Lavrova mali po prílete na summit G20 hospitalizovať. Vrchol fake news, reagovala Moskva

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov bol v pondelok po prílete na summit skupiny veľkých svetových ekonomík G20, ktorý sa koná na indonézskom ostrove Bali, prevezený do nemocnice. Podľa guvernéra ostrova Bali však išlo len o prehliadku a šéf ruskej diplomacie sa teší dobrému zdraviu. Nepotvrdili sa tak informácie agentúry AP, podľa ktorých bol Sergej Lavrov hospitalizovaný kvôli problémom so srdcom.

14.11.2022 10:28 , aktualizované: 11:08
Sergej Lavrov Foto:
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
debata (229)

Podľa troch nemenovaných zdrojov z indonézskej vlády a zdravotníctva je šéf ruskej diplomacie v miestnej nemocnici. Dva zo zdrojov ešte skôr uviedli, že jeho zdravotné komplikácie súvisia so srdcom. Osoby, ktoré tieto informácie AP poskytli, nechceli byť menované, pretože o tejto záležitosti nemohli oficiálne hovoriť.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí správu o Lavrovovej hospitalizácii dementovalo. Hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Maria Zacharovová uviedla, že ide o vrchol fake news.

VIDEO: Lavrov na hotelovej izbe, v rozhovore s Máriou Zacharovou hovorí, že špekulácie o jeho zdraví sú politickou hrou.

Video

“Sergej Viktorovič a ja sa pozeráme – a nemôžeme uveriť vlastným očiam, ukazujú, že je hospitalizovaný. Toto je, samozrejme, vysoká pilotáž falzifikátov,” uviedla predstaviteľka Lavrovovho ministerstva Maria Zacharovová na sieti Telegram. „Počkajte si na svetovú exkluzivitu,“ uviedla, zrejme s narážkou na video s Lavrovom, ktoré neskôr ruská strana publikovala. Lavrov je v ňom zobrazený na svojej hotelovej izbe na Bali kde tvrdí, že ide o politické hry Západu.

Hovorkyňa na sociálnej sieti Telegram uviedla, že o hospitalizácii sa dozvedela, keď spolu s Lavrovom sledovala správy.

Indonézia na summit G20 pozvala ruského prezidenta Vladimíra Putina a odmietla toto pozvanie stiahnuť, hoci na to po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vyzývalo množstvo západných krajín. Rusko na poslednú chvíľu oznámilo, že miesto Putina bude krajinu na summite zastupovať minister zahraničia Sergej Lavrov.

Vladimir Putin Čítajte viac Putin na summit G20 nepríde pre obavy z atentátu, tvrdí jeho exporadca

© Autorské práva vyhradené

229 debata chyba
Viac na túto tému: #Sergej Lavrov #Bali #summit G20