na Ukrajine je v najbližších mesiacoch veľmi nepravdepodobné. Akýkoľvek pokus o prímerie alebo zastavenie bojov by bol v tomto čase z drvivej väčšiny v prospech Ruska. Vo svojom najnovšom hodnotení to v noci na pondelok uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW), informuje TASR.

Rusko podľa správy v nadchádzajúcich týždňoch zrejme zintenzívni ofenzívne operácie v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Môže tam poslať ďalších mobilizovaných vojakov spolu s jednotkami stiahnutými z Chersonskej oblasti.

Ukrajina pravdepodobne tiež stiahne časť bojových síl z Chersonskej oblasti a nasadí ich v iných častiach krajiny na obranné i protiofenzívne operácie. V tých budú Ukrajinci takmer s určitosťou pokračovať, domnievajú sa americkí analytici.

Obe strany, ktoré teraz bojujú vo veľmi blatistých podmienkach, boje s príchodom mrazov nezastavia, pretože zmrznutý terén bude vhodnejší na mechanizované operácie veľkého rozsahu. Boje sa preto s poklesom teplôt skôr zintenzívnia, než oslabia.

6:20 Vysokoškolskí študenti v samozvanej Doneckej ľudovej republike a Luhanskej ľudovej republike na Ruskom okupovanom východe Ukrajiny už nebudú povolávaní do ruskej vojenskej služby. Predstaviteľ Kremľa to v nedeľu povedal pre štátne médiá, informovala televízia CNN.

Ruský prezident Vladimir Putin vydal pokyn „demobilizovať“ študentov a zorganizovať ich návrat domov, uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pre agentúru RIA Novosti.

Oznámenie sa podľa správy týka študentov, ktorých mobilizovali pred tým, ako Rusko v rozpore s medzinárodným právom anektovalo separatistické republiky Donbasu.

6:11 Spojené štáty uvalia nové sankcie na medzinárodnú sieť jednotlivcov a spoločností, ktoré pracujú na získavaní vojenských technológií pre ruskú vojnu na Ukrajine.

rusko Čítajte viac Žiadne vojenské technológie pre Rusko. USA uvalia ďalšie sankcie

5:45 Ministri zahraničných vecí krajín Európskej únie v pondelok na rokovaní v Bruseli potvrdia začatie spoločnej misie, ktorej cieľom je poskytnúť výcvik asi 15 000 ukrajinských vojakov. Krok prichádza po takmer deviatich mesiacoch vojny na Ukrajine, ktorej vývoj s únijnými šéfmi diplomacie preberie ich ukrajinský náprotivok Dmytro Kuleba. Ďalšími bodmi rokovania sú protiiránske sankcie alebo vzťahy s krajinami západného Balkánu.

Plán zriadiť výcvikovú misiu EÚ pre ukrajinských vojakov oživil šéf únijnej diplomacie Josep Borrell na konci leta. V októbri potom ministri dvadsaťsedmičky schválili konkrétny návrh, ktorý počíta s výcvikom Ukrajincov v Poľsku a Nemecku. Teraz členské krajiny proces dokončia a oficiálne misiu spustia.

Vysokopostavený únijný činiteľ pri piatkovom brífingu pre novinárov poznamenal, že to bude prvýkrát, čo únijná tréningová misia pobeží čisto na území EÚ. Tiež uviedol, že väčšina členských krajín prejavila záujem prispieť k výcviku Ukrajincov, na oficiálne ponuky sa ale ešte čakalo. Misia má trvať približne dva roky a môže byť v prípade ukrajinského záujmu predĺžená.

V Bruseli sa dnes očakáva aj diskusia o tom, či rozšíriť sankčný zoznam iránskych činiteľov a inštitúcií zostavený v reakcii na smrť 22-ročnej Mahsy Amínovej a brutálne potláčanie následných protestov. Rokovania ministrov zahraničia sa dotknú aj viacerých ďalších tém vrátane vzťahov s balkánskymi susedmi, prvým bodom bude raňajky s líderkou bieloruskej opozície Sviatlanou Cichanovskou.

510 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine