Putin obnovil titul známy zo ZSSR, odteraz má Kadyrov za ženu Matku-hrdinku

Ruský prezident Vladimir Putin prvýkrát udelil čestný titul Matka-hrdinka. Dostala ho okrem iného manželka vodcu autonómneho Čečenska Medni Kadyrovová.

14.11.2022 16:06
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (44)

Oznámil to v pondelok na svojom webe denník Kommersant s odvolaním sa na príslušný prezidentov dektrét. Titulom sú oceňované ženy, ktoré porodili a vychovali desať a viac detí. Ramzan Kadyrov predvlani tvrdil, že má 14 detí.

Kadyrov tak urobil pri príležitosti zaradenia svojich dvoch dcér – spolu s čečenským vodcom a jeho ženou – na sankčný zoznam Spojených štátov. „Čečenská rodina je silnejšia ako vaše sankcie!“ zareagoval. „Mimochodom, okrem dvoch najstarších dcér mám ešte 12 detí! Pokojne aj ich zaraďte do sankčných zoznamov,“ dodal.

Titul Matka-hrdinka zriadil Putin v polovici augusta. Jeho udelenie sprevádza peňažná odmena vo výške jedného milióna rubľov (takmer 16-tisíc eur).

Titul a rád Matka-hrdinka sa začali pôvodne udeľovať v roku 1944, kedy sa Sovietsky zväz stretával s úbytkom obyvateľstva počas vojny. Po rozpade ZSSR sa toto vyznamenanie prestalo udeľovať. Titul zaručoval vyznamenaným matkám mnohých detí treba právo predbiehať v radoch.

V polovici minulej dekády sa dostal do ruského parlamentu návrh zákona, ktorého autorky navrhovali vylepšiť demografické trendy titulom aj odmenou vo výške piatich miliónov rubľov, čo vtedy v prepočte predstavovalo 90-tisíc eur.

O rok skôr ale vláda obdobný návrh odmietla s vysvetlením, že to by bolo pre štátny rozpočet príliš nákladné. Neuspela ani ďalšia predloha, aj keď navrhovatelia argumentovali, že vyplácať miliónové odmeny zaslúžilým matkám vyjde štát oveľa lacnejšie, než financovať detské domovy a sirotincov. Desiatka sirôt vraj za desať rokov spotrebuje zo štátnej kasy skoro trojnásobok navrhovanej odmeny pre matku-hrdinku.

Sovietsky poriadok Matka-hrdinka sa prvýkrát udeľoval na jeseň roku 1944. Toto vyznamenanie malo vyzdvihnúť význam výchovy nového pokolenia budovateľov svetlých zajtrajškov v situácii, keď milióny mužov padli vo vojne a počet obyvateľov dramaticky klesol. Do novembra 1991, keď sa rád udeľoval naposledy, bolo ocenených viac ako 430-tisíc sovietskych žien – a vraj aj jeden muž, ktorý sám vychoval 12 adoptovaných detí. Titul v niektorých stredoázijských postsovietskych republikách pretrval dodnes.

Russia Putin Čítajte viac Návrat do čias sovietskych: Ruských žiakov opäť čaká povinný vojenský výcvik
44 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Ramzan Kadyrov #Sovietsky zväz