265. deň: Odplata za Zelenského prejav? Rusi opäť masívne udreli na Ukrajinu

Rusko pri novej vlne vzdušných útokov, ktoré sú mohutnejšie, ako tie z 10. októbra, vypálilo 100 striel na mestá a energetickú infraštruktúru po celej Ukrajine. Energetická situácia v krajine je kritická. Na Poľsko dopadli dve rakety, podľa poľských médií ruské. Rusko to odmieta a hovorí o provokácii.

15.11.2022 06:15 , aktualizované: 22:58
kyjev Foto:
Poškodená budova po ruskom ostreľovaní Kyjeva na Ukrajine, utorok 15. novembra 2022.
debata (1110)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 265. deň
  • Rusko bombarduje Ukrajinu, rakety dopadli aj na Kyjev
  • Do Poľska dopadli dve rakety a zabili dvoch ľudí
  • Cieľom sa stali objekty kritickej infraštruktúry
  • Rusi vypálili údajne až sto rakiet s plochou dráhou letu
  • Ukrajinská armáda odrazila na Donbase ďalších desať ruských útokov
  • Rusi údajne zničili prvú slovenskú húfnicu Zuzana 2
  • Ukrajina v bitke o Pavlivku prišla o 1 400 vojakov, tvrdia Rusi
  • Kyjev tvrdí, že Rusi uniesli vyše 11-tisíc ukrajinských detí

VIDEO: Na zničenom Antonivskom moste veje ukrajinská vlajka.

Video
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas...
Obyvatelia oslobodeného Chersonu počas návštevy...
+10Obyvatelia oslobodeného Chersonu počas návštevy...

22:46 Poľskú dedinu neďaleko hraníc s Ukrajinou zasiahli podľa poľských médií dve ruské rakety. Poľsko zvýšilo pohotovosť svojich vojenských jednotiek a vedie konzultácie so Severoatlantickou alianciou. NATO aj Biely dom situáciu pozorne sledujú a snažia sa preveriť informácie.

poľsko, ostreľovanie, ukrajina Čítajte viac Raketa, ktorá dopadla do Poľska, zabila dvoch ľudí. Varšava zvyšuje pohotovosť vojenských jednotiek Mateusz Morawiecki Čítajte viac Dopad rakiet do Poľska preveruje NATO. Rusi hovoria o úmyselnej provokácii

22:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorkovom videoprejave obvinil Rusko z vypálenia rakiet na Poľsko, ktoré je členskou krajinou NATO. Tento zatiaľ nepotvrdený čin nazval „veľmi výraznou eskaláciou“ konfliktu.

Zelenskyj v reakcii na explóziu v poľskej obci ležiacej pri hraniciach s Ukrajinou, z ktorého je podozrivé Rusko, vyhlásil, že v minulosti opakovane upozorňoval, že násilné činy Moskvy nie sú obmedzené na Ukrajinu.

„Teror sa neobmedzuje len vo vnútri našich štátnych hraníc. Ruské rakety zasiahli Poľsko… Útočili raketami na územie NATO,“ konštatoval. „Toto je ruský raketový útok na kolektívnu bezpečnosť! Je to veľmi výrazná eskalácia. Musíme konať,“ vyhlásil Zelenskyj.

Prezident Ukrajiny okrem toho zdôraznil podporu Poľsku, ktoré od začiatku vojny vo februári prijalo milióny ukrajinských utečencov.

VIDEO: Ruské rakety dopadli do Poľska – prvé zábery.

Video

21:00 Šéf Kremľa Vladimir Putin udelil čestný titul dvom okupovaným ukrajinským mestám – Melitopolu a Mariupolu. Vo svojich dekrétoch ich vyhlásil za „mestá vojenskej slávy“.

Informovala o tom v utorok spravodajská stanica BBC s tým, že ide o štatút pripomínajúci titul „hrdinských miest“ z čias Sovietskeho zväzu.

Takýmto označením sa za sovietskych čias honorovali mestá, ktoré zohrali významnú úlohu v boji proti nacistickému Nemecku. Tento štatút im okrem prestíže poskytoval aj určité privilégia, ako napríklad prísun spotrebného tovaru, ktorého bolo inde nedostatok.

20:30 Poslanecká snemovňa Parlamentu ČR prijala v utorok uznesenie, v ktorom súčasný režim v Rusku označila za teroristický.

„Ruský režim je teroristický. Odhlasované v pléne Poslaneckej snemovne. Ďakujem všetkým poslancom a poslankyniam, ktorí toto uznesenie podporili,“ napísala predsedníčka Snemovne Markéta Pekarová Adamová na sociálnej sieti Twitter.

Príslušný návrh v pléne Snemovne predstavila podľa servera Novinky.cz poslankyňa hnutia STAN Barbora Urbanová. „Ruská federácia absolútne nerešpektuje základné práva osôb, útočí na kľúčovú infraštruktúru, civilné objekty a snaží sa tým zastrašiť ukrajinských občanov a narušiť zvrchovanosť štátu,“ vyhlásila poslankyňa. Dodala, že tento ruský postup zodpovedá teroristickým metódam.

20:15 Ruské raketové útoky v utorok zasiahli aj Poľsko, ktoré je členskou krajinou NATO, a usmrtili dve osoby. Uviedol to vysokopostavený predstaviteľ amerických tajných služieb.

poľsko, ostreľovanie, ukrajina Čítajte viac Raketa, ktorá dopadla do Poľska, zabila dvoch ľudí. Varšava zvyšuje pohotovosť vojenských jednotiek

20:00 Maďarské veľvyslanectvo v Kyjeve pokračuje vo svojej činnosti aj po tom, čo Rusko podniklo ďalšie masívne raketové útoky zamerané voči ukrajinskej energetickej infraštruktúre, uviedol maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

„Bohužiaľ, vojna (na Ukrajine) neutícha,“ povedal šéf diplomacie a dodal, že telefonoval s maďarským veľvyslancom v Kyjeve Istvánom Íjgyártóom, podľa ktorého v Kyjeve bolo počuť po vyhlásení leteckého poplachu tri výbuchy.

19:30 Organizácia NetBlocks, ktorá monitoruje kybernetickú bezpečnosť a pripojenie do internetu po celom svete, informovala, že na Ukrajine v utorok podvečer „konektivita dosahovala 67 percent predchádzajúcej úrovne“. NetBlocks dáva tieto výpadky do súvislosti s „jedným z dosiaľ najintenzívnejších ruských raketových útokov“.

19:15 Viac ako sedem miliónov ukrajinských domácností je po dnešných rozsiahlych ruských útokoch na ukrajinské mestá a energetickú infraštruktúru bez elektriny, oznámil podľa agentúry Ukrinform zástupca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko. Údery poškodili 15 energetických zariadení, výpadky prúdu sa týkajú takmer 20 oblastí vrátane metropoly Kyjeva.

18:50 „Mnoho moldavských obcí postihol blackout," napísala agentúra Moldpress o následkoch ruského bombardovania ukrajinskej energetickej sústavy, ktoré zasiahlo aj Moldavsko.

Minister infraštruktúry a regionálneho rozvoja Andrei Spinu upozornil, že prerušené elektrické vedenie „nebolo poškodené, ale v rámci bezpečnostných opatrení bolo automaticky odpojené“. Dodal, že spoločnosť Moldelectrica pracuje na obnovení dodávok elektriny, o čom budú občania vyrozumení.

„Každá bomba padajúca na Ukrajinu zasahuje aj Moldavsko a náš ľud,“ napísal na twitteri po výpadku elektriny v niektorých moldavských regiónoch minister zahraničia Nicolae Popescu. „Vyzývame Rusko, nech prestane s ničením,“ dodal.

18:28 Spojené štáty odsúdili najnovšie raketové útoky ruských síl na ukrajinské mestá. „Tieto ruské útoky ešte viac prehĺbia obavy medzi členmi skupiny G20, čo sa týka destabilizačných následkov vojny Putina," vyhlásil poradca prezidenta USA pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.

Kyjev vyzval lídrov G20, ktorí zasadajú na samite na indonézskom ostrove Bali, aby rozhodne reagovali na utorkovú vlnu raketových útokov. „Rusko útočí na mierumilovné ukrajinské mestá smrtiacimi raketami. Zasahuje bytové domy a zariadenia energetickej infraštruktúry," napísal na sociálnej sieti Twitter ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba s tým, že sa teší na rozhodnú reakciu zo strany skupiny G20. „Postavte sa na stranu ľudí, nie vojnových zločincov,“ apeloval.

18:20 Pri ostreľovaní mesta Šebekino ležiaceho v Belgorodskej oblasti na západe Ruska dvaja ľudia prišli o život a traja utrpeli zranenie. O obetiach informoval gubernátor tohto regiónu Vjačeslav Gladkov. Agentúra TASS uviedla, že na mesto zaútočila ukrajinská armáda. Ukrajina sa k útokom za svojou východnou hranicou oficiálne nevyjadruje.

„Na miesto sa vydali zdravotnícke záchranné tímy," uviedol Gladkov na telegrame. Ďalšie podrobnosti k následkom útoku nezverejnil. Šebekino leží iba niekoľko kilometrov od hraníc s Ukrajinou.

