Padla či napadla? Predpona nás delí od tretej svetovej, špekulujú Rusi o rakete

Dopad rakety na územie Poľska je témou číslo 1 na ruských sociálnych sieťach. Mienkotvorcovia, prokremeľskí i protikremeľskí, nepredpokladajú, že raketu vypálilo Rusko. Rátajú však s eskaláciou.

16.11.2022 08:56
Margarita Simonian Foto:
Šéfka propagandistickej televízie RT Margareta Simonianová vraví, že ,,od tretej svetovej vojny nás delí jedna krátka ruská predpona".
debata (111)

„Dobrý večer, rok 1962,“ to bola prvá reakcia šéfky propagandistickej televízie RT Margarity Simonianovej na komunikačnej platforme Telegram po oznámení o incidente v poľskom pohraničí. Simonianová ho prirovnala ku karibskej kríze, keď pred šesťdesiatimi rokmi spor Moskvy s Washingtonom doviedol planétu na pokraj priepasti svetovej vojny.

„Padnutie alebo napadnutie? Ako sa tam rozhodnú? Takže od tretej svetovej vojny nás delí jedna krátka ruská predpona,“ upozornila propagandistka, považovaná za hlásnu trúbu Kremľa, na to, čo všetko je v stávke pri poľskom vyšetrovaní.

Simonianová si ale bola ihneď istá, že Rusko za incident nenesie vinu. „Rusko nie je zainteresované na útokoch na poľské farmy,“ ironizovala. „Videli ste, čo zostane po celom závode, keď naň zaútočí naša raketa? Stĺp ohňa a mastný fľak,“ napísala so svojim príznačným cynizmom a s poukázaním na snímky zo zasiahnutej poľskej dediny dodala: „Videli ste, čo zostalo z celého traktora? Celý traktor.“

Video

Prokremeľský politológ Sergej Markov na Telegrame možné verzie zoradil v poradí ich pravdepodobnosti:

  1. Ide o ukrajinské rakety protivzdušnej obrany. Pravdepodobne. Neustále zasahujú svojich, lietajú krivo. Desiatky prípadov.
  2. Poliaci zosnovali provokáciu, aby sa NATO aktívnejšie zapojilo do vojny proti Rusku na Ukrajine. Toto je najnebezpečnejšia verzia. Pretože by to znamenalo, že Poľsko a strana vojny majú nejaký zákerný plán eskalácie.
  3. Ruská raketa zle navedená. Je to tiež možné. Aj keď najmenej pravdepodobné.
  4. Ruská strela udrela úmyselne. Aby Poliaci pocítili, že ich útulný svet môže odletieť. Mimoriadne nepravdepodobné.

Zámerný útok Moskvy na členský štát Severoatlantickej aliancie považuje za mimoriadne nepravdepodobný aj ostrý kritik Kremľa, v exile žijúci niekdajší ropný magnát Michail Chodorkovskij. „Poľsko trafili, samozrejme, náhodou – bojovať s NATO, na to zatiaľ naozaj niet dosť odvahy,“ napísal na Telegrame.

Chodorkovskij ale súčasne upozornil na skutočnú vinu Moskvy, ktorá v utorok podnikla najmasívnejšiu sériu raketových útokov na Ukrajinu od začiatku vojny. „Cielené útoky na civilné ciele na Ukrajine s cieľom vyvinúť tlak na jej vládu sú čistým terorizmom,“ zdôraznil.

Politológa Abbasa Galliamova, nikekdajšieho pisateľa prejavov prezidenta Vladimira Putina, zarazila vlna nadšenia, ktorá sa prevalila diskusnými fórami ruských provojnových jastrabov. „Zbombardovali sušiareň obilia na hranici a tešia sa, ako keby dosiahli veľké víťazstvo. Nuž, aký nedostatok dôvodov na hrdosť musí mať človek, aby oslavoval podobnú úbohosť,“ napísal na Telegrame v Izraeli žijúci politický analytik.

Galiamov varuje, že vlastná propaganda môže napokon Kremeľ doviesť k neželanej eskalácii konfliktu so Severoatlantickou alianciou: „Idea, keď ovládne masy, sa zhmotňuje. Ak budete dlho všetkým hovoriť, že ste vo vojne s NATO, tak s NATO aj budete musieť bojovať.“

© Autorské práva vyhradené

111 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #vojna na Ukrajine #tretia svetová vojna #výbuch rakety v Poľsku