Republikáni získali väčšinu v Snemovni reprezentantov

Americká Republikánska strana získala väčšinu v Snemovni reprezentantov, uvádzajú agentúry. Vyplýva to z projekcií televízie CNN a ďalších médií. Vo voľbách, ktoré sa konali 8. novembra, získala zatiaľ 218 kresiel, Demokratická strana získala 211. Na výsledky sa stále čaká v ôsmich obvodoch.

17.11.2022 06:13
voľby do Kongresu Foto: ,
Priaznivci Andyho Oglesa sa v utorok 8. novembra 2022 zúčastnili volebnej nočnej stráže v Columbii v štáte Tennessee. Republikán Ogles kandidoval v 5. obvode Kongresu v Tennessee.
debata (23)

Republikánske víťazstvo v dolnej komore prináša zmenu rozloženia moci vo Washingtone, kde mali dva roky demokrati kontrolu nad oboma komorami Kongresu. Súčasná šéfka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová vo štvrtok bude so svojimi spolupracovníkmi hovoriť o plánoch do budúcnosti.

Podľa projekcií republikáni zatiaľ vo voľbách z 8. novembra získali 218 kresiel v Snemovni reprezentantov, čo je hranica potrebná na dosiahnutie väčšiny, demokrati získali najmenej 211 mandátov.

„Američania od nás chcú výsledky. Budem spolupracovať s kýmkoľvek, republikánom i demokratom, kto so mnou bude ochotný konať pre americký ľud,“ uviedol v reakcii prezident Joe Biden.

Kontrolu nad dolnou komorou republikánom dnes zabezpečilo víťazstvo v kalifornskom 27. volebnom obvode, za ktorý získal mandát 46-ročný bývalý príslušník námorníctva Mike Garcia.

Republikánske víťazstvo v dolnej komore prináša zmenu rozloženia moci vo Washingtone, kde mali dva roky demokrati kontrolu nad oboma komorami Kongresu. Republikáni budú mať teraz viac možností, ako ovplyvniť zákonodarný proces a cez parlamentné výbory začať sériu vyšetrovaní proti administratíve aj rodine demokratického prezidenta Bidena. V hľadáčiku niektorých republikánov je predovšetkým podnikanie prezidentovho syna Huntera, uvádza agentúra AP.

Americké médiá však poukazujú na to, že tieto voľby sú úspechom skôr pre demokratov, ktorí si zachovali kontrolu nad Senátom a predišli „červenej vlne“ republikánov, ktorí podľa predvolebných prieskumov mali získať väčšinu v oboch komorách Kongresu.

S blížiacimi sa prezidentskými voľbami v roku 2024 Republikánska strana tiež čelí rozhodnutiu, či zachovať širokú podporu bývalému prezidentovi Donaldovi Trumpovi, ktorý už oznámil, že bude do najvyššieho úradu znovu kandidovať. Trumpom podporovaní kandidáti 8. novembra vo voličoch neprebudili takú mieru sympatií, ktorá by zahnala vnútrostranícke pochybnosti.

„Nezískali sme dostatočnú podporu medzi nezávislými a umiernenými republikánskymi voličmi, pretože majú dojem, že vo vedení našej strany panuje chaos a negativita,“ povedal denníku The New York Times Mitch Mcconnell, ktorý bol v stredu zvolený za šéfa republikánskej menšiny v Senáte.

Republikánska strana by tento rok mohla získať najmenej presvedčivú väčšinu za posledných 20 rokov. V roku 2001 mali republikáni o deväť kresiel viac ako demokrati; v 435-člennej dolnej komore boli dvaja nezávislí kongresmani.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kongres