Turecko z útoku v Istanbule obviňuje Kurdov, sústrasť od USA zmietli zo stola

Turecký minister vnútra Süleyman Soylu v pondelok obvinil kurdských militantov z výbuchu, pri ktorom v nedeľu v Istanbule prišlo o život najmenej šesť osôb. Polícia podľa ministra zadržala 22 podozrivých vrátane osoby, ktorá bombu nastražila. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

14.11.2022 09:14 , aktualizované: 12:30
Turecko Istanbul výbuch Foto: ,
Ľudia kladú kvety za obete neďelňajšieho bombového útoku v centre Istanbulu v pondelok 14. novembra 2022.
debata (1)

Príkaz na uskutočnenie útoku bol podľa Soyla vydaný v meste Ajn al-Arab (Kobané) na severe Sýrie, kde turecká armáda v posledných rokoch bojuje proti kurdským Ľudovým obranným jednotkám (YPG).

„Vyhodnotili sme, že pokyny na útok prišli z Ajn al-Arab,“ povedal Soylu. Dodal, že osoba, ktorá útočila, prešla do Turecka cez oblasť Afrín na severe Sýrie. Minister tiež pripomenul, že polícia okrem tejto osoby zadržala aj ďalších 21 ľudí. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a jeho viceprezident Fuat Oktay uviedli, že útok mohla vykonať žena.

Výbuch nastal v nedeľu popoludní okolo 16.20 h miestneho času (14.20 h SEČ) na rušnej pešej zóne na Triede nezávislosti (Istiklal Caddesi). Všetkých šesť obetí boli tureckí občania, píše Reuters. Okrem mŕtvych si explózia vyžiadala aj vyše 80 zranených. Prípad polícia vyšetruje ako teroristický čin.

istanbul Čítajte viac Bombový útok v Istanbule: 6 mŕtvych a 81 zranených. Erdogan hovorí o terorizme

Americkú sústrasť odmietli

Prejavy sústrasti zo strany Spojených štátov po útoku Turecko odmietlo. „Americký prejav sústrasti neprijímame. Odmietame ho," povedal v televíznom vysielaní turecký minister vnútra Süleyman Soylu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan často obviňuje Washington z poskytovania zbraní kurdským bojovníkom v severnej Sýrii. Ankara tieto ozbrojené skupiny označuje za teroristov, pripomína AFP.

Turecko od roku 2016 uskutočnilo tri veľké vpády proti YPG v severnej Sýrii a kontroluje rozsiahle oblasti v sýrskom pohraničí. Ankara kurdské milície považuje za ozbrojené krídlo Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorú Turecko, EÚ a USA zaradili na zoznam teroristických organizácií.

PKK od roku 1984 vedie ozbrojený boj za autonómiu a posilnenie práv pre Kurdov v Turecku, ktorý si už vyžiadal desaťtisíce obetí.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Turecko