Rokovali tri hodiny. Si varoval Bidena: Taiwan je červená čiara

Prezidenti Spojených štátov a Číny, Joe Biden a Si Ťin-pching, využili samit krajín G20 v Indonézii na osobné stretnutie. Bola to ich prvá schôdzka od momentu, ako Biden nastúpil do prezidentskej funkcie v Bielom dome pred takmer dvomi rokmi. Cieľom stretnutia, ktoré trvalo tri hodiny, bolo „prekonať“ rozdiely medzi týmito superveľmocami v čase narastajúceho ekonomického a bezpečnostného napätia.

14.11.2022 11:29 , aktualizované: 17:52
Joe Biden / Si Ťin-pching / Foto: ,
Americký prezident Joe Biden (vpravo) a čínsky prezident Si Ťin-pching počas stretnutia v rámci summitu skupiny G20 na Bali v Indonézii 14. november 2022
debata (7)

„Ako vodcovia našich dvoch krajín zdieľame zodpovednosť ukázať, že Čína a Spojené štáty dokážu zvládnuť naše rozdiely, zabrániť tomu, aby sa konkurencia stala takmer konfliktom, a nájsť spôsoby, ako spolupracovať na naliehavých globálnych problémoch, ktoré si vyžadujú našu vzájomnú spoluprácu,“ povedal Biden na úvod niekoľkohodinového stretnutia.

Si Ťin-pching povedal, že dúfa, že spolu s Bidenom „vytýčia správny kurz pre vzťahy medzi Čínou a USA“ a že je pripravený na „úprimnú a hĺbkovú výmenu názorov“ s Bidenom.

Podľa šéfa Bieleho domu nie je mnoho nedorozumení vo vzťahoch medzi USA a Čínou. „Len musíme prísť na to, kde sú červené čiary a čo sú najdôležitejšie veci pre každého z nás v nasledujúcich dvoch rokoch,“ povedal Biden.

Čínske stíhacie lietadlo Ťien-16 Čítajte viac Čína k Taiwanu poslala bombardéry. Lavrov kritizuje USA: Militarizujete Áziu

Americký prezident svojmu čínskemu náprotivkovi povedal, že USA nesúhlasia s „nátlakovými a čoraz agresívnejšími krokmi (Číny) voči Taiwanu“, ktoré podľa nich „podkopávajú mier a stabilitu v oblasti Taiwanského prielivu aj v širšej oblasti“. Čínsky prezident naopak varoval Spojené štáty pred prekročením „červenej čiary“, ktorú Peking vníma v súvislosti s Taiwanom.

„Otázka Taiwanu je v samom jadre záujmov Číny, je základom politických vzťahov medzi Čínou a USA a prvou červenou čiarou, ktorá v čínsko-amerických vzťahoch nesmie byť prekročená,“ povedal údajne Si Bidenovi počas trojhodinového rozhovoru, ako o tom informovala agentúra Sinchua.

KĽDR? Čína eskaláciu nechce

Biden po stretnutí tiež v súvislosti s nedávnou sériou severokórejských raketových skúšok uviedol, že Čína nechce, aby KĽDR ďalej eskalovala napätie v oblasti. „Som presvedčený, že Čína nechce, aby Severná Kórea ďalej eskalovala situáciu," povedal Biden. Zároveň varoval KĽDR, že v prípade ďalších provokácií či prípadnej jadrovej skúšky posilnia Spojené štáty svoje vojenské kapacity v oblasti.

Ako Biden neskôr vysvetlil na tlačovej konferencii, Simu povedal, že Peking je povinný pokúsiť sa Pchjongjang odhovoriť od celkovo siedmej jadrovej skúšky. Šéf Bieleho domu však priznal, že nie je si istý, či na to Čína má možnosti. Agentúra Reuters pripomenula, že podľa Južnej Kórey jej severný sused po niekoľkoročnej prestávke v jadrových skúškach dokončil prípravy na ďalší test.

KĽDR, Kim Čong-un Čítajte viac Ako si vlastne chudobná KĽDR môže dovoliť toľko raketových testov?

Juhokórejská agentúra Jonhap si vo vyhlásení Bieleho domu po rokovaní Bidena a Siho všimla výzvu Spojených štátov voči „všetkým členom svetového spoločenstva“, aby povzbudili KĽDR k „zodpovednému správaniu sa“. Biden zároveň potvrdil „neochvejný záväzok Spojených štátov brániť svojich spojencov v indicko-tichomorskom priestore“.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Si Ťin-pching #summit G20