Belgorod je jednou z ruských oblastí, ktoré od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zažívajú explózie objektov, ako sú sklady pohonných hmôt a zbraní. Šebekino sa terčom ostreľovania stalo naposledy 22. októbra, dvaja ľudia vtedy zomreli, 11 ďalších utrpelo zranenie. Vzhľadom na neistú bezpečnostnú situáciu v ruských regiónoch pri hraniciach s Ukrajinou sa časť obyvateľov presťahovala do Moskovskej a Tulskej oblasti.

18:04 Podľa analýzy stanice CNN zasiahli ruské raketové útoky najmenej desiatku miest a okresov na Ukrajine. Ide tak o najväčšie útoky od 10. októbra, keď sa Moskva zamerala na ničenie elektrickej, vodnej a plynovej infraštruktúry po celej Ukrajine.

„Vypálených bolo už okolo 100 rakiet. Okupanti prekročili počet vystrelených rakiet z 10. októbra, keď ich vypálili 84," povedal hovorca vzdušných síl Jurij Ihnat. To, že zámerom Moskvy je útočiť predovšetkým na energetické zariadenia, potvrdil aj ukrajinský minister pre energetiku Herman Haluščenko.

Rakety zasiahli v utorok aj dve bytovky v Pečerskom obvode Kyjeva. Dosiaľ bola hlásená najmenej jedna obeť. Medzi zasiahnutými mestami sú okrem Kyjeva aj Ľvov, Charkov, Žytomyr, Rivne, Kryvyj Rih a tiež Sumská či Poltavská oblasť.

17:45 Moldavsko po ruských raketových útokov na energetickú infraštruktúru Ukrajiny zaznamenalo „rozsiahle výpadky elektrického prúdu po celej krajine“, oznámil moldavský minister infraštruktúry Andrei Spinu.

„Následkom ruského bombardovania ukrajinského energetického systému počas uplynulej hodiny bolo odpojené jedno z vedení zabezpečujúcich dodávky elektriny pre našu krajinu,“ uviedol Spinu.

Ako zdôraznil, „elektrické vedenie nebolo poškodené, ale odpojené v rámci automatického zabezpečovacieho systému“. Dodávateľ elektriny v Moldavsku podľa neho pracuje na obnovení dodávok prúdu.

**17:32 Ukrajinské mesto Ľvov na západe krajiny je z 80 % bez elektrického prúdu, informoval na sociálnych sieťach starosta mesta Andrij Sadovyj.

Prezident Volodymyr Zelenskyj informoval, že Rusi vypálili dnes 85 rakiet. Občanov vyzval, aby zostali v krytoch, pretože sa čaká ďalšia salva bômb.

17:19 Ukrajinské mesto Nová Kachovka, ktoré leží na ľavom brehu rieky Dneper vedľa Kachovskej vodnej elektrárne, opustili pracovníci ruskej okupačnej správy. Informovala o tom samotná správa na sociálnej sieti Telegram a odchod úradníkov odôvodnila údajným neustálym ostreľovaním mesta ukrajinskými silami.

zväčšiť Na satelitnej snímke spoločnosti Maxar... Foto: TASR/AP
Ukrajina, Rusko, Nova Kachovka Na satelitnej snímke spoločnosti Maxar Technologies poškodená časť Kachovskej priehrady.

„Keď ruské vojská na rozkaz opustili pravý breh Chersonskej oblasti, ocitla sa Nová Kachovka pod priamou paľbou veľkorážneho delostrelectva a mínometov ukrajinských ozbrojených síl,“ uviedla správa. Dodala, že okrem úradníkov a pracovníkov štátnych inštitúcií sa z mesta stiahli aj tisíce jeho obyvateľov.

Ruské okupačné úrady už predtým vyzývali obyvateľov na pravom brehu rieky aj na niektorých miestach na opačnom brehu na evakuáciu. Výzvu odôvodňovali obavou, že ukrajinská armáda sa chystá okrem iného na útoky na Kachovskú vodnú elektráreň. Kyjev toto obvinenie poprel a z prípravy útokov na tento energetický objekt naopak obvinil ruské sily.

16:57 Dnešné vzdušné útoky na Ukrajinu sú rozsiahlejšie ako tie z 10. októbra, kedy Ukrajinci zaznamenali 84 raketových útokov, uviedol podľa agentúry Ukrinform hovorca ukrajinských vzdušných síl.

Rusko podľa neho dnes na susednú krajinu vyslalo okolo 100 rakiet. Moskva na začiatku októbra podnikla rozsiahle útoky na ukrajinské mestá a energetickú infraštruktúru, vtedy to bol jeden z najväčších úderov od prvých mesiacov invázie.

