Biden: Je nepravdepodobné, že raketa, ktorá zasiahla Poľsko, bola odpálená z Ruska

Je nepravdepodobné, že raketa, ktorá v utorok zasiahla Poľsko a zabila tam dvoch ľudí, bola odpálená z Ruska. Podľa agentúry AP to povedal americký prezident Joe Biden.

16.11.2022 05:19
debata (237)

Varšave prisľúbil podporu vo vyšetrovaní incidentu. Poľské ministerstvo zahraničných vecí v noci na stredu uviedlo, že v obci na východe Poľska neďaleko hraníc s Ukrajinou dopadla raketa vyrobená v Rusku. Nešpecifikovalo však, kto raketu vystrelil. Moskva svoje zapojenie poprela.

„Existujú predbežné informácie, ktoré to spochybňujú,“ odpovedal Biden novinárom na otázku, či bola raketa vypálená z Ruska. „Vzhľadom na trajektóriu je nepravdepodobné, že by bola vypálená z Ruska, ale uvidíme,“ uviedol šéf Bieleho domu.

K novinárom prehovoril po tom, ako zvolal mimoriadnu schôdzku predstaviteľov krajín G7 a NATO, ktorí sa zúčastňujú na summite G20 v Indonézii. Spojencov podľa svojich slov informoval o svojich skorších rozhovoroch s poľským prezidentom Andrzejom Dudom a šéfom NATO Jensom Stoltenbergom. „Zistíme, čo sa presne stalo,“ uviedol ďalej Biden. „Potom spoločne určíme ďalší postup,“ dodal.

Przewodów Čítajte viac 266 deň: Na Poľsko spadli zrejme dve rakety - ruská i ukrajinská. Podľa Dudu išlo o nehodu

Vrcholní predstavitelia podľa Bidena odsúdili poslednú sériu ruských raketových útokov, ktorými Moskva v utorok opäť zasypala ukrajinské mestá a energetickú infraštruktúru, čo viedlo k rozsiahlym výpadkom v dodávkach prúdu.

Poľský prezident Andrzej Duda bol ohľadom pôvodu strely opatrnejší ako poľské ministerstvo zahraničia a uviedol, že úrady zatiaľ s istotou nevedia, kto ju odpálil ani kde bola vyrobená, poznamenala AP. Uviedol, že bola „s najväčšou pravdepodobnosťou“ vyrobená v Rusku, ale ešte sa to preveruje.

Moskva už skôr svoje zapojenie poprela. Výbuchy sa poľskou obcou ozvali približne v čase, keď ruské invázne sily zasiahli vzdušnými útokmi mesta a energetickú infraštruktúru po celej Ukrajine vrátane jej západnej časti, ktorá hraničí s Poľskom.

Kvôli incidentu sa v stredu majú stretnúť tiež veľvyslanci členských krajín NATO. Varšava podľa Dudu pravdepodobne aktivuje článok 4 Severoatlantickej zmluvy, ktorý znamená konzultácie v prípade ohrozenia niektorej z členských krajín NATO.

237 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Rusko #vojna na Ukrajine #výbuch rakety v Poľsku