266 deň: Na Poľsko spadli zrejme dve rakety - ruská i ukrajinská. Podľa Dudu išlo o nehodu

Na poľský Przewodów v utorok dopadli podľa francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona dve strely. Belgická ministerka obrany uviedla, že išlo o zvyšky ruskej strely a ukrajinská protivzdušná strela. Poľský prezident Andrzej Duda vyjadril presvedčenie, že dopad rakiet bol ojedinelý incident, a nič nenasvedčuje tomu, že by sa mal opakovať. Je nepravdepodobné, že rakety odpálili z Ruska, uviedol prezident USA Joe Biden a odôvodnil to ich trajektóriou.

16.11.2022 05:45 , aktualizované: 23:40
Przewodów Foto: ,
Policajti prezerajú pole pred poľnohospodárskym objektom v obci Przewodów 16. novembra 2022, ktorý zasiahla v utorok podľa poľskej vlády raketa ruskej výroby
debata (861)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 266. deň
  • Na Poľsko spadli zrejme dve rakety – ruská i ukrajinská
  • Podľa Bidena je nepravdepodobné, že raketa bol odpálená z Ruska
  • Ukrajina do 19. februára predĺžila stanné právo a mobilizáciu
  • Slovensko posilnilo v súvislosti s incidentom v Poľsku svoju bezpečnosť
  • Západní lídri vyzvali na dôkladné vyšetrenie incidentu v Poľsku
  • Raketu podľa poľského prezidenta zrejme vystrelili Ukrajinci, malo ísť o nehodu
  • Stoltenberg: Výbuchy v Poľsku neboli zámerným útokom na NATO

VIDEO: Zničili nám Rusi prvú Zuzanu? Toto sú zábery poškodenej húfnice.

Video
Policajti pracujú pred skladom obilia, kde...
Policajti prezerajú pole pred poľnohospodárskym...
+9Policajti kontrolujú vodičom doklady na...

23:30 Gubernátor Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny Maksym Kozyckyj uviedol, že úplná obnova elektrickej siete po utorňajšej masívnej ruskej raketovej paľbe bude trvať až rok. Povedal, že hoci má oblasť elektrinu pre 95 % odberných miest, len 30 % spotrebiteľov môže pre kapacitné limity súčasne používať elektrinu.

Podľa Kozyckého bola oblasť lepšie pripravená na najnovší ruský útok na rozvodnú sieť. Inžinieri boli schopní pracovať pomocou dieselových generátorov a rozvodne v regióne boli vybavené ďalšími ochrannými štítmi.

22:58 Schopnosť Ruska vykonávať špionáž v Európe bola po vypuknutí vojny na Ukrajine tvrdo zasiahnutá „najvýznamnejším strategickým úderom“ v nedávnej histórii. Ako podľa spravodajského webu CNN povedal šéf britskej domácej spravodajskej služby MI5 Ken McCallum, len v Spojenom kráľovstve bolo v ostatných rokoch zamietnutých najmenej 100 žiadostí o diplomatické ví­za.

Podľa McCalluma bolo tento rok z Európy vyhostených 600 ruských predstaviteľov, z ktorých 400 jeho spravodajská služba označila za špiónov. „Pokračovali sme v intenzívnej práci na tom, aby sa Spojené kráľovstvo stalo najtvrdším možným operačným prostredím pre ruské tajné akcie. Po vyhostení 23 ruských špiónov vydávajúcich sa za diplomatov sme v Británii odmietli z dôvodov národnej bezpečnosti viac ako 100 žiadostí o diplomatické víza,“ povedal a dodal, že Londýn bude v nasledujúcich rokoch pripravený na ruské pokusy.

22:45 Ruské útoky na ukrajinskú infraštruktúru predstavujú kampaň plnú teroru a vojnových zločinov. Vyhlásil to v stredu predseda Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA Mark Milley.

Mark Milley Čítajte viac Americký generál Milley: Rusi na Ukrajine zlyhali v každej oblasti

22:30 Poľský veľvyslanec pri NATO Tomasz Szatkowski televízii TVN 24 povedal, že vie o tom, že poľská strana vedie rokovania s Kyjevom ohľadom ukrajinskej účasti na vyšetrovaní na mieste utorkovej explózie v obci vo východnej časti Poľska, kde po zásahu rakety ruskej výroby zahynuli dvaja ľudia, ale ponechá na príslušných úradoch, aby informovali o rozhodnutí v tomto smere.

22:20 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pred novinármi vyhlásil, že Ukrajina vojnu vyhrá, ak prežije nastávajúcu zimu. Rusku podľa Zelenského už totiž dochádzajú zbrane.

Volodymyr Zelenskyj, Izium Čítajte viac Zelenskyj: Ak prežijeme túto zimu, vojnu vyhráme

21:35 Niekoľko európskych predstaviteľov opustilo v stredu sálu na klimatickom summite OSN (COP27) v egyptskom letovisku Šarm-aš-Šajch počas prejavu ruského delegáta.

Štyria európski predstavitelia, z ktorých jeden bol oblečený v modro-žltých farbách ukrajinskej vlajky, opustili plenárnu sieň po tom, čo na pódium vyšiel Ruslan Edelgeriev.

Viac než desiatka demonštrantov následne protestovala proti ruskej invázii na Ukrajinu na začiatku iného podujatia organizovaného ruskou delegáciou v Šarm-aš-Šajchu. Niektorí z nich označili ruských účastníkov diskusie za „vojnových zločincov“.

21:30 Ruská vojna na Ukrajine sa napokon zrejme skončí za rokovacím stolom. V stredajšom rozhovore pre britskú stanicu BBC to povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

„V istej fáze sa táto vojna s najväčšou pravdepodobnosťou skončí za rokovacím stolom. Avšak vieme, že výsledok týchto rokovaní bude úzko spätý s vojenskou silou na bojisku,“ povedal Stoltenberg.

Zdôraznil pritom, že rozhodnutie o tom, kedy sa mierové rokovania začnú, je na Ukrajine.

„Všetci chceme mier a riešenie prostredníctvom rokovaní. Zároveň však musíme chápať, že ak Rusko a prezident (Vladimir) Putin prestanú bojovať a Ukrajina tiež prestane bojovať, bude mier… Ak však prezident (Volodymyr) Zelenskyj a Ukrajina prestanú bojovať, Ukrajina prestane existovať ako suverénny štát,“ vyhlásil generálny tajomník Severoatlantickej aliancie.

Dodal, že NATO teraz podporuje Ukrajinu dodávkami zbraní a bude ju podporovať aj za rokovacím stolom.

21:20 OSN má dôvod byť „opatrne optimistická“, pokiaľ ide o obnovenie dohody o vývoze ukrajinského obilia z čiernomorských prístavov. S odvolaním sa na nemenovaný zdroj z OSN o tom informovala agentúra Reuters. Obilná dohoda vyprší koncom tohto týždňa a rokuje sa o jej predĺžení. Rusko po útoku na Čiernomorskú flotilu na konci októbra od dohody krátko odstúpilo, no o štyri dni neskôr sa k nej vrátilo.

21:15 Poľský Sejm si v stredu minútou ticha uctil pamiatku dvoch obetí utorkového pádu vojenskej rakety v obci Przewodów na východe Poľska blízko hraníc s Ukrajinou.

20:45 Šéf amerického zboru náčelníkov štábov Mark Milley uviedol, že sa po incidente v Poľsku chcel telefonicky spojiť so svojím ruským náprotivkom Valerijom Gerasimovom, pokus bol však neúspešný. Milley tieto snahy bližšie nešpecifikoval, ale nemožnosť nadviazať spojenie v čase, keď sa objavili otázky, či Rusko zasiahlo členský štát NATO, vyvoláva obavy ohľadom toho, či by vo chvíli krízy fungovala komunikácia na vysokej úrovni medzi USA a Ruskom, píše agentúra AP.

Podľa Milleyho dal americký prezident Joe Biden veľmi jasne najavo, že záleží na Ukrajine, kedy, ako a či začne rokovania s Ruskom. Spojené štáty sú podľa generála odhodlané zabezpečiť, aby Ukrajina zostala slobodná, zvrchovaná a nezávislá a plánujú krajinu podporovať, kým to bude potrebné. „Ukrajina vytrvá. Ukrajina sa nevzdá,“ uviedol Milley s tým, že Ukrajina je slobodná a slobodná mieni zostať.

Generál tiež vyjadril názor, že Ukrajina vojnu v skorej dobe nevyhrá. „Pravdepodobnosť ukrajinského vojenského víťazstva – definovaného ako vykopnutie Rusov z celej Ukrajiny vrátane Krymu, ktorý si nárokujú – nie je z vojenského hľadiska v blízkej dobe vysoká,“ uviedol podľa Reuters. „Z politického hľadiska môže existovať politické riešenie, kedy sa Rusi stiahnu. To je možné,“ dodal.

20:30 Poľský prezident Andrzej Duda rokoval so šéfom americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Willliamom Burnsom, ktorý je vo Varšave po návšteve Ankary a Kyjeva. Oznámil to na Twitteri šéf poľskej kancelárie národnej bezpečnosti Jacek Siewiera.

„Rokovania sa týkali celkovej bezpečnostnej situácie, objavil sa kontext posledných udalostí. Na línii medzi Poľskom a Spojenými štátmi je teraz veľa práce,“ napísal Siewiera, ktorý vedie úrad pomáhajúci hlave štátu plniť úlohy v oblasti bezpečnosti a obrany.

20:00 Za „nezodpovedné“ označilo v stredu Maďarsko tvrdenia ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že raketa, ktorá v utorok na území Poľska zabila dvoch ľudí, bola vystrelená Ruskom.

„V takejto situácii sa svetoví lídri vyjadrujú zodpovedne,“ povedal reportérom v Budapešti šéf úradu maďarskej vlády Gergely Gulyás. „Ukrajinský prezident okamžitým obvinením Ruska urobil chybu, je to zlý príklad,“ dodal a zároveň ocenil opatrný prístup Poľska a Spojených štátov.

19:20 Ukrajinskí pyrotechnici vyhodili do povetria budovu policajného riaditeľstva v oslobodenom meste Cherson. Rusi ju zaminovali predtým, ako sa minulý týždeň z oblasti na pravom brehu rieky Dneper stiahli. Uviedol to šéf ukrajinskej polície Ihor Klymenko.

„Ruskí okupanti v budove ukryli výbušniny. Výbuchu sa nedalo vyhnúť. Vďaka vynaliezavosti a zručnosti našich pyrotechnikov nebol nikto zranený. To je to hlavné. Múry obnovíme,“ napísal policajný šéf Klymenko. Na pripojenom videu je vidieť krídlo úplne zrúteného domu, z ktorého ostala len strecha a obvodové múry.

18:35 Ukrajina žiada Poľsko o prístup na miesto utorkovej explózie a spoločné vyšetrovanie. Na ukrajinskú účasť pri vyšetrovaní nalieha aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý naďalej zostáva presvedčený, že na Poľsko nedopadla ukrajinská, ale ruská raketa.

„Nepochybujem, že to nebola naša raketa a nebol to náš raketový útok,“ povedal Zelenskyj novinárom s odvolaním sa na hlásenie, ktoré dostal od náčelníka generálneho štábu ešte v utorok večer. Podľa serveru RBK-Ukrajina zdôraznil, že nevidí dôvod, prečo by nemal dôverovať ukrajinským vojakom.

poľsko Čítajte viac Vieme o ruskej stope pri výbuchu v Poľsku, tvrdí Ukrajina a žiada od spojencov dôkazy

„Ak to bolo (spôsobené) zapojením našej protivzdušnej obrany, tak chcem (vidieť) dôkazy. Ak ten úlomok zabil ľudí, potom je nutné sa ospravedlniť. Ale najskôr treba vyšetrovanie a prístup k údajom,“ vyhlásil prezident.

Časovo podľa Zelenského zodpovedá jeden z 25 vzdušných útokov, ale v tomto prípade existuje záznam, že raketa vybuchla nad ukrajinským územím. Nie je však vylúčené, že nejaký úlomok odletel až do Poľska. Pozastavil sa však nad tým, že tam po dopade vznikol kráter s priemerom 20 metrov a hĺbkou päť metrov. „Mohol to spôsobiť úlomok? Alebo nie? Mám na to svoj názor. Domnievam sa, že to bola ruská raketa, a dôverujem hláseniu od našich vojakov,“ dodal podľa portálu.

18:10 Bielorusko oznámilo, že zostrelilo dron, ktorý na jeho územie prichádzal z Ukrajiny. S odvolaním sa na vyhlásenie bieloruskej pohraničnej stráže o tom informuje agentúra AFP.

„Pohraničná stráž v meste Pinsk spozorovala kvadroptéru vzdialenú asi 100 metrov od hraníc smerujúcu z ukrajinskej strany na územie Bieloruska,“ uviedla pohraničná stráž. „Pohraničná hliadka zostrelila dron puškou typu kalašnikov,“ dodala. Minsk zároveň informoval, že zostrelený dron bol „vybavený kamerou“ a bol použitý na natáčanie jeho pohraničnej obrany.

Kyjev v reakcii uviedol, že toto oznámenie ako aj iné nepriateľské vyhlásenia zo strany Minsku signalizujú „narastajúcu“ hrozbu novej ofenzívy, ktorú by Moskva mohla spustiť z Bieloruska.

17:57 Česká republika súhlasila s výcvikom do 4 000 ukrajinských vojakov na jej území. Ministerstvo obrany v Prahe v stredu uviedlo, že výcvik sa uskutoční v piatich rotáciách s maximálne 800 vojakmi v každej. Prvá rotácia je naplánovaná na tento rok a zvyšok na rok 2023.

Program je podľa rezortu založený na bilaterálnej dohode medzi Českom a Ukrajinou, pričom ho neskôr začlenia do vojenskej výcvikovej misie Európskej únie, ktorú blok schválil minulý mesiac. Na základe bilaterálnej dohody už cvičí ukrajinských vojakov niekoľko krajín EÚ a NATO.

17:47 Ukrajinský parlament vrátil mestu Novohrad-Volyňskyj v Žytomyrskej oblasti historický názov Zvjahel. Uviedol to denník Ukrajinska pravda. Názov Zvjahel bol pre mesto používaný pred tým, než v roku 1793 po druhom delení Poľska pripadlo cárskemu Rusku, ktoré ho o dva roky neskôr premenovalo.

V meste sa podľa internetovej encyklopédie narodil nielen terajší náčelník ukrajinského generálneho štábu Valerij Zalužnyj, ale aj najznámejšia ukrajinská spisovateľka Lesja Ukrajinka, pôsobiaca na prelome 19. a 20. storočia.

Mesto má približne 55 000 obyvateľov a je považované za dôležitý dopravný uzol.

Ukrajina sa začala zbavovať názvov pripomínajúcich sovietsku a ruskú nadvládu po získaní nezávislosti, po zvrhnutí proruského prezidenta v roku 2014 a najmä po februárovom vpáde ruských vojsk sa tento proces ešte urýchlil.

17:37 Rusko si predvolalo poľského veľvyslanca v súvislosti s vyhláseniami Varšavy, že raketa, ktorá dopadla na východe Poľska a vyžiadala si životy dvoch Poliakov, bola vystrelená ukrajinskou protivzdušnou obranou, ale vinu za incident v konečnom dôsledku aj tak nesie Rusko.

Utorkový výbuch v Poľsku podľa predbežných zistení NATO aj vyjadrenia Bieleho domu zapríčinila zrejme strela ukrajinskej protivzdušnej obrany namierená proti ruskej rakete. V utorok sa však hovorilo o ruskej rakete či o „rakete ruskej výroby“. V priebehu utorka sa Ukrajina stala terčom rozsiahlych raketových útokov zo strany Ruska.

17:20 Polícia v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev uviedla, že utorkové ruské ostreľovanie si vyžiadalo najmenej dve obete.

ukrajina kyjev vojna Čítajte viac Ženu v Kyjeve zabili úlomky z ruskej rakety pri hrobe jej manžela

17:17 Ukrajinský parlament predĺžil platnosť trvania stanného práva v krajine, ako aj mobilizáciu do armády o ďalších 90 dní. Znamená to, že uvedené opatrenia zostanú v platnosti do 19. februára budúceho roku, informuje agentúra DPA, ktorá sa odvoláva na miestne médiá.

Za predĺženie stanného práva hlasovalo takmer 300 poslancov 450-členného parlamentu (Verchovna rada). Potrebných bolo minimálne 226 hlasov.

Stanné právo a všeobecná mobilizácia vrátane dočasného zákazu vycestovania pre mužov vo veku 18 až 60 rokov boli vyhlásené po začiatku ruskej invázie vo februári a odvtedy boli opakovane predlžované na žiadosť prezidenta Volodymyra Zelenského.

Počas stanného práva majú ozbrojené sily rozšírené právomoci a obmedzujú sa občianske slobody, ako napríklad právo na demonštrácie.

17:10 Ukrajinská armáda oznámila Washingtonu a ďalším svojim spojencom, že sa v čase dopadu strely do Poľska pokúšala v rovnakej oblasti zostreliť ruskú raketu. Stanici CNN to povedal nemenovaný americký činiteľ, podľa ktorého mala táto informácia vplyv na americké hodnotenie situácie.

17:01 Podľa českej ministerky obrany Jany Černochovej je za utorkovú smrť dvoch Poliakov zodpovedné Rusko. Rakety by totiž vôbec nelietali, ak by Rusko nenapadlo Ukrajinu, zdôraznila v dolnej komore českého parlamentu.

Informuje o tom portál Novinky.cz s tým, že rakety podľa posledných informácií vyslala pravdepodobne Ukrajina, keď sa snažila zasiahnuť ruskú strelu.

Černochová na svojom twitteri tiež s odkazom na utorkové masívne ruské bombardovanie Ukrajiny uviedla, že s „teroristami sa nevyjednáva, s teroristami sa bojuje“.

„Za smrť dvoch Poliakov je zodpovedné Rusko. Ak by nenapadlo Ukrajinu, žiadne rakety by nelietali," povedala Černochová v Poslaneckej snemovni. Reagovala tak podľa Noviniek.cz na slová exministra obrany Lubomíra Metnara, ktorý predtým poukázal na to, že Černochová v utorok na Twitteri písala o „preukázateľne“ ruských raketách, a to aj napriek tomu, že sa takéto informácie nepotvrdili.

„Dôsledok je vždy rovnaký, sú to dvaja mŕtvi obyvatelia Poľska. Od vlády by som ale očakával profesionálny prístup. Akokoľvek vypustená dezinformácia môže nahrávať ruskej propagande," zdôraznil Metnar a vzápätí utorkový útok v pléne parlamentu odsúdil.

16:46 S podieľaním sa Ukrajiny na vyšetrovaní dopadu rakety do poľskej obce Przewodów, ktorá si vyžiadala dve obete na životoch, by muselo súhlasiť Poľsko aj Spojené štáty. Na stredajšej tlačovej konferencii to povedal poľský prezident Andrzej Duda.

„Vyšetrovanie vedú poľskí a americkí experti a ak by sa mal do toho zapojiť niekto (ďalší), bol by potrebný súhlas minimálne oboch strán," povedal Duda.

Reagoval tak na výzvu Kyjeva, ktorý žiada umožnenie okamžitého prístupu k miestu výbuchu rakety pre ministerstvo obrany a Štátnu pohraničnú stráž Ukrajiny (DPSU).

16:30 Na poľský Przewodów v utorok dopadli podľa francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona dve strely. Povedal to na záver summitu G20 na Bali, informovala agentúra DPA. Belgická ministerka obrany Ludivine Dedonderová na twitteri napísala, že podľa dostupných informácií do dediny blízko ukrajinských hraníc zrejme dopadli zvyšky ruskej strely aj ukrajinská protivzdušná strela.

„Na poľskú pôdu dopadli dve strely," povedal Macron podľa DPA. Belgická ministerka Dedonderová uviedla, že „podľa aktuálnych informácií sa zdá, že údery v Poľsku sú výsledkom ukrajinskej protivzdušnej obrany“. „V Poľsku údajne dopadli kusy ruských rakiet a ukrajinská obranná raketa. Malo by to potvrdiť aktuálne vyšetrovanie," dodala Dedonderová.

Vojnový reportér stanice Polsat Lachowski dnes uviedol, že podľa jeho informácií možno v utorok na Przewodów dopadla aj jedna zo striel s plochou dráhou letu Ch-101. Za Ch-101 ju podľa neho označili dvaja odborníci po analýze fotografií jej úlomkov. Správu Polsatu neskôr prebralo množstvo ukrajinských médií. Kremeľ a prokremeľské médiá naopak uvádzajú, že súdiac podľa snímok išlo o protileteckú raketu S-300 vypálenú ukrajinskými silami.

Lachowski povedal, že bol niekoľkokrát svedkom výbuchov rakiet Ch-101 na Ukrajine, naposledy 10. októbra vo Ľvove. Ruské sily Ukrajinu týmito raketami podľa neho ostreľovali aj v utorok. Blízko Przewodówa na ukrajinskej strane sú objekty, na ktoré mohlo Rusko zacieliť, myslí si aj novinár.

16:10 Obeťami utorkového výbuchu vo východopoľskej obci Przewodów ležiacej pri ukrajinských hraniciach boli dvaja muži vo veku okolo 60 rokov, ktorí pracovali v tamojšom poľnohospodárskom zariadení. Uviedla to v stredu miestna obyvateľka Kinga Kancirová.

„Jeden z nich bol strážcom, dohliadal na všetko, druhý bol vodič traktora“, ktorý prevážal všetko obilie, povedala pre AP 24-ročná Kancirová. Dodala, že jeden z mužov bol jej susedom z vedľajšej bytovky a ďalší žil v susednej dedine. V obci, do ktorej v utorok popoludní dopadla raketa, panuje podľa jej slov „strach a úzkosť“.

Riaditeľka základnej školy v obci Przewodów Ewa Byraová pre AP povedala, že mužov, ktorí zahynuli pri dopade rakety, poznala. Išlo podľa nej o manžela jednej zo zamestnankýň školy a o otca bývalého žiaka.

15:40 Spojené štáty v roku 2023 umiestnia na svojej základni v bavorskom Ansbachu dodatočných 500 vojakov. Oznámila to bavorská vláda, ktorá to označila za jasné posilnenie bezpečnosti celej Európy. Vyslanie dodatočných 500 amerických vojakov do Nemecka už vlani v apríli ohlásil americký minister obrany Lloyd Austin a záväzok tento rok v júni na summite NATO zopakoval prezident USA Joe Biden.

Agni-V Čítajte viac USA rozmiestnia v Európe modernizované jadrové bomby. Prekvapivo už tento rok

15:01 Rusko oznámilo, že pre sankcie Západu v súvislosti s vojnou na Ukrajine zakazuje vstup do krajiny viac ako 50 najvyšším írskym predstaviteľom vrátane premiéra Micheála Martina. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Zákaz sa týka aj írskeho ministra zahraničných vecí a obrany Simona Coveneyho, ministra financií Paschala Donohoea i množstva ďalších kľúčových predstaviteľov a zákonodarcov.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že opatrenia proti 52 predstaviteľom boli prijaté po tom, ako Írsko podporilo sankcie EÚ zavedené voči Rusku.

„Írsko na príkaz Bruselu vedie agresívnu protiruskú propagandistickú kampaň,“ uviedol rezort. Vo vyhlásení sa tiež uvádza, že Írsko sa snaží obmedziť bilaterálnu spoluprácu s Moskvou.

14:40 Ukrajina žiada o okamžitý prístup k miestu výbuchu rakety v poľskej obci Przewodów a tvrdí, že v súvislosti s týmto incidentom má dôkazy o „ruskej stope“.

poľsko Čítajte viac Vieme o ruskej stope pri výbuchu v Poľsku, tvrdí Ukrajina a žiada od spojencov dôkazy

14:22 Poľsko ešte stále analyzuje možnosť spustenia článku 4 Severoatlantickej zmluvy, zrejme však k tomuto kroku nebude musieť pristúpiť. Vyhlásil to v súvislosti s dopadom rakety do Poľska tamojší premiér Mateusz Morawiecki.

„Väčšina dôkazov, ktoré sme nazbierali, naznačuje, že zrejme nebude potrebné spustiť článok 4,“ uviedol Morawiecki počas tlačovej konferencie s poľským prezidentom Andrzejom Dudom. Zároveň však poukázal, že tento nástroj má Poľsko k dispozícii.

Podľa článku 4 Severoatlantickej zmluvy môže ktorýkoľvek člen NATO požiadať o konzultáciou so spojencami ohľadom akejkoľvek záležitosti, ak má pocit, že je ohrozená jeho územná celistvosť, politická nezávislosť alebo bezpečnosť. Podľa agentúry Reuters má tento článok zmluvným stranám poskytnúť viac času na to, aby rozhodli o tom, aké príjmu kroky.

13:52 Náčelníci generálnych štábov ozbrojených síl krajín Vyšehradskej štvorky (V4) v uplynulých dňoch rokovali na území Slovenska o vzájomnej spolupráci, podpore Ukrajiny i nelegálnej migrácii. Na rokovaní sa zúčastnil aj predstaviteľ ozbrojených síl Ukrajiny. Informoval o tom hovorca Ozbrojených síl SR Štefan Zemanovič.

Generáli zo Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska na stretnutí potvrdili príspevky do hlavných vojenských aktivít krajín V4; osobitnú pozornosť venovali pokračovaniu projektu spoločnej bojovej skupiny Európskej únie krajín V4.

„Som rád, že moji kolegovia podporili novú iniciatívu slovenského predsedníctva V4, ktorou chceme podporiť zdieľanie poznatkov a praktických skúseností z prebiehajúcich vojenských operácií vrátane užšej spolupráce našich ozbrojených síl s ozbrojenými silami Ukrajiny. Naším spoločným cieľom je, aby sme tieto cenné poznatky čo najlepšie využili pri výcviku a dlhodobom rozvoji našich ozbrojených síl,“ uviedol náčelník Generálneho štábu generál Daniel Zmeko.

Na spoločnom rokovaní s predstaviteľom ozbrojených síl Ukrajiny generáli krajín V4 opätovne odsúdili vojenskú agresiu Ruskej federácie a Ukrajinu uistili o pokračovaní vojenskej a nevojenskej podpory. „Verím, že s generálom Zalužným na najbližšom rokovaní náčelníkov generálnych štábov ozbrojených síl krajín V4 spoločne vyhodnotíme prínos konkrétnych aktivít na podporu zdieľania poznatkov a skúseností na všetkých úrovniach velenia ozbrojených síl,“ dodal Zmeko. (tasr)

13:48 Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval Čínu, aby zohrávala väčšiu rolu tzv. sprostredkovateľa s cieľom zabrániť eskalácii vojny na Ukrajine, ktorú rozpútalo Rusko. Macron to uviedol deň po rozhovoroch s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom na summite skupiny G20 v Indonézii.

„Čína môže v nadchádzajúcich mesiacoch popri nás zohrať väčšiu úlohu sprostredkovateľa,“ povedal Macron a dodal, že s prezidentom Si Ťin-pchingom rokoval aj o možnej ceste do Číny začiatkom budúceho roka.

Macron počas utorkového stretnutia takisto vyzval, aby sa Paríž a Peking spojili proti vojne na Ukrajine. „Musíme spojiť sily, aby sme reagovali… na medzinárodné krízy, akou je vojna Ruska na Ukrajine,“ povedal francúzsky prezident.

Čína odmietla vyvíjať nátlak na Moskvu v súvislosti s jej takmer už deväť mesiacov trvajúcou vojenskou inváziou, avšak nedávno vyjadrila nesúhlas s možným použitím jadrových zbraní na Ukrajine. Naznačuje to, že Pekingu sa nepáči rétorika ruského prezidenta Vladimira Putina. (tasr, afp)

13:21 Dopad rakety v poľskej obci Przewodów nebol podľa všetkého zámerným útokom. Severoatlantická aliancia nemá žiadne indície, že by sa Rusko chystalo napadnúť NATO. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v stredu po mimoriadnom stretnutí veľvyslancov Aliancie v Bruseli.

„Podľa všetkého išlo o ukrajinskú raketu vystrelenú proti útočnej ruskej rakete. Toto nie je chyba Ukrajiny. Rusko má plnú zodpovednosť za to, že pokračuje vo svojej nezákonnej vojne proti Ukrajine. Ukrajina má legitímne právo brániť sa,“ skonštatoval Stoltenberg.

Podľa jeho slov spojenci vyjadrili plnú solidaritu s Poľskom a naznačili, že budú pokračovať v podpore Ukrajine, aby sa mohla brániť, a zároveň s tým vyzvali Rusko, aby s vojnou prestalo. Spresnil, že koniec ruských vojnových akcií voči Ukrajine je najistejším spôsobom, ako predísť tomu, aby sa podobné incidenty už viac neopakovali.

„NATO je rozhodnuté brániť všetkých svojich spojencov,“ odkázal šéf Aliancie v závere svojho prejavu. Dodal, že v posledných hodinách hovoril s americkým prezidentom Joeom Bidenom i s poľským prezidentom Andrzejom Dudom a dohodli sa, že treba byť pokojní, ale ostražití, pričom NATO bude podrobne a zblízka sledovať vývoj tejto situácie. (tars)

12:54 Stretnutie poľského ministra zahraničných vecí Zbigniewa Raua a predvolaného ruského veľvyslanca v Poľsku Sergeja Andrejeva po utorňajšom dopade rakety na poľskom území trvalo podľa hovorcu rezortu diplomacie „iba štyri minúty“.

„Minister Zbigniew Rau a delegácia, ktorá ho sprevádzala, ho (Andrejeva) prijala bez akejkoľvek zdvorilostnej výmeny, bez podania rúk. Veľvyslancovi bola prečítaná naša diplomatická nóta podobná komuniké, ktoré sme zverejnili. Veľvyslanec túto nótu prijal a odišiel,“ povedal hovorca poľského ministerstva zahraničných vecí Lukasz Jasina. Dodal, že ruský veľvyslanec, ktorého si Varšava predvolala v utorok po tom, ako do vidieckej oblasti na východe Poľska dopadla raketa, sa na stretnutie dostavil okolo polnoci.

V inom rozhovore námestník poľského ministra zahraničných vecí Paweł Jabłoński pre rádio RMF FM povedal, že minister zahraničných vecí Rau počas stretnutia požiadal Andrejeva, aby vysvetlil situáciu. „Je veľmi vysoká pravdepodobnosť, že máme do činenia s dôsledkom konania Ruska,“ povedal Jabłoński.

„Tieto dôsledky po prvý raz od vypuknutia vojny, čo je niečo, o čom sme predpokladali, že sa môže stať, ale stalo sa to včera, zasiahli Poľsko, poľské územie, zomreli poľskí občania,“ skonštatoval. (sita, cnn.com)

12:35 Raketu, ktorá v utorok zasiahla obec na východe Poľska blízko ukrajinských hraníc, zrejme vystrelila ukrajinská protivzdušná obrana, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda. Podľa poľského prezidenta nič nenasvedčuje tomu, že išlo o úmyselný útok. Pravdepodobne tak išlo o nehodu. Ukrajina sa v utorok bránila masívnym ruským útokom na energetickú infraštruktúru, ktoré boli podľa Kyjeva najrozsiahlejšie od začiatku vojny.

