Nemecko bude opravovať na Slovensku zbrane pre Ukrajinu

Slovensko sa významným spôsobom nepriamo zapojí do vojenskej pomoci pre Ukrajinu. Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová oznámila, že jej krajina plánuje zriadiť na slovenskom území stredisko údržby zbraní, ktoré Berlín poskytol Kyjevu. O jej pláne informovala televízna stanica ARD.

15.11.2022 10:58 , aktualizované: 17:50
Bachmut / Vojna UA / Foto: ,
Ukrajinský vojak páli na pozície ruskej armády v meste Bachmut v doneckom regióne, 10. november 2022
debata (42)

Lambrechtová sa konkrétne zmienila o samohybných húfniciach typu Panzerhaubitze 2000 a o raketometoch. Poznamenala, že o vytvorení centra sa už dohodla so slovenskou stranou. „K záležitosti sa vyjadríme v tlačovej správe, keď bude podpísaná dvojstranná dohoda medzi Nemeckom a Slovenskom," reagoval pre Pravdu minister obrany SR Jaroslav Naď.

VIDEO: Zničili nám Rusi prvú Zuzanu? Toto sú zábery poškodenej húfnice

Video

Čo sa týka Panzerhaubitze 2000, Ukrajina získala tieto húfnice nielen z Nemecka, ale aj z Holandska. Je to zbraň nemeckej výroby.

„Panzerhaubitzen 2000 dodané Nemeckom a Holandskom sa v boji viac než osvedčili. Aby Nemecko podporilo Ukrajinu v jej odvážnom boji proti brutálnemu ruskému útoku, poskytne ďalšie štyri samohybné húfnice," oznámilo pred dvomi mesiacmi nemecké ministerstvo obrany s tým, že Ukrajina tak bude mať dovedna 22 kusov Panzerhaubitzen 2000 (vrátane zbrojnej pomoci z Holandska).

VIDEO: Ukrajina: Nemecké zbrane sú super.

Video

Zo vyjadrenia Lambrechtovej vyplýva, že nemeckí odborníci sa budú na Slovensku venovať bežnej technickej údržbe i oprave poškodených nemeckých zbraní, ktoré Ukrajina používa v oslobodzovacom boji proti ruskej armáde.

Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000) je samohybná húfnica vyvinutá spoločnosťami Krauss-Maffei Wegmann a Rheinmetall pre nemeckú armádu.

„V čase svojho vzniku išlo o zrejme najvýkonnejší konvenčný delostrelecký systém v operačnej službe. Pozoruhodná je zvlášť veľmi vysoká rýchlosť streľby: na prvé tri výstrely stačí 10 sekúnd, na 8 výstrelov 60 sekúnd a na 20 výstrelov 3 minúty. Ustálená rýchlosť streľby sa pohybuje okolo 7 výstrelov za minútu v závislosti od zahrievania hlavne. Tento systém bol tiež vybraný do výzbroje talianskej, holandskej a gréckej armády," píše Wikipedia.

Olaf Scholz Čítajte viac Scholz: Nemecko bude Ukrajinu v obrane pred ruskou inváziou ďalej podporovať

Majer: Dohoda o oprave nemeckých zbraní z Ukrajiny je výhodná pre všetkých

Zriadenie nemeckého údržbového strediska na východe Slovenska, zameraného na servis a opravu zbraní použitých na Ukrajine, bude výhodné pre všetky zúčastnené strany. Uviedol to v utorok štátny tajomník Ministerstva obrany SR Marian Majer, informuje spravodajca TASR.

O uzavretí príslušnej dohody predtým v utorok informovala nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová aj slovenský rezort obrany.

„Túto dohodu sme uzavreli v krátkom čase. Iniciatíva vyšla z nemeckej strany, ktorá nás požiadala o možnosť opráv nemeckej techniky darovanej Ukrajine a ktorá bola poškodená. To znamená, že tá technika bude prichádzať na východ Slovenska s tým, že na našom území spoločnými silami, ale hlavne nemeckými odborníkmi bude opravená a poslaná naspäť na Ukrajinu na bojiská,“ vysvetlil Majer po skončení bruselského zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci segment obrana.

Podľa jeho slov ide o záležitosť výhodnú pre všetky strany. Ukrajina získa späť výzbroj, Slovensko ponúknutím priestoru v Michalovciach neprerobí, bude mať nulové alebo minimálne náklady a pre Nemecko zemepisná blízkosť k Ukrajine znižuje celkové náklady celej operácie.

Majer spresnil, že Nemecko by malo zabezpečiť potrebný personál a logistiku, Slovensko je však pripravené zaistiť potreby, ktoré časom vyplynú. „Niektoré veci prediskutujeme v priebehu opráv. Tá zmluva úplne všetky detaily nepokrýva, ale z nášho hľadiska je kľúčové, že poskytujeme priestor, aby tie opravy boli čo najhladšie a najrýchlejšie a aby sa zbrane čo najrýchlejšie dostali späť Ukrajincom,“ povedal Majer.

S opravou poškodenej nemeckej vojenskej techniky by sa malo začať už v priebehu najbližších týždňov. Podstatné bolo zaistiť najskôr potrebnú politickú dohodu a potom riešiť technické a logistické otázky.

Majer v utorok v Bruseli podpísal aj dohodu s Nemeckom o náhrade slovenskej tankovej techniky, čím sa realizuje politická dohoda uzavretá v auguste.

„Dostaneme 15 nemeckých tankov Leopard za 30 vozidiel bojovej pechoty, ktoré v krátkom čase pošleme na Ukrajinu,“ povedal štátny tajomník. Zdôraznil, že Slovensko touto výmenou neutrpí v oblasti vojenských spôsobilostí, lebo v priebehu budúceho roka dostaneme síce menej kusov bojovej techniky, ale modernej a na vyššej úrovni. „Je to dohoda, kde všetky strany sú spokojné,“ skonštatoval Majer.

TASR

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Slovensko #vojna na Ukrajine