Zabili 298 ľudí. Za zostrelenie MH17 dostali traja proruskí separatisti doživotie

Súd v holandskom Haagu v neprítomnosti odsúdil na doživotie dvoch Rusov a jedného ukrajinského občana, ktorých uznal za vinných z vraždy všetkých 298 cestujúcich a členov posádky letu MH17.

17.11.2022 15:50 , aktualizované: 20:29
MH17 Foto:
Holandský súd, ktorý vo štvrtok 17. novembra 2022 v prípade zostrelenia civilného letu MH17 nad východnou Ukrajinou odsúdil troch mužov.
debata (147)

Štvrtého obžalovaného, ruského občana, oslobodil spod obžaloby pre nedostatok dôkazov. Dopravné lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines bolo podľa súdu v lete 2014 zostrelené raketou ruskej výroby odpálenou z poľa na separatistami ovládanom východe Ukrajiny, ktorý v tom čase kontrovalo Rusko. Informovala o tom agentúra Reuters.

Súd za vraždu všetkých 298 cestujúcich a členov posádky letu MH17 odsúdil na doživotie dvoch Rusov – Igora Girkina, Sergeja Dubinského – a Ukrajinca Leonida Charčenka. Súd im nariadil zaplatiť najmenej 16 miliónov eur ako odškodné. Súd oslobodil Olega Pulatova, ktorý mal na súde ako jediný z obžalovaných právne zastúpenie.

mh17 Čítajte viac Rusi pre zostrelenie letu MH17 čelia novej žalobe

Na videozázname, ktorý bol počas procesu prehraný, Pulatov trval na svojej nevine. „Záleží mi na tom, aby vyšla najavo pravda. Je pre mňa dôležité, aby z tejto tragédie nebola obvinená moja krajina,“ povedal sudcom.

Podľa zástupcov obetí je rozsudok dôležitým medzníkom, hoci odsúdení zostávajú na úteku a je nepravdepodobné, že si trest odpykajú. Predpokladá sa, že sa všetci nachádzajú v Rusku, ktoré ich nechce vydať. Na odvolanie majú dva týždne, rovnako ako prokuratúra.

Zelenskyj žiada trest pre iniciátorov

Verdikt haagskeho súdu privítal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý však zároveň zdôraznil, že je potrebné vyvodiť zodpovednosť nielen voči samotným páchateľom, ale aj voči tým, ktorý útok na let MH17 nariadili.

„Vyvodenie zodpovednosti voči iniciátorom (útoku) má kľúčový význam, pretože vedomie beztrestnosti vedie k novým zločinom… Potrestanie všetkých zverstiev, ktorých sa dopustila a dopúšťa Ruská federácia, je neodvratné,“ napísal Zelenskyj na Twitteri.

Rusko verdikt odsúdilo. Podľa Moskvy bol verdikt urobený na politickú objednávku a „opomenul nestrannosť“, citovala z vyhlásenia ruskej diplomacie agentúra Reuters.

„V priebehu súdneho procesu bol súd pod bezprecedentným tlakom holandských politikov, žalobcov a médií, aby priniesol politicky motivovaný výsledok,“ uviedlo ruské ministerstvo zahraničia. „Proces v Holandsku sa pravdepodobne stane jedným z najškandálnejších v histórii súdnych konaní,“ dodalo.

Buk z poľnohospodár­skeho poľa

„Súd je toho názoru, že let MH17 bol zostrelený odpálením rakety Buk z poľnohospodár­skeho poľa v blízkosti Pervomajska, pričom zahynulo 283 cestujúcich a 15 členov posádky,“ uviedol predsedajúci sudca Hendrik Steenhuis. „Od polovice mája 2014 malo Rusko takzvanú celkovú kontrolu nad Doneckou ľudovou republikou,“ dodal Steenhuis podľa agentúry Reuters. Donecká ľudová republika (DNR) je samozvaný útvar vyhlásený na východe Ukrajiny proruskými separatistami spolu s takzvanou Luhanskou ľudovou republikou (LNR).

MH17 Čítajte viac Kauza MH17: Vedľa systému Buk mali byť príslušníci ruskej FSB

Lietadlo bolo zostrelené nad východnou Ukrajinou 17. júla 2014. Oblasť bola v tom čase dejiskom bojov medzi proruskými separatistami a ukrajinskými silami.

Ruské ministerstvo zahraničia v reakcii na stanovisko súdu v Haagu uviedlo, že preskúma tvrdenie, podľa ktorého bolo malajzijské lietadlo v roku 2014 zostrelené raketou ruskej výroby.

Prišiel o syna, nevestu, vnuka

Steenhuis čítal rozsudok pred súdnou sieňou zaplnenou pozostalými. „Pravda je na stole – to je to najdôležitejšie," povedal agentúre AP Anton Kotte, ktorý pri zostrelení MH17 prišiel o syna, nevesta a šesťročného vnuka. Vypočutie je podľa neho pre príbuzných „dňom D“. Robbert van Heijningen, ktorý prišiel o brata, švagrinú a synovca, označil zostrelenie lietadla za „barbarský čin“, ktorý bez ohľadu na rozsudok nemôže nikdy hodiť za hlavu. „Hovorím tomu kameň v srdci a kamene… nemiznú,“ dodal.

zostrelenie, lietadlo, boeing, ukrajina, MH17 Čítajte viac Vyšetrovanie pádu letu MH17 odkrylo väzby medzi Ruskom a proruskými povstalcami

Súdny proces, ktorý sa konal v prísne stráženej súdnej sieni blízko letiska Schiphol, začal 9. marca 2020 tým, že prokurátor prečítal mená všetkých obetí. Konal sa v Holandsku, pretože práve z tejto krajiny pochádzala väčšina obetí.

Rozsudok bol vynesený na pozadí pokračujúcej ruskej invázie na Ukrajinu. Prípad by sa tak podľa pozorovateľov mohol stať príkladom pre stíhanie zločinov spáchaných počas vojny.

147 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Holandsko #proruskí separatisti #zostrelenie lietadla #MH17