Rusko, Ukrajina, energie, Kyjev Čítajte viac Rusko pred zimou ničí ukrajinskú energetiku. Kyjev odstaví trolejbusy, moldavská vláda zasadala potme

16:47 Situácia na Ukrajine je po novej vlne ruských vzdušných úderov na energetickú infraštruktúru kritická, uviedol zástupca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko. Ukrajinskú spoločnosť Ukrenerho podľa neho útoky donútili núdzovo odpojiť časť krajiny od siete. Polovica odberateľov v Kyjeve je bez elektriny, uviedol starosta ukrajinskej metropoly Vitalij Kličko.

Ruský nezávislý spravodajský portál Meduza s odkazom na ukrajinskú armádu informoval, že ruská armáda vypálila na Ukrajinu až stovku rakiet. Šéf vojenskej správy mesta Kryvyj Rih Oleksandr Vilkul uviedol, že Rusi zaútočili strelami s plochou dráhou letu Ch-101.

„Časť mesta je bez elektriny,“ uviedol ľvovský starosta Sadovyj. Obyvateľov vyzval, aby zostali v krytoch. Gubernátor Ľvovskej oblasti Maxym Kozyckyj ohlásil, že útoky ruských síl zasiahli zariadenie kritickej infraštruktúry. V Ľvove evidujú tiež výpadky mobilného signálu.

Starosta Charkova Ihor Terechov na Telegrame oznámil, že ruské útoky zasiahli kritickú infraštruktúru v meste, čo spôsobuje problémy s dodávkami energií. Dodal, že pozastavená bola aj prevádzka metra.

16:40 Po ruskom bombardovaní hlási mnoho ukrajinských miest vrátane Charkova, ale aj Ľvova a Rivne v západnej časti Ukrajiny výpadky prúdu. Ruské sily na mnohých miestach zasiahli objekty kritickej infraštruktúry. Hlásia ich predstavitelia Charkova, Ľvova, Rivne, Žytomyru, Poltavy alebo Sumskej a Chmelnyckej oblasti, zhŕňa spravodajský portál Meduza. V Charkove sa kvôli výpadkom elektriny zastavilo metro a v Kyjeve začali havarijné odstávky prúdu.

Správy o explóziách dnes prišli prakticky z celej Ukrajiny. Na mnohých miestach vrátane Černihivskej a Sumskej oblasti na severe krajiny alebo v Odesskej oblasti na juhu bola aktivovaná protivzdušná obrana. V pohotovosti boli napríklad aj Mykolajivská alebo Záporožská oblasť na juhu, ktorých predstavitelia obyvateľov vyzvali, aby sa kvôli nebezpečenstvu ruských raketových útokov schovali do krytov. „V žiadnom prípade neposielajte fotografie alebo videá zásahov, činnosti síl protivzdušnej obrany alebo rozmiestnenia a presunov vojsk. Raketový útok pokračuje. Zostávajte v krytoch alebo na iných bezpečných miestach,“ apeloval na obyvateľa Černihivskej oblasti predseda tamojšej správy Vjačeslav Čaus. Podobné varovanie vydal šéf vojenskej správy Kryvého Rihu Oleksandr Vilkul, podľa ktorého Rusi zaútočili strelami s plochou dráhou letu Ch-101.

16:14 Starosta Kyjeva Vitalij Kličko informoval o dovedna troch zasiahnutých bytových domoch ruskými raketami. Naprieč Ukrajinou sa už skôr ozvali sirény ohlasujúce ruské rakety, informuje spravodajský portál CNN. Mestská vojenská administratíva v hlavnom meste obyvateľom odporúčala, aby ostali v krytoch. Zostreliť sa podľa nej podarilo štyri rakety.

„Útok na hlavné mesto. Zasiahnuté boli obytné budovy v Pečerskej štvrti. Niekoľko rakiet zostrelila protivzdušná obrana Kyjiva. Medici a záchranári sú na mieste zásahov,“ napísal na komunikačnej platforme Telegram Kličko.

Zástupca šéfa úradu ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko uviedol, že zbrane nepriateľa zasiahli obytné budovy. Obyvateľov tiež upozornil, že nebezpečenstvo nepominulo a majú zostať v krytoch.

Podľa Andrija Jermaka, šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, Rusko raketovým útokom reaguje na Zelenského silný príhovor na samite krajín G20. „Ešte si niekto naozaj myslí, že Kremeľ chce mier? Chce podriadenosť. Teroristi však nakoniec vždy prehrajú,“ napísal na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter.

15:16 Dve obytné budovy v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev zasiahli ruské rakety. Uviedol to starosta Kyjeva Vitalij Kličko vo vyhlásení na sociálnej sieti Telegram.

Kličko spresnil, že útok na Kyjev podľa predbežných informácií zasiahol dve rezidenčné budovy v Pečerskom obvode. Ten sa nachádza severne od prezidentskej administratívy, píše denník The Guardian.

