Irán udelil už druhý trest smrti za "nepokoje" po smrti ženy, oznámila justícia

Iránsky súd udelil už druhý trest smrti za posledné tri dni "buričovi" za násilie súvisiace s protestmi, ktoré vypukli po smrti mladej Kurdky Mahsy Amíníovej. Informovalo o tom iránske súdnictvo, na ktoré sa v stredu odvolala tlačová agentúra AFP.

16.11.2022 10:06
debata

„Revolučný súd odsúdil na smrť ďalšieho obžalovaného za terorizovanie ľudí na ulici zbraňou s ostrou čepeľou, za podpálenie motocykla občana a za útok na osobu nožom,“ uviedla v utorok neskoro večer spravodajská webová stránka Mízán.

Od začiatku protestov bolo obvinených už vyše 2000 ľudí, polovica z nich v iránskom hlavnom meste Teherán, oznámila samotná justícia. Od nedele 13. novembra teda udelila dva tresty smrti za tieto „nepokoje“, ako režim protesty nazýva.

Prvá obvinená osoba dostala v nedeľu trest smrti za „podpálenie vládnej budovy, rušenie verejného poriadku, zhromažďovanie a sprisahanie s cieľom spáchať zločin proti národnej bezpečnosti“, ako aj za „nepriateľstvo voči Bohu a hrubé porušenie mravného poriadku“.

Irán je dejiskom masových protestov od 16. septembra, keď zomrela 22-ročná Kurdka Mahsa Amíníová, ktorú tri dni predtým zatkla mravnostná polícia za porušenie prísnych pravidiel obliekania žien.

Z rozpútania „nepokojov“ vinia iránski lídri najmä Spojené štáty, ktoré sú „úhlavným nepriateľom“ Iránu.

Pri násilnostiach počas protestov v Iráne prišli o život už desiatky ľudí. Medzi obeťami sú najmä demonštranti, zahynuli však aj príslušníci bezpečnostných zložiek.

debata chyba
Viac na túto tému: #trest smrti #Irán #Mahsa Amíníová