Česi zvažujú, že by sa uchádzali o usporiadanie klimatického summitu OSN v roku 2024

Česko zvažuje, že sa bude uchádzať o usporiadanie klimatického summitu OSN v roku 2024. Uviedol to v pondelok námestník českého ministra životného prostredia Jan Dusík pre agentúru Reuters. Vyjadril sa tak počas práve prebiehajúceho klimatického summitu OSN (COP27) v egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch.

14.11.2022 23:59
Egypt, COP27, summit klimatický Foto: ,
Nápis na budove počas Klimatickej konferencie OSN COP 27 v egyptskom Šarm aš-Šajchu v utorok 8. novembra 2022.
debata (3)

„Pri zvažovaní možného usporiadania (tohto summitu) berieme do úvahy jednak logistické aj finančné výzvy hostiteľskej krajiny, ale tiež naše skúsenosti s energetickou transformáciou a dekarbonizáciou,“ uviedol Dusík v písomnom stanovisku pre Reuters.

Česko sa podľa jeho slov dosiaľ nerozhodlo, či takúto ponuku aj oficiálne predloží, pričom zváži aj to, že by sa o hosťovanie summitu uchádzalo spoločne s inou východoeurópskou krajinou.

Reuters pripomína, že ochotu usporiadať klimatický summit OSN v roku 2024 (COP29) pritom minulý týždeň už prejavilo Bulharsko.

Dusík teraz povedal, že záujem o hosťovanie či spoluhosťovanie summitu prejavilo viacero krajín z tohto regiónu.

Klimatické summity OSN každoročne prilákajú tisíce delegátov z takmer všetkých krajín sveta. Rokujú na nich o spoločnom úsilí na odvrátenie katastrofálnych dôsledkov klimatických zmien a hovoria tiež o pokroku, ktorý dosiaľ v tejto veci dosiahli.

Usporiadanie klimatického summitu má potenciál hostiteľskej krajine priniesť medzinárodnú prestíž, ako aj zvýšiť príjem z turizmu. Môže však prinášať aj finančné či logistické problémy alebo intenzívny tlak zo strany médií, približuje Reuters.

V poradí 27. Konferencia zmluvných strán (COP) Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy (UNFCCC) sa začala v Šarm aš-Šajchu v pondelok a potrvá do 18. novembra. Budúcoročný klimatický summit OSN (čiže COP28) sa má konať v Dubaji.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #klimatický summit OSN