Cherson čelí humanitárnej katastrofe. Míny tam budú odstraňovať mesiace

Cherson je po ôsmich mesiacoch ruskej okupácie opäť ukrajinský, teraz však čelí humanitárnej katastrofe. Rusi pri ústupe navyše v meste zamínovali mnoho objektov, ich odstránenie potrvá mesiace.

15.11.2022 09:43
Cherson Foto: ,
Ukrajinská vojačka pózuje pri nápise s názvom mesta Cherson 11. novembra 2022
debata (16)

„Odhadujem, že potrvá minimálne do jari, než sa podarí nejakým spôsobom základné funkcie a základné dodávky potrebných surovín a služieb obnoviť,“ uviedol pre portál irozhlas.cz analytik Bezpečnostného centra Európske hodnoty David Stulík, ktorý v minulosti pôsobil na Ukrajine ako diplomat Európskej únie.

Podľa Stulíka obnova mesta nebude určite záležitosťou týždňov, ale skôr mesiacov, pretože infraštruktúra bola cielene ničená. „Rusi za sebou pri ústupe ničili infraštruktúru, vyhodili do vzduchu televíznu vežu, zničili mosty cez rieku Dneper, vybrakovali tamojšie múzeá a knižnice,“ vyratúva Stulík.

„Blíži sa zima, mesto nemá dodávky elektriny, plynu, tepla a ukrajinská vláda sama vyzvala obyvateľov Chersonu, že pokiaľ môžu a majú kam ísť, aby sa evakuovali práve na obdobie zimy,“ doplnil.

Ruská armáda pri ústupe podľa analytika navyše zamínovala v meste množstvo objektov: cez domy, cesty, až po rôzne vládne budovy, takže v meste bude ešte dlhý čas veľmi zložité prežiť.

Podľa analytika sa aj na už dlho oslobodených územiach Ukrajiny stáva, že miestni obyvatelia natrafia na míny, ktoré ich môžu pripraviť o život. „Bude to záležitosť, ktorá potrvá minimálne niekoľko mesiacov, kým sa podarí všetky tieto výbušniny odstrániť,“ uviedol Stulík.

zelenskyj Čítajte viac Zelenskyj ukázal, kto je v Chersone doma

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Cherson