Raketa, ktorá dopadla do Poľska, zabila dvoch ľudí. Varšava zvyšuje pohotovosť vojenských jednotiek

Dopad rakety v obci Przewodów v Poľsku, ktorá zabila dvoch ľudí, eskaloval napätie vo vojne na Ukrajine. Poľsko zvyšuje pohotovosť niektorých vojenských jednotiek. V stredu sa na základe článku 4 zmluvy Severoatlantickej aliancie stretnú na žiadosť Poľska veľvyslanci NATO.

15.11.2022 20:01 , aktualizované: 16.11.2022 05:17
debata (1038)

VIDEO: Ruské rakety dopadli do Poľska – prvé zábery.

Video

Podľa nemenovaného vysokopostaveného predstaviteľa amerických tajných služieb na miesto dopadli ruské rakety, napísala už skôr agentúra AP. Spojené štáty uviedli, že tieto správy nemôžu v tejto chvíli potvrdiť. O život prišli dvaja Poliaci. Poľské úrady príčinu explózie zatiaľ verejne neurčili, Rusko správy o svojom zapojení odmietlo. Neskoršie správy, ktoré sa objavili v nočných hodinách, spochybňujú verziu, že ide o raketu vystrelenú z Ruska.

Joe Biden Čítajte viac Biden: Je nepravdepodobné, že raketa, ktorá zasiahla Poľsko, bola odpálená z Ruska

Poľský premiér Mateusz Morawiecki po konzultácii s prezidentom Andrzejom Dudom zvolal mimoriadne rokovanie bezpečnostnej rady štátu. Na stretnutí boli aj ministri obrany, vnútra, spravodlivosti, šéf rezortu zahraničia a minister, ktorý má na starosti tajné služby, ďalej tiež náčelník generálneho štábu a policajný riaditeľ. Agentúra AP napísala, že územie Poľska trafili dve ruské rakety.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg zdôraznil, že je dôležité zistiť fakty, čo v Poľsku spôsobilo „explóziu“, ktoré si vyžiadala obete na životoch.

„Hovoril som s prezidentom Dudom o výbuchu v Poľsku. Vyjadril som sústrasť za straty na životoch,“ napísal Stoltenberg na Twitter. Dodal, že NATO monitoruje situáciu, spojenci sú v tesnom kontakte a vedú spolu konzultácie.

Washington reagoval s vážnym znepokojením, pričom Varšavu ubezpečil o svojej solidarite. „USA budú brániť každý centimeter územia NATO," citovala stanica CNN hovorcu Pentagonu brigádneho generála Pata Rydera. Dodal, že Spojené štáty ešte čakajú na spresňujúce informácie.

Američanom v tom čase chýbalo oficiálne potvrdenie ruského zásahu poľského teritória, ale neoficiálne dali najavo, že došlo k útoku z Ruska: „Ruské rakety preleteli cez hranice s Poľskom, dôsledkom sú dvaja zabití," citovala AP nemenovaného vysokopostaveného predstaviteľa rozviedky USA. Biely dom ani Pentagón však oficiálne útok nepotvrdili a čakajú na informácie od poľskej strany. Tá situáciu konzultovala v rámci NATO. V noci sa objavili informácie, ktoré protiriečia verzii o ruskom útoku. Prezident USA Joe Biden uviedol, že tomu nenasvedčuje ani trajektória strely. Varšave prisľúbil pomoc pri vyšetrovaní.

Mateusz Morawiecki Čítajte viac Dopad rakiet do Poľska preveruje NATO. Rusi hovoria o úmyselnej provokácii

Poľský generál Stanislaw Koziej odporúčal poľskej vláde, aby sa obrátila na NATO so žiadosťou, nech pozdĺž poľsko-ukrajinskej hranice vznikne predsunutá zóna protiraketovej obrany, ktorá by zasahovala aj nad západnú časť Ukrajiny. „Ide o to, aby išlo včas zostreliť rakety letiace k hranici ešte pred ňou,“ uviedol Koziej. Predpokladá, že Rusko nechcelo zaútočiť na územie NATO, ale že používa čoraz menej presné rakety. Generál Mieczyslaw Bieniek povedal, že situácia je vážna, pretože zomreli dvaja ľudia. „Som silne presvedčený o tom, že išlo o zblúdené strely, ktoré dopadli na naše územie,“ uviedol v televízii TVN24. Dodal, že na ukrajinskej strane hranice je dôležitý železničný uzol a že možno ten sa Rusi snažili zasiahnuť.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil Rusko z vypálenia rakiet na Poľsko. Tento čin nazval „veľmi výraznou eskaláciou“ konfliktu.