„Nad Kyjevom bolo zostrelených protivzdušnou obranou niekoľko rakiet. Na mieste zásahu sú lekári a záchranári,“ uviedol Kličko. Informácie o obetiach či zranených zatiaľ hlásené neboli. Popoludní sa poplašné sirény varujúce pred leteckými útokmi rozozvučali po celej Ukrajine.

14:50 V Kyjeve a na ďalších miestach Ukrajiny vrátane Černihivskej oblasti na severe sa ozývajú výbuchy, uviedla agentúra Unian. Po celej Ukrajine okrem Ruskom obsadeného Krymu bol dnes popoludní vyhlásený letecký poplach.

V Sumskej oblasti na severe krajiny a v Odesskej oblasti na juhu zafungovala protivzdušná obrana. V pohotovosti sú tiež Mykolajivská alebo Záporožská oblasť na juhu, ktorých predstavitelia obyvateľov vyzvali, aby sa kvôli nebezpečenstvu ruských raketových útokov schovali do krytov. Podobné varovanie vydal šéf vojenskej správy Kryvého Rihu Oleksandr Vilkul, podľa ktorého Rusi útočia strelami s plochou dráhou letu Ch-101.

14:02 Elektrická stanica v časti Chersonskej oblasti, ktorú okupovali Rusi, je po stiahnutí sa vojsk „prakticky zničená“. Uviedol to šéf, Ukrenergo, ktorá je prevádzkovateľom ukrajinskej elektrickej siete, Volodymyr Kudryckyj, informuje spravodajský web CNN.

cherson Čítajte viac Mália sa im práčky a WC misy? Rusi vyrabovali Cherson, ukradli aj zvieratá zo zoo

„Energetické zariadenie, ktoré zásobovalo energiou celý pravý breh Chersonskej oblasti a významnú časť Mykolajivskej oblasti, je prakticky zničené,“ uviedol Kudryckyj na sociálnej sieti Facebook s tým, že „už neexistuje“. Ako uviedol, dva autotransformátory, z ktorých každý má hmotnosť 250 ton, boli vyhodené do vzduchu a rozstrieľané a rozbité sú aj ochranná miestnosť vysielača, kompresorovňa a akumulátorovňa. „Niekoľko hektárov dôsledkov bezmocného hnevu okupantov pred útekom z pravého brehu Chersonskej oblasti. Ohavná horda, ktorá vie len ničiť,“ skonštatoval šéf Ukrenergo.

Spoločnosť podľa Kudryckého urýchlene pracuje na dodávkach elektriny do regiónu z iných častí krajiny. „Úroveň zamínovania je tu veľmi vysoká. Pracujeme opatrne, ale nestrácame ani jednu minútu. Väčšina oslobodenej Chersonskej oblasti je bez elektriny od 6. novembra,“ vysvetlil.

13:18 Podmienky, ktoré kladie Ukrajina v súvislosti s obnovením mierových rokovaní s Ruskom, sú „nereálne“, uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Povedal to v rámci summitu skupiny G20 na Indonézskom ostrove Bali.

„Všetky problémy sú na ukrajinskej strane, ktorá kategoricky odmieta rokovania a predkladá podmienky, ktoré sú zjavne nereálne," povedal Lavrov, ktorý na summit G20 odcestoval namiesto ruského prezidenta Vladimira Putina.

Dodal, že rovnaké stanovisko vyslovil aj počas stretnutia s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Postoj Ruska k rokovaniam o ukončení konfliktu na Ukrajine vysvetlil šéf ruskej diplomacie aj nemeckému kancelárovi Olafovi Scholzovi.

Rokovania o ukončení vojny na Ukrajine sa začali už krátko po začiatku ruskej invázie z 24. februára. Rozhovory medzi Moskvou a Kyjevom však boli na začiatku apríla pozastavené a obe krajiny sa navzájom obviňujú z nedostatku pokroku v rokovaniach.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nedávno uviedol, že Kyjev nebude rokovať s Moskvou, pokiaľ bude prezidentom Vladimir Putin. Zelenskyj preto v októbri podpísal dekrét, ktorým oficiálne vyhlásil vyhliadky na rokovania s Putinom za „nemožné“.

12:41 Pripravenosť ruskej armády podnikať ďalšie útoky v Doneckej oblasti dnes podľa agentúry RIA Novosti ohlásilo ruské ministerstvo obrany. Uviedlo tiež, že v bojoch za tamojšiu dedinu Pavlivku, ktorej ovládnutie ruskými vojskami Moskva oznámila v pondelok, ukrajinská armáda prišla až o 1 400 vojakov, dve lietadlá, vrtuľník a desiatky obrnených vozidiel. Pavlivka mala pred vojnou okolo 2 500 obyvateľov.

Blato Čítajte viac Útok utopený v blate a krvi. Velitelia nás obetovali, sťažujú sa ruskí vojaci

Terčom raketových útokov sa dnes ráno stalo predmestie Záporožie v južnej časti Ukrajiny, povedal podľa agentúry Unian šéf správy Záporožskej oblasti Oleksandr Staruch. Dodal, že podľa prvých správ útok nespôsobil nikomu ujmu na zdraví ani škody. Celkom ruské jednotky za posledný deň vykonali 23 leteckých úderov a 70 útokov z raketových salvových systémov, spresnila ukrajinská armáda.

12:12 Ukrajinská armáda ďalej odráža ruské útoky v Doneckej a Luhanskej oblasti, ktoré spoločne tvoria Donbas, informoval ukrajinský generálny štáb vo svojom pravidelnom hlásení na facebooku.

Na ovládnutie Donbasu sa ruská armáda sústredí od doby, keď na jar vzdala snahy o dobytie Kyjeva. Ukrajinská armáda za posledný deň odrazila až desať útokov, z toho deväť v Doneckej oblasti, napríklad pri Bachmute a Krasnohorivky, a jeden severozápadne od mesta Svätove v Luhanskej oblasti, uviedol generálny štáb ukrajinskej armády.

Ukrajinské jednotky podľa južného operačného velenia zničili ruský raketový systém S-300 a protilietadlový systém Tor-M2. „Celkom naše raketové a delostrelecké jednotky vykonali 50 misií,“ uviedlo velenie, ktoré dnes citoval server Ukrajinská pravda.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu naďalej využíva bieloruskú pozemnú infraštruktúru aj vzdušný priestor, odkiaľ naďalej hrozia dronové aj raketové útoky na Ukrajinu.

11:30 USA skúmajú, či môžu Ukrajine dodať vyspelé bojové drony Gray Eagle, o ktoré má Kyjev dlhodobo záujem, napísala stanica CNN s odvolaním sa na nemenované zdroje. Médiá pôvodne uvádzali, že USA nechcú tieto bezpilotné lietadlá Ukrajine poskytnúť, pretože sa obávajú, že by ich nasadenie jednak mohlo ešte viac vyostriť vojnu na Ukrajine a jednak, že by mohli padnúť aj so svojou pokročilou a tajnou technológiou do ruských rúk.

Gray Eagle MQ-1C Čítajte viac Nebeskí bojovníci pre Ukrajinu sa nekonajú. USA od dodávky cúvli

Americkí odborníci ale teraz skúmajú, či sa na dronoch dajú vykonať modifikácie, ktoré by umožnili ich odovzdanie Ukrajine, uviedla CNN. Ide o úpravy, ktoré majú znížiť potenciálne riziko straty tajných technológií. Pokiaľ sa ale takáto modifikácia nepodarí, je málo pravdepodobné, že sa drony v ukrajinskom arzenáli ocitnú, podotkla stanica.

Bojové bezpilotné lietadlo Gray Eagle MQ-1C je schopné vyvinúť maximálnu rýchlosť 309 kilometrov za hodinu a vo vzduchu vydrží aj cez 30 hodín. Môže niesť až štyri strely Hellfire. Američania drony v minulosti využívali v Iraku a v Afganistane. Dron je dlhý deväť metrov a rozpätie krídel má 17 metrov.

10:57 Nemecko bude na Slovensku opravovať zbrane, ktoré boli použité v bojoch na Ukrajine, aby ich bolo možné znovu nasadiť.

Bachmut / Vojna UA / Čítajte viac Nemecko bude opravovať na Slovensku zbrane pre Ukrajinu

10:41 Čínsky líder Si Ťin-pching počas samitu krajín G20 na indonézskom Bali zopakoval postoj Pekingu, podľa ktorého by sa mali uskutočniť mierové rokovania s cieľom ukončiť vojnu na Ukrajine. Informuje o tom spravodajský portál CNN s odvolaním sa na čínske štátne médiá s tým, že Si však opäť nedokázal odsúdiť konanie Ruska.

„Si zdôraznil, že pozícia Číny v súvislosti s ukrajinskou krízou je jasná a konzistentná, zastávajúca pokoj zbraní, zastavenie vojny a mierové rokovania,“ uvádza sa vo výstupe z bilaterálneho stretnutia čínskeho lídra s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, ktorý publikoval štátny vysielateľ CCTV.

I keď Čína opakovane vyzýva na ukončenie násilností na Ukrajine, odmieta odsúdiť ruskú inváziu. Miesto toho Peking vyzval na uznanie „legitímnych bezpečnostných obáv všetkých strán“ a z konfliktu obvinil Spojené štáty a NATO.

