Vieme o ruskej stope pri výbuchu v Poľsku, tvrdí Ukrajina a žiada od spojencov dôkazy

Ukrajina žiada o okamžitý prístup k miestu výbuchu rakety v poľskej obci Przewodów a tvrdí, že v súvislosti s týmto incidentom má dôkazy o "ruskej stope". V stredu to uviedol predseda ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexij Danilov.

16.11.2022 14:41 , aktualizované: 18:47
poľsko Foto:
Policajti pracujú pred skladom obilia, kde podľa poľskej vlády v stredu 16. novembra 2022 v Przewodówe zabil výbuch rakety dvoch ľudí.
debata (148)

„Obhajujeme spoločné preskúmanie incidentu dopadu rakety v Poľsku. Sme pripravení odovzdať dôkaz o ruskej stope, ktorý máme," napísal Danilov na sociálnej sieti Twitter. Dodal, že od spojencov očakávajú informácie, na základe ktorých došli k záveru, že na poľské územie dopadla raketa ukrajinskej protivzdušnej obrany.

VIDEO: Dopad rakety do Poľska – prvé zábery
Video

„Ukrajina žiada o okamžitý prístup k miestu výbuchu pre predstaviteľov (ukrajinského) ministerstva obrany a Štátnej pohraničnej stráže Ukrajiny (DPSU),“ uviedol.

Na ukrajinskú účasť pri vyšetrovaní nalieha aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý naďalej zostáva presvedčený, že na Poľsko nedopadla ukrajinská, ale ruská raketa.

„Nepochybujem, že to nebola naša raketa a nebol to náš raketový útok,“ povedal Zelenskyj novinárom s odvolaním sa na hlásenie, ktoré dostal od náčelníka generálneho štábu ešte v utorok večer. Podľa serveru RBK-Ukrajina zdôraznil, že nevidí dôvod, prečo by nemal dôverovať ukrajinským vojakom.

Prezident tiež uviedol, že celú noc hovoril s lídrami rôznych krajín. Dohodol sa s nimi nerozhlasovať, na čom sa dohodli, no napriek tomu kladie jednoduchú otázku, či možno Ukrajine poskytnúť prístup na miesto nešťastia a zapojiť ju do vyšetrovacej skupiny. Myslí si, že by to bolo čestné, spravodlivé a že Ukrajinci na to majú právo.

Položil tiež otázku, či možno urobiť konečné závery bez toho, aby vyšetrovanie dospelo k záveru. Ukrajina ako partnerský štát by minimálne na úrovni rozviedok či ministerstiev mala byť podľa šéfa štátu oboznámená s faktami zistenými vyšetrovateľmi. Zatiaľ sa však tak nestalo.

„Ak to bolo (spôsobené) zapojením našej protivzdušnej obrany, tak chcem (vidieť) dôkazy. Ak ten úlomok zabil ľudí, potom je nutné sa ospravedlniť. Ale najskôr treba vyšetrovanie a prístup k údajom,“ vyhlásil prezident.

Časovo podľa Zelenského zodpovedá jeden z 25 vzdušných útokov, ale v tomto prípade existuje záznam, že raketa vybuchla nad ukrajinským územím. Nie je však vylúčené, že nejaký úlomok odletel až do Poľska. Pozastavil sa však nad tým, že tam po dopade vznikol kráter s priemerom 20 metrov a hĺbkou päť metrov. „Mohol to spôsobiť úlomok? Alebo nie? Mám na to svoj názor. Domnievam sa, že to bola ruská raketa, a dôverujem hláseniu od našich vojakov,“ dodal podľa portálu.

Przewodów Čítajte viac 266 deň: Na Poľsko spadli zrejme dve rakety - ruská i ukrajinská. Podľa Dudu išlo o nehodu

Raketa zasiahla v utorok popoludní poľnohospodársky objekt v dedine Przewodów, ktorá leží približne šesť kilometrov od ukrajinských hraníc. Pri výbuchu zahynuli podľa poľského ministerstva zahraničných vecí dvaja ľudia.

Poľský prezident Andrzej Duda v stredu vyhlásil, že utorkový dopad rakety na poľské územie bol zrejme nehodou a nešlo o zámerný útok. Podľa jeho slov je „veľmi pravdepodobné“, že išlo o raketu ukrajinskej obrany.

„Je najpravdepodob­nejšie, že to bola raketa ruskej výroby, zrejme typu S-300 vyrobená v 70. rokoch,“ citoval poľského prezidenta denník Rzeczpospolita.

heger naď káčer Čítajte viac Heger k dopadnutej rakete v Poľsku: Národné aj medzinárodné systémy sú plne v pohotovosti

Utorkový incident podľa všetkého nebol zámerným útokom ani podľa generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie Jensa Stoltenberga. Ten povedal, že Aliancia nemá žiadne indície, že by sa Rusko chystalo napadnúť NATO.

148 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #vojna na Ukrajine #výbuch rakety v Poľsku