Dron nesúci bomby zasiahol pri pobreží Ománu ropný tanker izraelského miliardára

Bezpilotné lietadlo nesúce bomby pri pobreží Ománu zasiahlo ropný tanker spájaný s izraelským miliardárom, uviedla v stredu agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaných bezpečnostných predstaviteľov.

16.11.2022 12:00
debata (3)

Incident agentúre Reuters potvrdila aj piata flotila amerického námorníctva. Pri útoku nebol nikto zranený a loď bola poškodená len ľahko, uviedol jej prevádzkovateľ podľa agentúry Reuters. K incidentu sa zatiaľ nikto neprihlásil.

Podľa zdroja agentúry AP sa útok stal v utorok večer, napadnutá bola loď Pacific Zircon plávajúca pod libérijskou vlajkou. Tanker podľa citovaného predstaviteľa patrí spoločnosti Eastern Pacific Shipping so sídlom v Singapure, ktorá je spájaná s izraelským miliardárom Idanom Oferom.

„Predbežné správy naznačujú, že plavidlo zasiahol projektil,“ uviedla spoločnosť Eastern Pacific Shipping. „Trup lode bol ľahko poškodený, ale náklad neunikol ani dovnútra nevnikla voda. Všetci členovia posádky sú v bezpečí,“ dodal prevádzkovateľ lode, ktorá pláva do Buenos Aires v Argentíne.

Piata flotila amerického námorníctva vie o incidente, ktorý sa odohral v utorok v Ománskom zálive a ktorého účastníkom bolo komerčné plavidlo, povedal veliteľ Timothy Hawkins. Údaje o presnom čase incidentu sa od jednotlivých zdrojov líšia.

Udalosť sa odohrala v čase rastúceho napätia na Strednom východe a najmä medzi Izraelom a Iránom, jedným z podozrivých je Teherán. Plavidlá spájané s Izraelom plávajúce v oblasti už čelili útokom dronov aj v minulosti. Irán je navyše kritizovaný za dodávky dronov Rusku, ktoré ich využíva vo vojne proti Ukrajine.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dron #Omán #ropný tanker