Napriek tomu, že raketa bola ruskej výroby, Poľsko nemá podľa Dudu žiadny dôkaz, že bola vypálená z Ruska. Americký prezident Joe Biden skôr povedal, že súdiac podľa trajektórie pravdepodobne strela z Ruska neletela. (čtk, pap)

12:17 Kremeľ v stredu ocenil „rozvážnu“ reakciu Washingtonu po tom, čo raketa v utorok popoludní dopadla na územie Poľska a americký prezident Joe Biden vyhlásil, že je nepravdepodobné, že bola vypálená z Ruska.

„V tejto chvíli by sa mala pozornosť venovať rozvážnej a profesionálnejšej reakcii americkej strany,“ povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Dodal, že „pokiaľ ide o incident v Poľsku, Rusko s tým nemá nič spoločné“. (afp, tasr)

11:59 V súvislosti s pokračujúcou ruskou agresiou daruje Slovensko Ukrajine ďalší vojenský materiál v súhrnnej hodnote 3 588 929 eur. Návrh, ktorý predložilo Ministerstvo obrany SR, schválila v stredu vláda.

Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) po schválení bodu spresnil, že dodávka sa týka 30 bojových vozidiel pechoty (BVP) a je súčasťou dohody s Nemeckom o výmene bojovej techniky. „Nemecko poskytne SR tanky Leopard, už v decembri dostaneme prvý a v roku 2023 ďalších 14 tankov po generálnej oprave. Za to posielame Ukrajine 30 BVP,“ vysvetlil.

Zároveň avizoval, že v komunikácii s ukrajinskou stranou sa pripravuje ďalšia dodávka, v tomto prípade by však malo ísť o materiál, ktorý primárne pomôže civilnému obyvateľstvu preklenúť zimné obdobie. „Týka sa nielen teplého oblečenia, ale aj napríklad aj elektrocentrál, ktoré pomôžu stabilizovať energetickú sieť,“ uviedol minister obrany.

Rezort obrany pripomína, že dar nadväzuje na predchádzajúce dodávky, ktoré boli príspevkom SR v rámci medzinárodnej podpory Ukrajine v jej obrane voči ruskej agresii. Vláda požiadala MO o bezodkladné zabezpečenie dodávky darovaného materiálu.

11:33 Úlomky z miesta výbuchu pri poľskej obci Przewodów sú z ukrajinskej protileteckej rakety S-300, uviedlo ruské ministerstvo obrany, podľa ktorého to zistili jeho experti zo zverejnených snímok.

Ruský rezort tiež tvrdí, že na Ukrajinu v utorok udrelo presne navádzanými strelami, ktoré zasiahli iba ukrajinské územie a k ukrajinsko-poľskej hranici sa dostali najbližšie na 35 kilometrov. Podľa Kyjeva nesie za „incident s raketami“ zodpovednosť Rusko. (ria.ru, čtk)

11:29 Nijaký štát nemá takú vzdušnú obranu, ktorá by bola schopná ochrániť celé jeho územie, vyhlásilo v reakcii na dopad rakety na poľské územie hlavné veliteľstvo poľskej armády. „Nijaká armáda nedisponuje systémom vzdušnej obrany schopným ochrániť celé územie krajiny… Úlohou takýchto systémov je chrániť kritickú infraštruktúru,“ uviedlo hlavné velenie poľskej armády na sociálnej sieti Twitter. (pap, tasr)

11:19 Nemecký kancelár Olaf Scholz vyzval na dôkladné vyšetrenie dopadu rakety na poľskú obec Przewodów, ktorá leží približne šesť kilometrov od ukrajinských hraníc. Scholz to uviedol v rámci summitu G20 na indonézskom ostrove Bali. „V takejto závažnej veci sa pred dôkladným vyšetrením nesmú robiť unáhlené závery o priebehu udalostí,“ povedal Scholz.

Scholz zdôraznil, že je dôležité dať jasne najavo, že tento incident by sa „nestal bez vojny Ruska na Ukrajine a bez rakiet, ktoré sú neustále vo veľkom množstve odpaľované na ukrajinskú infraštruktúru“. (afp, tasr)

11:12 Britský premiér Rishi Sunak v stredu povedal, že vojna ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajine ohrozuje bezpečnosť Británie a jej spojencov. Uviedol to na tlačovej konferencii v rámci summitu G20 na indonézskom ostrove Bali.

Sunak sa tak vyjadril v súvislosti s utorkovým dopadom rakety na poľskom území. „Poľsko je verným spojencom Spojeného kráľovstva… Sme tu, aby sme im pomohli s tým, čo potrebujú. Vyjadrujeme sústrasť nad stratou životov,“ povedal Sunak v súvislosti s utorkovým incidentom pri ktorom zahynuli dve osoby.

„Nič z toho by sa nestalo, ak by nebolo invázie Ruska na Ukrajinu. Je to krutá a neúprosná realita Putinovej vojny,“ uviedol britský premiér. Dodal, že bezpečnosť Británie a jej spojencov bude ohrozená dovtedy, kým tento konflikt bude pokračovať.

Sunak hovoril aj o ničivých následkoch rusko-ukrajinského konfliktu na svetovú ekonomiku. Podľa britského premiéra nie je na svete jediná osoba, ktorá by nepocítila vplyv Putinovej vojny. Na otázku, či by sa Spojené kráľovstvo mohlo dostať do ozbrojeného konfliktu s Ruskom, britský premiér povedal, že v prvom rade je dôležité zistiť fakty. (news.sky.com, tas­r)

10:50 Podľa telegramového kanála ruského generála Sergeja Surovikina na poľské územie dopadla strela ukrajinskej protivzdušnej obrany.

S-300 Čítajte viac Bola to ukrajinská strela S-300, tvrdí generál Surovikin

10:46 Sklad paliva vybuchol v stredu na juhu Ruska blízko Ukrajiny; táto explózia nastala po podozrivom útoku dronom, oznámili ruské úrady. Po údajnom útoku neboli hlásené žiadne obete. Došlo k nemu okolo 200 kilometrov od ukrajinskej hranice v ruskej Orlovskej oblasti.

„Dnes (v stredu) o 04.00 h miestneho času (02.00 h SEČ) podozrivý dron vyhodil do vzduchu sklad paliva v dedine Staľnoj Koň. Obete nie sú,“ napísal vo vyhlásení na sociálnej sieti Telegram šéf Orlovskej oblasti Andrej Klyčkov.

Od spustenia vojny Ruska na Ukrajine z konca februára zaútočili drony alebo helikoptéry na sklady paliva či munície na juhu Ruska už niekoľkokrát, pričom ruské úrady z toho obviňujú ukrajinské ozbrojené sily.ch

Väčšina útokov sa odohrala proti cieľom nachádzajúcich sa iba pár desiatok kilometrov od hranice, takže stredajší prípad sa vymyká, pretože k nemu došlo hlbšie na ruskom území.

10:30 Slovensko posilnilo svoju bezpečnosť. Národné aj medzinárodné systémy sú plne v pohotovosti. SR má zabezpečený vzdušný priestor tak, ako nikdy predtým. Uviedol to premiér Eduard Heger a minister obrany Jaroslav Naď v súvislosti s dopadom rakiet na územie Poľska.

heger naď káčer Čítajte viac Heger k dopadnutej rakete v Poľsku: Národné aj medzinárodné systémy sú plne v pohotovosti

10:18 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal v stredu lídrom skupiny G20, že je medzi nimi prítomný „teroristický štát“. Zároveň obvinil Rusko z raketového útoku na poľské územie, pri ktorom v utorok zahynuli dvaja ľudia.

Zelenskyj sa lídrom skupiny G20 na summite na indonézskom ostrove Bali prihovoril prostredníctvom videa. Zásah poľského územia raketou označil za „skutočné vyhlásenie Ruska, ktoré (Moskva) priniesla na summit G20“.

10:15 Poplašné sirény upozorňujúce na nové nálety sa v stredu dopoludnia rozozneli po celej Ukrajine, len deň po masívnej vlne ruských raketových útokov, ktoré cielili na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Poplach potvrdili ukrajinskí predstavitelia a aj výstražné upozornenia pre občanov, dodala AFP.

Sirény zneli v stredu vo všetkých oblastiach Ukrajiny. V utorok ju pritom postihol najväčší letecký úder od začiatku ruskej invázie vo februári, keď desiatky ruských rakiet zasiahli elektrárne a približne desať miliónov Ukrajincov sa ocitlo bez elektriny.

9:50 Premiér Eduard Heger a minister obrany Jaroslav Naď sa vyjadrujú k incidentu v Poľsku.

9:46 Poľský Úrad národnej bezpečnosti (BBN) sa v stredu opäť zasadne pre obavy, že konflikt na Ukrajine by sa mohol rozšíriť aj do krajín, ktoré s ňou susedia. Stretnutie sa uskutoční po tom, čo v utorok dopadla na poľské územie raketa, v dôsledku čoho zahynuli dvaja ľudia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

„BBN v súčasnosti s veliteľmi, náčelníkmi služieb a so spojencami analyzuje doteraz prijaté opatrenia,“ uviedol šéf BBN Jacek Siewiera s tým, že BBN zasadne o 12.00 h SEČ.

Siewiera okrem toho informoval, že avizované stretnutie Severoatlantickej rady sa uskutoční o 10.00 h a 11.00 h sa poľský prezident Andrzej Duda opäť stretne s premiérom a ministrami.

Podľa námestníka poľského ministra zahraničných vecí Pawla Jabloňského zostáva Poľsko aj po tomto incidente naďalej bezpečnou krajinou vďaka tomu, že je súčasťou NATO. „Reakcia našich spojencov, ich jasná podpora a ochota stáť pri nás ukazujú, že sme oveľa bezpečnejšou krajinou, ako keby sme v NATO neboli,“ uviedol Jabloňski pre rozhlasovú stanicu RMF FM.

9:20 Dopad rakety na územie Poľska je témou číslo 1 na ruských sociálnych sieťach. Mienkotvorcovia, prokremeľskí i protikremeľskí, nepredpokladajú, že raketu vypálilo Rusko. Rátajú však s eskaláciou.

Margarita Simonian Čítajte viac Padla či napadla? Predpona nás delí od tretej svetovej, špekulujú Rusi o rakete

9:06 Raketa, ktorá v utorok zasiahla Poľsko, je snahou Západu vyprovokovať priamy stret medzi Ruskom a NATO a posunúť sa k ďalšej svetovej vojne, tvrdia viacerí vysoko postavení ruskí predstavitelia.

F-16 / Stíhačka / Čítajte viac Rusko: Západ sa snaží vyvolať ďalšiu svetovú vojnu

8:57 Veliteľ poľských pozemných síl generál Mieczyslaw Bieniek vyhlásil, že ak sa potvrdí, že v utorok popoludní zasiahla Poľsko ruská raketa, bude to veľmi vážny incident, lebo zabila dvoch ľudí. Generál „je však silne presvedčený, že išlo o zablúdenú muníciu, ktorá dopadla na poľské územie“, preto podľa neho nie je dôvod aktivovať článok 5 Severoatlantickej zmluvy. Správu priniesol v utorok neskoro večer denník Rzeczpospolita, z ktorého citovala tlačová agentúra PAP.

8:09 Riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns sa v utorok stretol v ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a s najvyššími predstaviteľmi tamojších tajných služieb a poinformoval ich o svojom varovaní adresovanom Moskve, aby nepoužila jadrové zbrane. Uviedol to nemenovaný predstaviteľ USA, na ktorého sa v stredu odvolala tlačová agentúra AFP.

Burns odcestoval do Kyjeva v utorok, deň po svojich rozhovoroch v Ankare so šéfom ruskej rozviedky (SVR RF) Sergejom Naryškinom o vojne na Ukrajine a o vyhrážkach Moskvy, že na obranu svojich záujmov použije taktické jadrové zbrane.

Išlo o prvé osobné stretnutie amerických a ruských predstaviteľov na najvyššej úrovni od začiatku vojny. Burns tlmočil Naryškinovi dôrazné varovanie „pred následkami použitia jadrových zbraní Ruskom a upozornil ho na riziko zhoršenia strategickej stability“, ako uvádza Biely dom v pondelkovom oznámení.

6:58 Podľa predbežných zistení zrejme vypálili raketu, ktorá v utorok zasiahla Poľsko, ukrajinské ozbrojené sily – mierili na prilietajúcu ruskú strelu. Napísala to agentúra AP s odvolaním sa na troch nemenovaných amerických činiteľov. Poľské ministerstvo zahraničných vecí predtým uviedlo, že v dedine na východe Poľska neďaleko hraníc s Ukrajinou dopadla raketa vyrobená v Rusku, zomreli pritom dvaja ľudia. Nešpecifikovalo, kto raketu vystrelil. Americký prezident Joe Biden medzitým vyhlásil, že vzhľadom na jej trajektóriu je nepravdepodobné, že by raketa bola odpálená z Ruska, ale incident sa ešte vyšetruje.

Podľa účtu Ukraine Weapons Tracker, ktorý sa na Twitteri zaoberá vojnou na Ukrajine, po analýze dostupných fotografí úlomkov to smeruje k záveru, že patria k motoru rakety, používanej Ukrajinou.

6:43 Lídri aliancie NATO a skupiny G7 označili raketové útoky, ktoré Rusko v utorok podniklo na ukrajinské mestá a civilnú infraštruktúru, za barbarské.

Uvádza sa to v ich spoločnom vyhlásení, ktoré prijali v stredu po svojej mimoriadnej schôdzke usporiadanej v súvislosti s najnovším vývojom na Ukrajine, ako aj v Poľsku. Schôdzka sa konala na okraj summitu G20 na indonézskom ostrove Bali.

Informovala o tom v stredu americká spravodajská televízia CNN, ktorá citovala vyjadrenie hovorcu velenia ukrajinských vzdušných síl Jurija Ihnata, že Rusko v utorok na mestá po celej Ukrajine vypálilo „asi 100 rakiet“.

Podľa analýzy raketových útokov, ktorú vykonala CNN, bolo terčom útoku najmenej tucet miest a okresov.

6:14 Lietadlo aliancie NATO letiace v utorok nad poľským vzdušným priestorom monitorovalo aj pohyb rakety, ktorá neskôr dopadla na poľské územie. Pre americkú spravodajskú televíziu CNN to v utorok povedal nemenovaný vojenský predstaviteľ aliancie. Príslušné záznamy „boli poskytnuté NATO a Poľsku,“ dodal vojenský predstaviteľ NATO.

CNN pripomenula lietadlá aliancie od začiatku ruskej invázie vykonávajú pravidelný dozor okolo Ukrajiny. Lietadlo letiace v utorok nad Poľskom tiež monitorovalo dianie na Ukrajine.

Predstaviteľ NATO nepovedal, kto odpálil raketu, ktorá bola sledovaná počas dopadu v Poľsku. Neuviedol ani, odkiaľ bola odpálená.

Francúzsko vyzvalo na „maximálnu opatrnosť“ ohľadom pôvodu rakety, pretože „mnoho krajín“ v regióne má rovnaký typ zbraní, citovala agentúra AFP Elysejský palác.

5:45 Poľsko zatiaľ nemá definitívne dôkazy o tom, kto vystrelil raketu, ktorá v utorok dopadla na východe krajiny, uviedol v noci na stredu podľa agentúry Reuters prezident Andrzej Duda. Poľské ministerstvo zahraničia krátko pred tým oznámilo, že na dedinu neďaleko hraníc s Ukrajinou v utorok spadla raketa vyrobená v Rusku. Let rakety monitorovalo aj lietadlo NATO, údaje dali aliancii a poľskej vláde, uviedla televízia CNN.

Varšava v stredu podľa Dudu pravdepodobne aktivuje článok 4 Severoatlantickej zmluvy, ktorý znamená konzultácie v prípade ohrozenia niektorej z členských krajín NATO.

„V tejto chvíli nemáme žiadne definitívne dôkazy o tom, kto túto raketu odpálil… s najväčšou pravdepodobnosťou išlo o raketu ruskej výroby, ale to všetko je v tejto chvíli stále predmetom vyšetrovania,“ povedal reportérom Duda.

VIDEO: Pád rakety v dedine v Poľsku, ktorá zabila dvoch ľudí – prvé zábery

Video

Prezident podľa Reuters zároveň vyjadril presvedčenie, že išlo o ojedinelý incident, a nič podľa neho nenasvedčuje tomu, že by sa mal opakovať.

Je nepravdepodobné, že raketa, ktorá v utorok zasiahla Poľsko a zabila tam dvoch ľudí, bola odpálená z Ruska. Podľa agentúry AP to povedal americký prezident Joe Biden. „Vzhľadom na trajektóriu je nepravdepodobné, že by bola vypálená z Ruska, ale uvidíme,“ uviedol šéf Bieleho domu.

Joe Biden Čítajte viac Biden: Je nepravdepodobné, že raketa, ktorá zasiahla Poľsko, bola odpálená z Ruska

Poľsko s pomocou zahraničných expertov pokračuje vo vyšetrovaní príčin utorkovej explózie na východe krajiny, povedal poľský premiér Mateusz Morawiecki. Premiér uviedol, že Poľsko posilní ochranu svojho vzdušného priestoru a že so svojimi spojencami konzultuje možnosť uplatnenia článku 4 Severoatlantickej zmluvy.

Pri výbuchu v utorok zahynuli dvaja ľudia. „Na mieste niekoľko hodín pracujú naše bezpečnostné zložky,“ povedal Morawiecki. Okrem niektorých vojenských jednotiek má zvýšenú pohotovosť polícia, pohraničná stráž a hasiči. Premiér tiež povedal, že Poľsko zostáva v kontakte s Ukrajinou. Jej prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok povedal, že raketu odpálilo Rusko.

Morawiecki vyzval Poliakov, aby zachovali pokoj a nenechali sebou manipulovať. „Musíme sa opierať o fakty,“ povedal.

Poľské ministerstvo zahraničia si kvôli tomuto incidentu predvolalo ruského veľvyslanca, aby podal vysvetlenie. V stredu sa v Bruseli stretnú veľvyslanci členských krajín NATO.

Poľsko je členom NATO. Článok 4 Severoatlantickej zmluvy uvádza, že „zmluvné strany budú spoločne konzultovať vždy, keď podľa názoru ktorejkoľvek z nich bude ohrozená územná celistvosť, politická nezávislosť alebo bezpečnosť ktorejkoľvek zmluvnej strany. “

Aktivácia článku znamená, že tridsiatka členských štátov na žiadosť ohrozeného člena začne formálne konzultácie, poznamenal server The Guardian. Na nich prerokujú, či existuje hrozba a ako jej čeliť. Článok 4 však neznamená priamu akciu, píše The Guardian, podľa ktorého bol tento mechanizmus aktivovaný v histórii NATO niekoľkokrát. Ako konkrétny príklad uvádza minulý rok, keď boli zabití tureckí vojaci pri útoku zo Sýrie. NATO vtedy okrem konzultácií nepodniklo ďalšie kroky.

© Autorské práva vyhradené

861 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine