Dopad rakiet do Poľska preveruje NATO. Rusi hovoria o úmyselnej provokácii

NATO preveruje informácie o dopade rakiet na poľské územie, Pentagón čaká, čo zistí poľská vláda a Rusko útok odmieta, hovorí o provokácii.

15.11.2022 22:09
Mateusz Morawiecki Foto: ,
Poľský premiér Mateusz Morawiecki
debata (91)

Severoatlantická aliancia preveruje informácie o dopade rakiet na poľské územie a spolupracuje na tom s miestnou vládou a úradmi. Zahraničným agentúram to povedal nemenovaný predstaviteľ NATO. Nepotvrdil teda informáciu médií, že na poľské územie dopadli ruské rakety. Znepokojenie z výbuchov na východe Poľska vyjadrili premiéri a vysokí činitelia viacerých aliančných krajín. V nočných hodinách sa objavili informácie, ktoré spochybňujú, že raketa bola vystrelená z Ruska.

Joe Biden Čítajte viac Biden: Je nepravdepodobné, že raketa, ktorá zasiahla Poľsko, bola odpálená z Ruska

„Preverujeme tieto informácie a postupujeme v úzkej koordinácii s našim spojencom Poľskom,“ povedal nemenovaný predstaviteľ zahraničných agentúr ešte v utorok.

Predstavitelia niektorých členských štátov vyzvali na koordináciu spojencov. Ďalší vyzývajú na objasnenie toho, čo sa v Poľsku naozaj stalo.

VIDEO: Ruské rakety dopadli do Poľska – prvé zábery.

Video

Severoatlantická aliancia sleduje situáciu ohľadom dopadu rakety v Poľsku a vedie konzultácie s členskými štátmi. Uviedol to šéf NATO Jens Stoltenberg po telefonáte s poľským prezidentom Andrzejom Dudom. Dodal, že je dôležité, aby boli všetky fakty overené. Poľsko uviedlo, že zváži rokovania o článku 4 zmluvy NATO. Ten hovorí o tom, že štáty spolu budú konzultovať vždy, keď podľa názoru ktoréhokoľvek z nich bude ohrozená jeho územná celistvosť, politická nezávislosť alebo bezpečnosť.

Rusko: Je to provokácia

Ruské ministerstvo obrany ako „úmyselnú provokáciu“ odmietlo tvrdenia poľských médií o dopade ruských rakiet na poľské územie, uviedla agentúra TASS. Ministerstvo tvrdí, že Rusko neútočilo na ciele blízko ukrajinsko-poľskej hranice a že úlomky z miesta, ktorých snímky zverejnili médiá, nemajú nič spoločné s ruskými zbraňami.

Ruské ministerstvo reagovalo na správy, že pri dopade ruských rakiet v poĹSKEJ dedine, ktorá leží len niekoľko kilometrov od ukrajinskej hranice, prišli o život dvaja ľudia. Poľský premiér Mateusz Morawiecki zvolal mimoriadne zasadnutie vlády.

„Tvrdenia poľských médií a štátnych predstaviteľov o údajnom dopade ‚ruských‘ rakiet pri obci Przewodów sa zdajú byť úmyselnou provokáciou s cieľom vyostriť situáciu. Ruskými zbraňami neboli podniknuté žiadne útoky na ciele pri ukrajinsko-poľskej hranici,“ citovala agentúra vyjadrenie ministerstva.

V ruských prokremeľských kanáloch na sociálnych sieťach a tiež v prokremeľských médiách sa objavilo tvrdenie, že do Poľska mohol dopadnúť úlomok protileteckej rakety S-300, ktoré používa ukrajinská protivzdušná obrana, upozornil server Meduza, pôsobiaci v lotyšskom exile.

Rakety S-300 ale používajú obe strany. Hoci sú určené na zostrelenie vzdušných cieľov, Rusko ich v súčasnej fáze vojny proti Ukrajine používa na ostreľovanie pozemných cieľov, pretože zrejme už vyčerpalo zásoby vhodnejších zbraní. Rakety S-300 sa pri paľbe na pozemné ciele nevyznačujú presnosťou.

Biely dom čaká na informácie z Poľska

Pri výbuchu na východe Poľska neďaleko hraníc s Ukrajinou prišli v utorok popoludní o život dvaja ľudia. Agentúra AP uviedla, že podľa nemenovaného vysokopostaveného predstaviteľa amerických tajných služieb na miesto dopadli ruské rakety. Neskôr v noci sa objavili informácie, že ide o jednu raketu a že nie sú dôkazy, kto ju vystrelil.

Biely dom nemôže potvrdiť správy prichádzajúce z Poľska a spolupracuje s poľskou vládou na získaní viacerých informácií. Uviedla to hovorkyňa Národnej bezpečnostnej rady Adrienne Watsonová po tom, ako sa objavili správy, že ruské rakety v Poľsku zabili dvoch ľudí.

Podobne sa k týmto správam vyjadril tiež Pentagón. Spravodajský web televízie CNN s odvolaním sa na európskeho vojenského činiteľa napísal, že sa americký minister obrany Lloyd Austin neskôr spojí so svojím poľským náprotivkom.

Przewodów Čítajte viac 266 deň: Na Poľsko spadli zrejme dve rakety - ruská i ukrajinská. Podľa Dudu išlo o nehodu Joe Biden Čítajte viac Biden: Je nepravdepodobné, že raketa, ktorá zasiahla Poľsko, bola odpálená z Ruska
91 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #NATO #vojna na Ukrajine