Zelenskyj vyhlásil, že v minulosti opakovane upozorňoval, že násilné činy Moskvy nie sú obmedzené na Ukrajinu. „Teror sa neobmedzuje len vo vnútri našich štátnych hraníc. Ruské rakety zasiahli Poľsko. Útočili raketami na územie NATO,“ konštatoval. „Toto je ruský raketový útok na kolektívnu bezpečnosť! Je to veľmi výrazná eskalácia. Musíme konať,“ vyhlásil Zelenskyj.

Ruské ministerstvo obrany správy označilo za „úmyselnú provokáciu s cieľom vyhrotiť situáciu“. „Ruské zbrane nezasiahli žiadne ciele v blízkosti ukrajinsko-poľskej hranice,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Severoatlantická aliancia (NATO) sa zaoberá nepotvrdenými správami o dvoch ruských raketách, ktoré v utorok údajne dopadli na územie Poľska, uviedol nemenovaný predstaviteľ NATO s tým, že „NATO v súčasnosti úzko spolupracuje s Varšavou“.

Ruská raketa, ktorá dopadla v Przewodówe na východe Poľska, bola pravdepodobne zostrelená ukrajinskou protivzdušnou obranou. S odvolaním sa na svoje zdroje to uviedol Mariusz Gierszewski, redaktor poľského Radia ZET.

„Moje zdroje v (bezpečnostných) službách tvrdia, že to, čo zasiahlo Przewodów, sú s najväčšou pravdepodobnosťou pozostatky rakety zostrelenej ukrajinskými ozbrojenými silami,“ napísal Gierszewski na sociálnej sieti Twitter.

Agentúra UNIAN v utorok uviedla, že Rusi vystrelili rakety z vojenských lietadiel. Nie je vôbec vylúčené, že skutočným ruským zámerom bolo trafiť územie Poľska.

Britský denník The Guardian píše, že podľa niektorých analytikov malo byť cieľom rakiet ukrajinské mesto Ľvov na západe krajiny. Poľsko nie je priamo zapojené do konfliktu na Ukrajine. Poskytlo prístrešie pre milióny ukrajinských utečencov, pripomína stanica Sky News.

Špecialisti skúmajú záznamy z radarových systémov armády aj pohraničnej stráže.

Rusko masívne zaútočilo počas utorku proti Ukrajine po nedávnom vynútenom stiahnutí svojich síl zo strategicky dôležitého Chersonu. Bolo to prvé väčšie ukrajinské mesto, ktorého sa začiatkom marca ruskí okupanti zmocnili po februárovej invázii. „Rusi odpálili v utorok proti Ukrajine 110 rakiet a nasadili 10 dronov vyrobených v Iráne," citovala agentúra UNIAN z vyhlásenia generálneho štábu ukrajinskej armády. Časť rakiet dopadla v západnej časti Ukrajiny a zmienené dve zasiahli neďaleko vzdialené poľské teritórium.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil utorňajšie ruské útoky za najväčší prejav barbarstva od začiatku invázie. Rakety trafili viacero uzlov ukrajinskej energetickej infraštruktúry, v dôsledku čoho sa veľa civilistov ocitlo bez dodávok elektrickej energie.

Lotyšský minister obrany Artis Pabriks na Twitteri uviedol, že „zločinný ruský režim odpálil rakety, ktoré nielenže mierili na ukrajinských civilistov, ale aj dopadli na územie NATO v Poľsku“. Dodal, že jeho krajina „úplne stojí pri poľských priateľoch a odsudzuje tento zločin“.

Informácie o dopade rakiet na územie Poľska sú znepokojivé a prirodzene vzbudzujú obavy, ale počkajme si na zhodnotenie celej situácie v najbližších hodinách, uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová.

„Dôverujem tomu, že reakcia nás a našich spojencov bude rozvážna, rozumná a primeraná. Vyjadrila som prezidentovi Andrzejovi Dudovi podporu a solidaritu poľskému ľudu,“ uviedla prezidentka v stanovisku.

Ak sa potvrdí, že na územie Poľska dopadli ruské rakety, považujeme to za incident voči členskému štátu NATO, uviedol predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár. „Pevne veríme, že Poľsko bude v tomto prípade reagovať rozvážne a vo všetkých krokoch by malo mať plnú podporu Slovenskej republiky,“ uviedol Kollár.

Premiér SR Eduard Heger vyjadril podporu Poľsku a deklaroval pripravenosť Slovenska byť zodpovedným spojencom. „So znepokojením sledujem aktuálnu situáciu v Poľsku. Kontaktoval som poľského premiéra Mateusza Morawieckeho. Som tiež v intenzívnej komunikácii s ministrom obrany SR Jaroslavom Naďom. Slovensko vyjadruje plnú podporu Poľsku. Sme pripravení byť zodpovedným spojencom,“ uviedol premiér.

Slovenská republika bude stáť pri našich poľských spojencoch. Minister obrany SR Jaroslav Naď nateraz nepredpokladá aktiváciu článku 5 Washingtonskej zmluvy, ktorý hovorí o kolektívnej obrane.

„Nateraz predpokladáme, že Poľsko požiada v zmysle článku 4 Washingtonskej zmluvy konzultácie medzi spojencami, ale nepredpokladáme, že bude požadovať reakciu v zmysle článku 5. Logickým krokom by bola požiadavka na ďalšie posilnenie ochrany spojeneckých krajín na východnom krídle NATO. Slovenská republika bude určite stáť pri našich poľských spojencoch a bude požadovať adekvátne konanie aj zo strany Ruskej federácie tak, aby sa takéto niečo už nikdy neopakovalo,“ uviedol Naď. Zároveň avizoval posilnenie bezpečnosti slovenských hraníc a vzdušného priestoru, pričom zdôraznil dôležitosť členstva v Severoatlantickej aliancii. Verejnosť vyzval na zachovanie pokoja.

Ak Poľsko potvrdí, že rakety zasiahli aj jeho územie, pôjde podľa českého premiéra Petra Fialu o ďalšiu eskaláciu zo strany Ruska. „Dnešné masívne raketové útoky ruskej armády na Ukrajinu jasne ukazujú, že Rusko chce terorizovať jej obyvateľov a krajinu ďalej ničiť,“ napísal český premiér na Twitteri. Dodal, že Česko pevne stojí za Poľskom ako svojím spojencom v EÚ a NATO.

„Vyjadrujeme sústrasť Poľsku, jeho občanom a najmä rodinám a blízkym obetí po výbuchoch v obci Przewodów v Lublinskom vojvodstve neďaleko hraníc s Ukrajinou. Vyjadrujeme tiež plnú podporu a solidaritu Poľsku, nášmu blízkemu susedovi, partnerovi a spojencovi,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie Rastislav Káčer na sociálnej sieti.

Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský vyjadril Poľsku plnú solidaritu. „Dopad ruských rakiet na poľské územie, ktorý stál dva ľudské životy, je dôkazom agresie, kriminálneho násilia a neľudskej brutality putinovského režimu,“ napísal na Twitteri.

Ruské vedenie musí podľa slov Lipavského niesť za násilie zodpovednosť. „Sme pripravení podporiť Poľsko bilaterálne, v NATO aj v EÚ,“ doplnil Lipavský.

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v utorok večer zvolal na úrad vlády schôdzku Rady obrany pre raketový útok na ropovod Družba a pre rakety, ktoré dopadli na územie Poľska.

VIDEO: Zničili nám Rusi prvú Zuzanu? Toto sú zábery poškodenej húfnice
Video
VIDEO: Zásah, útek a zásah. Ruskí okupanti sa neschovajú
Video
VIDEO: Chersončania vítajú ukrajinských vojakov ako osloboditeľov
Video

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #výbuch rakety v Poľsku