10:22 Potom, čo ukrajinská armáda opäť získala pod svoju kontrolu Cherson, umiestni Rusko svoje vojenské velenie pravdepodobne do Heničeska, novozriadeného ústredia okupovanej oblasti na brehu Azovského mora, uvádza britské ministerstvo obrany. Z územia západne od rieky Dneper sa ruské jednotky takmer určite stiahli už k 12. novembru.

Heničesk je momentálne mimo dostrelu ukrajinských systémov, ktoré v minulosti spôsobili ťažké straty na ruských poľných veliteľských stanovištiach, a je v dobrej pozícii na obranu proti potenciálnym ukrajinským hrozbám zo západu od novo dobytého Chersonu alebo Melitopoľa na severovýchode, domnieva sa britské ministerstvo. Podľa ukrajinskej armády sa Rusi presúvajú smerom do vnútra ľavobrežnej časti Chersonskej oblasti, asi 15 alebo 20 kilometrov od obranných línií na ľavom brehu Dnepra, uviedol portál Ukrajinska pravda s odvolaním sa na vyjadrenie armádnej hovorkyne Nataliju Humenjukovú.

10:02 Rusko po stiahnutí vojakov z časti Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny zrejme posilní svoje vojská na ukrajinskom Donbase. Boje v okolí Bachmutu a Donecku v Doneckej oblasti by tak mohli zintenzívniť, varovali analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

Ruská armáda po posilnení vojsk na Donbase pravdepodobne dosiahne v nadchádzajúcich dňoch alebo týždňoch v tomto regióne obmedzené úspechy, predpovedá ISW vo svojej najnovšej správe o vývoji vojny na Ukrajine. „Tieto úspechy ale budú z operačného hľadiska len ťažko významné," napísali jeho analytici. Na ovládnutie Donbasu sa ruská armáda sústredí od doby, keď na jar vzdala snahy o dobytie Kyjeva. Ukrajinská armáda za posledný deň odrazila až desať útokov, z toho deväť v Doneckej oblasti, napríklad pri Bachmute a Krasnohorivky, a jeden severozápadne od mesta Svätove v Luhanskej oblasti, uviedol dnes generálny štáb ukrajinskej armády.

9:43 Cherson je po ôsmich mesiacoch ruskej okupácie opäť ukrajinský, teraz však čelí humanitárnej katastrofe, tvrdí analytik Bezpečnostného centra Európskej hodnoty David Stulík.

Cherson Čítajte viac Cherson čelí humanitárnej katastrofe. Míny tam budú odstraňovať mesiace

8:59 Ukrajinská armáda za posledný deň odrazila až desať útokov, z toho deväť v Doneckej oblasti, napríklad pri Bachmute a Krasnohorivke, a jeden severozápadne od mesta Svatove v Luhanskej oblasti. Na okupovanom území Luhanskej oblasti hľadá ruská armáda ubytovanie v súkromných domoch pre nových regrútov, informoval ukrajinský generálny štáb vo svojom pravidelnom hlásení.

Ukrajinské jednotky podľa južného operačného velenia zničili ruský raketový systém S-300 a protilietadlový systém Tor-M2. „Celkom naše raketové a delostrelecké jednotky vykonali 50 misií,“ uviedlo velenie, ktoré dnes citoval server Ukrajinská pravda.

6:40 Rusko zničilo „všetku kritickú infraštruktúru“ v častiach Chersonskej oblasti, ktoré v priebehu uplynulého týždňa opätovne ovládli ukrajinské jednotky. Vyhlásil to v noci na utorok ukrajinský minister Volodymyr Zelenskyj. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Pred zimou zničili ruskí okupanti kompletne všetku kritickú infraštruktúru,“ povedal ukrajinský prezident v svojom pravidelnom príhovore po tom, čo v priebehu pondelka navštívil oslobodenú oblastnú metropolu Cherson. Ako dodal, „absolútne všetky významné zariadenia v meste aj v oblasti sú zamínované“.

V Chersone podľa Zelenského „nie je elektrina, nefungujú komunikácie, internet, televízia“, pričom „okupanti všetko zničili sami, zámerne“.

„To je to, čo znamená ruská vlajka – úplnú devastáciu,“ poznamenal Zelenskyj, ktorý zároveň prisľúbil tamojšiemu obyvateľstvu návrat k normálnemu životu.

6:24 Ukrajina hľadá medzinárodnú pomoc pri vrátení tisícok detí, ktoré boli na základe tvrdení Kyjeva unesené do Ruska. Ide o najmenej 11-tisíc detí, ktorých mená sú známe, upozornil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas pravidelného videopríhovoru v noci na utorok. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

„Sú to však len tie (deti), o ktorých vieme. V skutočnosti ich bolo unesených viac,“ podotkol.

Vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta v Kyjeve Andrij Jermak v pondelok v súvislosti s touto otázkou vystúpil na veľkej online konferencii, na ktorej sa zúčastnil aj generálny tajomník OSN António Guterres i veľvyslanci krajín skupiny G20, ktorá sa v súčasnosti stretáva na výročnom summite v Indonézii.

6:15 Ukrajinská armáda nebude pri oslobodzovaní svojej krajiny od ruskej okupácie akceptovať žiadne kompromisy, vyhlásil v pondelok hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Zalužnyj to povedal po telefonickom rozhovore s predsedom Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA Markom Milleym. „Naším cieľom je od ruskej okupácie oslobodiť celé ukrajinské územie,“ napísal Zalužnyj na platforme Telegram a dodal, že na tejto ceste sa nezastavia.

„Ukrajinská armáda nebude akceptovať žiadne vyjednávania, dohody či kompromisné rozhodnutia. Pre rokovania existuje len jediná podmienka: Rusko musí opustiť všetky okupované územia,“ spresnil hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny.

Podľa DPA sa Zalužnyj považuje za osobu, ktorá organizovala úspešný odpor ukrajinskej armády proti ruskej invázii. Jeho najnovšie vyjadrenia sú namierené voči radám jednotlivých západných spojencov Kyjeva, podľa ktorých by Ukrajina nemala vylúčiť riešenie konfliktu prostredníctvom rokovaní.

Ruskí vojaci osem mesiacov po začatí invázie napriek územným stratám stále ovládajú takmer pätinu územia susednej krajiny, dodáva DPA.

6:10 Teraz je čas ukončiť „deštruktívnu“ vojnu, ktorú Rusko vedie na Ukrajine, a zachrániť „tisícky životov“, povedal v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas prejavu na summite skupiny G20 v Indonézii, informovala agentúra AFP.

„Som presvedčený, že teraz je čas, keď deštruktívna vojna Ruska môže byť a musí byť zastavená,“ povedal Zelenskyj, ktorý na schôdzke vystúpil prostredníctvom videolinky. „Zachráni to tisícky životov,“ podotkol.

Má aj plán. Nedôverovať Rusku, netolerovať jeho jadrové hrozby a vykonať úplnú výmenu zajatcov. Vojna by sa podľa neho mala skončiť „spravodlivo“ a na základe Charty OSN a medzinárodného prá­va.

Ukrajinský prezident mal na sebe charakteristické tričko vojenskej zelenej farby a rozprával v ukrajinčine, píše AFP. S prejavom sa obrátil k lídrom vrátane amerického prezidenta Joea Bidena a čínskeho lídra Si Ťin-pchinga. Ruský prezident Vladimir Putin v sále prítomný nebol; na summit poslal ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova.

Zelenskyj v prejave kritizoval „šialené hrozby jadrovými zbraňami, ku ktorým sa uchyľujú ruskí predstavitelia“, pričom poukázal na temnú Putinovu rétoriku, ktorá je podľa neho nepríjemná dokonca aj pre Peking.

„Neexistuje a nemôže existovať žiadne ospravedlnenie pre jadrové vydieranie,“ podotkol, pričom poďakoval skupine „G19“ – vynímajúc Rusko – za to, že to považuje za samozrejmé.

Ukrajinský prezident zároveň vyzval na rozšírenie dohody o vývoze ukrajinského obilia a jej predĺženie na dobu neurčitú – platnosť dohody sprostredkovanej OSN a Tureckom totiž vyprší 19. novembra.

Ukrajina je jedným z popredných svetových producentov obilia a ruská invázia do júla zablokovala 20 miliónov ton obilia v jej prístavoch, pripomína AFP. „Verím tomu, že si naša iniciatíva na vývoz obilia zaslúži predĺženie na dobu neurčitú – bez ohľadu na to, kedy sa vojna skončí,“ povedal Zelenskyj a vyzval, aby sa iniciatíva rozšírila aj na ďalšie ukrajinské prístavy.

Ukrajinský líder tiež obvinil Rusko z pokusu „premeniť chlad na zbraň“ cielenými útokmi na kľúčovú infraštruktúru v ukrajinských mestách pred príchodom zimy. Podporil tiež Spojenými štátmi vedenú iniciatívu na cenový strop na ruský vývoz ropy, aby sa „energetické zdroje nemohli ďalej využívať ako zbrane“.

„Ak sa Rusko snaží pripraviť Ukrajinu, Európu a všetkých spotrebiteľov energie vo svete o predvídateľnosť a cenovú stabilitu, odpoveďou na to by malo byť nútené obmedzenie exportných cien pre Rusko,“ citovala Zelenského agentúra AFP.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine