Trump je späť v súboji o Biely dom. Oznámil, že bude opäť kandidovať za prezidenta

Bývalý americký prezident Donald Trump oznámil, že sa v roku 2024 bude znovu uchádzať o Biely dom, informovali v noci na stredu svetové agentúry.

16.11.2022 05:33
Voľby 2024, Donald Trump Foto: ,
Donald Trump ohlásil svoju tretiu kandidatúru na post amerického prezidenta.
debata (13)

Niekdajší republikánsky prezident pred tým podal na úradoch dokumenty potrebné pre svoju kandidatúru v prezidentských voľbách. Trump sa tak o úrad bude uchádzať tretíkrát. V posledných prezidentských voľbách prehral s demokratom Joom Bidenom.

„Aby sa Amerika opäť stala veľkou a slávnou, oznamujem dnes večer svoju kandidatúru na prezidenta Spojených štátov,“ vyhlásil Trump pred stovkami priaznivcov vo svojom klube Mar-a-Lago na Floride. Obklopovalo ho podľa agentúry AP vyše 30 amerických vlajok a transparentov s nápisom Make America Great Again (Nech je Amerika zase skvelá), čo bolo Trumpovo volebné heslo z roku 2016.

Vo svojej viac ako hodinovej reči sa Trump venoval okrem iného kritike Bidenovho prezidentstva a vyzdvihnutiu toho, čo označuje za svoje úspechy, podotkla agentúra Reuters. „Pred dvoma rokmi sme boli veľkým národom a čoskoro veľkým národom opäť budeme,“ predniesol Trump. Predložil tiež známe „temné“ témy zo svojej príručky, píše Reuters, podľa ktorej napríklad odsúdil migrantov a vykreslil americké mestá ako zločinom prezlečené „krvavé žumpy“.

Niekdajší republikánsky prezident pred tým svoju kandidatúru formalizoval predložením dokumentov federálnej volebnej komisii, napísala AFP.

Oznámenie sedemdesiatšes­ťročného Trumpa prichádza nedlho po neuspokojivých výsledkoch republikánov v kongresových voľbách a niekdajší šéf Bieleho domu vstupuje do prezidentského volebného súboja v čase politickej zraniteľnosti, píše AP.

Trump podľa agentúry dúfal, že kampaň začne po výraznom víťazstve republikánov, ním podporovaní kandidáti však vo voľbách 8. novembra neuspeli tak, ako médiá aj strana očakávala. Demokrati udržia svoju väčšinu v Senáte, v Snemovni reprezentantov je Republikánska strana na prahu zisku väčšiny.

Donald Trump, ktorý zarobil majetok v realitách, moderoval v televízii a bol spätý aj so súťažami Miss, porazil vo voľbách v roku 2016 demokratku Hillary Clintonovú a 20. januára 2017 sa stal 45. prezidentom Spojených štátov. Jeho funkčné obdobie sprevádzali kontroverzné momenty aj nejednoznačný pohľad samotných Američanov.

V predvlaňajších voľbách prehral s demokratom Joom Bidenom, výsledky ale označoval za zmanipulované a opakovane odmietol uznať porážku. Spoločné zasadnutie oboch komôr Kongresu, ktoré sa zišli 6. januára 2021, aby potvrdili Bidenovo víťazstvo, narušili Trumpovi priaznivci, ktorí na niekoľko hodín ovládli budovu Kapitolu. V dôsledku chaosu pri vpáde výtržníkov do Kongresu zomrelo päť ľudí.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump